Obavijesti

Lifestyle

Biciklističke staze kontinenta: Slavonija i središnja Hrvatska

Biciklističke staze kontinenta: Slavonija i središnja Hrvatska
5

Cijela Hrvatska isprepletena je mrežom kvalitetnih i većinom označenih biciklističkih staza prikladnima za rekreativce, ali i za one s više ambicija. Donosimo zanimljive rute kontinenta

VIDEO

Destinacije kontinentalne Hrvatske istražite povezujući ugodno s korisnim - vožnjom biciklom. Provozajte se ugodnim brdskim i nizinskim cestama, okrijepite u lokalnim gostionicama i upoznajte gostoprimstvo lokalnih ljudi. Ispunite svoje dane aktivnim životom!

Tokove karlovačkih rijeka najljepše je istražiti biciklom 

Brojne biciklističke staze Karlovačke županije vodit će vas kroz netaknutu prirodu pružajući vam pritom gostoprimstvo lokalnog stanovništva. Lokalne ceste prate tokove prekrasnih karlovačkih rijeka i primjerene su i rekreativnim biciklistima te idealne za aktivni obiteljski vikend.

Šire područje Karlovca nudi i zahtjevnije rute namijenjene ljubiteljima sportskog užitka u prirodi. Usput isporobajte ugostiteljsku ponudu u okruženju slapova Mrežnice, Korane, Kupe i Dobre te odmorite u mjestima koja nude Bike&Bed smještaj, odnosno hotele, biciklističke servise i ostalo potrebno za aktivni odmor na dva kotača. 

Područjem Karlovca i okolice lokalno stanovništvo često možete vidjeti na biciklima, naročito posljednjih godina otkada su autoceste oslobodile lokalne puteve od motoriziranog prometa i ostavile ih za čisto uživanje u vožnji. 

Detalje o biciklističkim rutama pogledajte ovdje

Okolica Zagreba zove vas na avanturu

Zagreb i okolica također nude brojne biciklističke rute koje su zbog male visinske razlike prikladne za rekreativne i ozbiljnije bicikliste. Na gotovo svakom kilometru pružat će vam se prilika da osjetite lokalno gostoprimstvo, ukusne zalogaje i jela domaćih gostionica, kulturnu baštinu i duh seoskih domaćinstava. Predah potražite na obalama rijeka Save i Kupe, jezerima i potocima. Na raspolaganju vam je 13 uređenih biciklističkih ruta koje povezuju Veliku Goricu, Samobor, Klinča Sela, Jastrebarsko, Zaprešić i druge gradiće županije. 

Sva veća mjesta imaju biciklističke servise i trgovine kako bi ste se sigurni mogli otisnuti u cikloturističku avanturu. 

Više o rutama pročitajte ovdje

Međimurje nudi obilje biciklističkih staza

Biciklističke staze u pitoresknom Međimurju uređene su uz riječne tokove Mure i Drave kao i po brodovitom vinogorju toga kraja. Birajte između laganijih ili zahtjevnijih ruta pa sve do terena prilagođenih i za ekstremniju vožnju. Uz Muru i Dravu pružaju se dionice međunarodnih staza koje prolaze i Međimurskom vinskom cestom uz obilje povijesnih atrakcija, vinskih kuća, restorana s autohtonom hranom i delicijama. 

Odmoriti uvijek možete na bike odmorištima te se poslužiti self service stanicama. Međimurje se može pohvaliti i prvim licenciranim Adria bike hotelom u Hrvatskoj. 

Bicikle možete i unajmiti, a više pročitajte ovdje 

Važno je spomenuti i da je Međimurje nedavno nagrađeno najvećim priznanjem koje jedan turistički kraj može dobiti, nagradom EDEN, odnosno Europske destinacije izvrsnosti. Međimurje se tako našlo u društvu 18 top europskih odredišta te pobijedilo s temom 'Turizam i lokalna gastronomija'. Međimurje je također jedina europska destinacija koja nosi dvije titule EDEN-a. Tu je nagradu 2007. godine ponio Sveti Martin. Gornje Međimurje ovog se puta iskazalo činjenicom da je zadovoljilo sve kriterije zahtjevnog natječaja, s eno-gastronomijom, vinskom cestom i termama LifeClass Sveti Martin u prvom planu. 

