Obavijesti

Lifestyle

Komentari 108

Bikini slavi 70. rođendan: Evo kako se mijenjao kroz povijest

Bikini slavi 70. rođendan: Evo kako se mijenjao kroz povijest
7

Dvodijelni kostim popularno zvan bikini slavi 70 godina postojanja. Davne 1946. godine to je bio prvi ženski kupaći kostim iz dva dijela koji je otkrivao struk s pupkom, a ženama je davao osjećaj slobode

VIDEO

Suvremeni bikini nastao je u Francuskoj nakon završetka Drugog svjetskog rata, 1946. godine. Ove godine slavi čak 70 godina postojanja. Premda je danas najnormalnije vidjeti ženu u bikiniju na plaži, nije oduvijek bilo tako, do današnje popularnosti ipak je bio trnovit put, piše u novom broju Budi.IN Chic-a.

Prvi povijesni trenutak se dogodio kada  je australska plivačica Annette Kellerman, prva žena koja je preplivala La Manche, u Bostonu uhićena jer je odijenula pripijeni jednodijelni kostim. Tada je takav kostim bio iznimno kontroverzan, ali mala tvornica Jantzen iz Portlanda je prepoznala potencijal i napravila kupaći kostim po uzoru na onaj od Annette Kellerman. Ipak, taj model je bio mnogo čedniji od onog kojeg će dizajnirati Louis Reard godinama kasnije.

Modni dizajner Jacques Heim izradio je 1946. godine oskudni dvodijelni kupaći kostim za žene i prozvao ga najmanjih kupaćim kostimom na svijetu - Atom. Svoj kostim je izložio u dućanu u Cannesu, a istodobno, modni dizajner Louis Reard počeo je prodavati sličan proizvod na francuskoj rivijeri koji je nazvao Bikini.

Prezentacija bikinija je izazvala veliki skandal

Za naziv bikini inspiraciju je dobio od atola u Tihom oceanu na kojem su Amerikanci održavali testove nuklearnih bombi. Prezentacija bikinija na modnoj reviji u Parizu 5.srpnja 1946., na kojoj ga je nosila erotska plesačica Micheline Bernardi, podigla je mnogo prašine i izazvala veliki skandal. Dizajner nije mogao pronaći manekenku koja bi pristala nositi nešto tako oskudno u javnosti.

Jedan je američki modni novinar ustvrdio da bikini o ženi koja ga nosi otkriva sve osim djevojačkog prezimena njezine majke. Godine 1947. bikini se počeo prodavati u SAD-u, ali je prodaja isprva bila jako slaba.

img210001134A

Bikini je zbog svoje oskudnosti izazivao javnu sablazan i zgražanje, a neki su gradovi čak zabranili njegovu uporabu. Muškarci su Reardov model odmah prihvatili, ženama je bilo potrebno nekoliko godina. Nije pomogla ni reklama da je bikini komad tkanine koji se može provući kroz vjenčani prsten. Tek je 60-ih bikini šire prihvaćen i postao jedan od najpopularnijih ljetnih odjevnih predmeta.

Popularizirale su ga slavne glumice

Bikini je proglašen nemoralnom odjećom i u Americi i Europi pa je moralo proći dosta vremena prije nego se pojavio na javnim plažama. Bikini su ponovno popularizirale filmske glumice, zvijezde tog vremena. Brigitte Bardot se u bijelom bikiniju pojavila na filmskom plakatu za film I Bog stvori ženu. Oduševila je medije kada se na filmskom festivalu u Cannesu 1953. pojavila upravo u bikiniju i spremno pozirala fotografima na plaži. Nešto kasnije odjenula ga je i Ursula Andress u prvom filmu o Jamesu Bondu. Nakon toga su uslijedile mnogobrojne naslovnice magazina sa zanosnim djevojkama u bikinijima. Djevojke su se počele pojavljivati na plažama diljem Francuske i Italije, ali je svejedno još predstavljao svojevrsni tabu i izazivao poglede. 

