Lifestyle

Komentari 2

Bezvremenski mramor: Nikada neće izaći iz mode, a kombinira se sa skoro svakim stilom

Bezvremenski mramor: Nikada neće izaći iz mode, a kombinira se sa skoro svakim stilom

Ovaj materijal, iako je usko povezan s elegancijom, djelovat će u interijerima s različitim stilovima: klasičnom, modernom, pa čak i skandinavskom

Trendovi u dizajnu interijera dolaze i odlaze, no jedan trend je čuvar vremena i još uvijek visoko kotira, a to je mramor. 

POGLEDAJTE VIDEO:

- Mramor je poput crne boje. Bezvremenski je, šik i uvijek će biti u stilu - kaže dizajnerica Anne Kokoskie

- Pogledajte samo pariške katedrale i crkve od prije stotinu godina. Njihovi mramorni podovi i zidovi podnose test vremena i estetski i tehnički - s druge strane kaže dizajnerica Lindsay Todd.

Mramor je poznat još od antike. Etruščani su ga već koristili u graditeljstvu i umjetnosti. Najpoznatiji mramori minirani su u Toskani, blizu Carrare, a otuda je cijenjena sirovina nazvana Carrara mramor, iz koje je, na primjer, Michelangelo napravio neke divne skulpture. Carrara mramor odlikuje se bijelom bojom s nježnim sivim bojama. Međutim, na tržištu su dostupne različite nijanse ovog dragocjenog kamena: od bijele preko krem, sive, ružičaste, zelene, smeđe do crne.

Prema dizajnerima interijera mramor ostaje vječan zbog ovih nekoliko razloga:

1. Svestran je

Mramor besprijekorno nadopunjuje mnoge druge elemente dizajna i pobjednik je bez obzira na nečiji stil. U dizajnu interijera možete lako eksperimentirati s mramorom. Ovaj materijal, iako povezan s elegancijom, djelovat će u interijerima u različitim stilovima: klasičnom, modernom, pa čak i skandinavskom.

- Miješanje mramora s drugim teksturama i bojama doista može poboljšati cjelokupni dizajn bilo kojeg prostora - kaže dizajner Jamie King.

Nije važno hoće li vaš dekor naginjati tradicionalnom, modernom ili će pratiti neki treći stil - mramor i dalje pristaje uz skoro pa svaki stil. 

- Mramor se uklapa u skoro svaki dizajn i stil. To je zbog njegove svestranosti. Dolazi u svim bojama i varijacijama, što znači da je jednostavan za uklapanje u vaš prostor, bez obzira na estetski dizajn - kaže dizajnerica Rebecca Johnston

2. Izgleda lijepo u velikim i malim dozama

Mramor će uvijek odlično izgledati, pa ako vas troškovi sprječavaju da ga koristite u velikim količinama, ne bojte se. 

- Unesite ga na manje načine u svoj dom s dodacima poput mramornih podmetača za knjige, ukrasnih mramornih predmeta i slično - kaže dizajnerica Courtney Sempliner.

3. Priča priču

- U domu gdje ima barem malo mramora možete osjetiti taj njegov neodoljiv karakter i šarm koji se teško preslikava u druge materijale. Tragovi i ogrebotine govore priču - objašnjava dizajnerica Molly Machmer-Wessels, piše Apartment Therapy.

Najčitaniji članci