Više pročitajte ovdje

Provozajte se Varaždinom i Zagorjem, ne zaboravite Koprivnicu

Varaždinska regija nudi mnoge puteve koji vode do tamošnjih dvoraca, a sportski biciklizam svoje će mjesto naći na šumskim i cestovnim putovima. Biciklističkim stazama obiluje i Zagorje. Brežuljci i zagorski bregi isprepleteni su cestama kroz vinograde i voćnjake, a vožnja će vas nanositi pokraj galerija, muzeja i dvoraca. Najpoznatija je ruta lokalno prozvana 'dva izvora' koja spaja Krapinske i Tuheljske toplice te je duga oko 30 kilometara. 

Ljubitelji bicikliranja nikako ne smiju propustiti grad Koprivnicu, koji s zajedno s okolicom obiluje biciklističkim stazama. Zanimljivo je da je Koprivnica jedini grad sa spomenikom biciklima i muzejem bicikala u cijeloj Hrvatskoj. 

Zapadna Slavonija obiluje sadržajima za bicikliste 

Najzapadniji dijelovi Slavonije pokazuju da je ta regija pogrešno na glasu kao nepregledna ravnica. Uz ravnice kojima se možete voziti na dva kotača tu su i šumski i brdski predjeli s usponima na Papuk, Krndiju, Dilj i Požešku goru. Na raspolaganju vam je ukupno 37 biciklističkih staza koje možete birati prema vlastitim željama i fizičkim mogućnostima, ali ako ste ljubitelji slavonske hrane i ukusnih vina, ne sumnjamo da ćete se odlučiti istražiti požešku regiju. 

Provozajte se i mirisnim vinskim - biciklističkim cestama Kutjeva. Staze nude različiti stupanj zahtijevnosti, a možete birati između staza Labrusce, Vinee i najduže staze Graševine. 

Više o ovim stazama pročitajte ovdje 

Ne propustite vožnju uz moćni Dunav 

Duž riječnog toka moćnog Dunava prolazi biciklistička staza koja kroz Hrvatsku mjeri čak 138 kilometara. Trasa je specifična zbog nekoliko usjeka koje visinska razlika čini pravim izazovom. Ljepote Slavonije, Baranje i Srijema kao i njezine ljude upoznajte vožnjom kroz slavonske ravnice i vinograde te se okrijepite slavonskim delicijama koje ćete pronalaziti putem. Iskoristite vikend i uživajte u društvu cijele obitelji. 

Više o Dunavskoj biciklističkoj ruti kroz Hrvatsku pročitajte ovdje

Više informacija o biciklističkim stazama i idejama što posjetiti u raznim dijelovima Hrvatske potražite na Hrvatska.hr.

I zapamtite - ne ispunjavajte život danima, ispunite dane životom!

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Jedrima istražite obale Istre i divne otoke Kvarnera i Zadra
RAJ ZA NAUTIČARE

Jedrima istražite obale Istre i divne otoke Kvarnera i Zadra

Ljubitelji jedrenja na hrvatskoj obali naći će sve što trebaju - povoljne vjetrove, brojne sigurne lučice i marine te avanturu života obogaćenu prekrasnom prirodom

Nezaboravni vikend zajamčen: Aktivnosti koje nudi Dalmacija
KAMO NA MINI ODMOR

Nezaboravni vikend zajamčen: Aktivnosti koje nudi Dalmacija

Od sjevera Dalmacije prema njezinom jugu nudi vam se pregršt aktivnosti na kopnu i moru. Rafting, ronjenje, planinarenje s pogledom na more - izbor je vaš
Produženi vikend koji dolazi iskoristite za aktivni odmor
ISTRA, KVARNER I GORJE

Produženi vikend koji dolazi iskoristite za aktivni odmor

Žudite za šetnjom, planinarenjem, nečim novim poput ronjenja ili nečim što će vam izazvati navalu adrenalina? Što god vas zanima pronađite u Istri, otocima Kvarnera ili u svježini Like i Gorskog kotara