Hipi pokret svoj zamah uzima krajem 60-tih godina, a pripadnici mlade generacije započinju borbu za oslobađanje od ustaljenih društvenih normi. Djeca cvijeća bore se i za slobode u odijevanju. Bendovi poput Beach boysa i časopisi poput Sports Illustrated pripomogli su trendu nošenja bikija. Seksualna revolucija donosi mini suknje i prozirnu odjeću. 70-tih godina bikini se još više smanjuje i postaje zaista minijaturan. Glumica Farah Fawcett postala je zaštitno lice kupaćih kostima. Njen poster u bikiniju prodan je u više od 12 milijuna primjeraka. Pojavljuju se grudnjaci u obliku trokutića, trakice i mrežasti, prozirni materijali, a javlja se i monokini.

Prve Hrvatice koje su se skinule u bikini 

Bikini godinama pobuđuje maštu svakog muškarca. Melita Andres Vukotić prva je hrvatska pin up djevojka koja je na ove prostore donijela bikini i fotografirala se u njemu. Dama rođena 1923. pozornost je privlačila svojim oblinama i prirodno plavom kosom.

- Bila sam svjesna da sam zgodna. Ipak, u ogledalu nisam nikada vidjela ništa posebno - rekla je Melita. Udovica hrvatskog oskarovca Dušana Vukotića rekla je kako se nikada nije posebno sređivala.

- Imala sam brojne ponude iz Hollywooda, ali sve sam odbila. Prevagnula je ljubav prema suprugu - rekla je Zagrepčanka. Lila, kako su je zvali od milja, vodila je bogat život ispunjen kratkotrajnom filmskom karijerom i društvenim događanjima.

- Žene i dalje imaju potrebu za elegancijom i šarmom - rekla je Melita.

Najveći honorar zaradila je pozirajući u bikiniju 1955. za američku novinsku agenciju. Platili su joj tisuću dolara (oko 6.700 kn), što je tada bila velika svota za pin-up fotografije.

Tadašnji seks simbol bila je i glumica Dorotea Matulić. U jednom od prvih jugoslavenskih filmova povijesnog žanra 'Hoja! Lero!' iz 1952. skinula se u bikini.

Nekadašnjoj činovnici Narodne banke u Splitu to je bila prva uloga u životu. Viljenka, lik koji je glumila, bila je najljepša djevojka plemena za koju se borio ratnik Kohan. Povijesni film sniman je u Baškoj vodi, a zamišljen je kao fantazija stvorena na legendama. Uski seksi bikini koji je nosila Dorotea, sašili su po nacrtima dizajnerice Nevenke Georgijević.

Dvodijelni kupaći kostim prestaje biti tabu, javlja se monokini

Monokini je ženski kupaći kostim iz jednog dijela. Nastao je odbacivanjem gornjeg dijela, a osmišljen je još krajem 60-ih godina u Americi i njegov je tvorac austrijski modni kreator Rudi Gernreich. U vrijeme svog pojavljivanja pokrenuo je lavinu protesta ispred robnih kuća u kojima se prodavao. Žene koje su ga nosile u mnogim američkim državama mogle su platiti kaznu ili završiti u zatvoru. Tek 80-ih godina se proširio diljem Europe. Povijesni razvoj ovog kupaćeg kostima je evoluirao u tange. Možda najvažniji trenutak u pop kulturi kupaći kostim je dobio serijom Baywatch i legendarnim crvenim kostimom.

Stvari se do danas nisu pretjerano promijenile što se tiče izgleda kostima, ali su žene danas postale slobodne prilikom odabira svog idealnog kupaćeg kostima. Ipak, nemojte se previše opterećivati, najbitnije je da vam je ugodno!

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 108
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'
DRUGAČIJA DIJETA

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'

Australka je tijekom korizme iz prehrane izbacila svu hranu te je konzumirala isključivo domaći sok. Oduševljena je što je taj ritual učinio njezinu tijelu, no ipak, to nije za svakoga
Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom