Obavijesti

Lifestyle

Komentari 6

Biljna kozmetika: Bršljan skida celulit, a peršin smanjuje bore

Biljna kozmetika: Bršljan skida celulit, a peršin smanjuje bore
1

Domaći pripravci od bilja dragocjena su pomoć u njezi zrele kože. Proširene vene možete liječiti nevenovom mašću, kod ekcema i nadražene kože pomaže kamilica...

VIDEO

Ljekovite biljke mogu usporiti proces starenja, kao i pomoći vam u svakodnevnoj njezi kože.

Masti i kreme s nevenom upotrebljavaju se kod svih vrsta rana: kod rana koje sporo zacjeljuju, ožiljaka nakon operacija, kod dekubitusa, kožnih bolesti, lakših opeklina i ozeblina. Osim toga, takvi su pripravci važni za njegu osjetljive, suhe kože, raspucalih usana, suhih ekcema, za njegu dojenčadi... I kod uboda kukaca može se koristiti krema od nevena ili samo izmrvljeni cvjetovi.

Nevenova mast također se preporučuje kod upala vena, proširenih vena, hemoroida i rana na koži. Također, neven se preporučuje i u liječenju infekcija usta. Neven je poznat i po zaustavljanju krvarenja te smirivanju grčeva u mišićima. Cvjetove je najbolje brati čim se otvore, a zatim ih sušiti na tamnom, prozračnome mjestu. Čaj od nevena najčešće se koristi kao oblog, vodica za grgljanje ili ispiranje očiju.

Ivanjsko cvijeće (Galium verum) u narodnoj se medicini smatra izvrsnim lijekom za liječenje svih kožnih bolesti. Djeluje diuretički i potiče rad jetre. Često se nalazi u mješavinama za “čišćenje krvi” te se koristi u liječenju katara želuca i crijeva. Osim toga, upotrebljava se u suzbijanju svih oštećenja kože - lišajeva, egzema, kožnih nečistoća, upala noktiju, pa čak i protiv raka kože.

U narodnoj je medicini nebrojeno mnogo puta iskušan utjecaj svježeg soka ivanjskog cvijeća na kožne lišajeve i ekceme te nečistoće kože. Povoljan utjecaj ivanjskog cvijeća na kožu zabilježen je i kod životinja pa se ova biljka primjenjuje i u veterini.

Čudo za kožu: S korom zrele banane uklanja akne i prištiće
Čudo za kožu: S korom zrele banane uklanja akne i prištiće

Čuvarkuća (Sempervivum tectorum) jedna je od najstarijih ljekovitih biljaka u pružanju prve pomoći, osobito kod kožnih oboljenja. Njezini listovi sadrže sluzavi sok koji ima ljekovito, umirujuće i rashlađujuće djelovanje na kožu. Djeluje slično kao aloe vera, ali nešto slabije.Svježe iscijeđeni sok iz listova još se od antičkih vremena koristi protiv kožnih tegoba. Listovi se beru po potrebi tijekom cijele godine i za liječenje se uvijek koriste svježi. Koristi se za liječenje ogrebotina i manjih rana, a posebno rana koje sporo zacjeljuju. Osim toga, čuvarkuća pomaže protiv prištića, akni, osipa, upale i crvenila kože, čireva, herpesa, sunčanih pjega, oteklina, uboda i ugriza kukaca, bradavica, žuljeva i kurjih očiju. Kao lijek se koriste svježi listovi ili svježi sok. Najčešći i najjednostavniji način njihove primjene je da se list razreže i stavi izravno na ranu ili oboljeli dio kože. Listovi se mogu samljeti i staviti na kožu kao oblog, a čaj od svježih listova može se koristiti kao oblog ili zdravi napitak koji osvježava i jača organizam.

Prava kamilica (Matricaria recutita ili Chamomilla recutita) stoljećima se upotrebljavala kao ljekovita biljka, najčešće za liječenje probave. U vanjskoj upotrebi kreme i ulja od kamilice liječe upale kože i pospješuju ozdravljenje. Preporučuju se za liječenje ekcema, nadraženosti dječje kože od žuljanja pelena te ispucanih bradavica na dojkama. Kamilica olakšava stolicu, ali ne pretjerano, pa posredno pomaže u unutarnjem iscjeljivanju hemoroida.  
Arnika regenerira tkivo i pomaže kod podljeva, modrica, nagnječenja, iščašenja i uganuća, a pomaže i kod čireva te nekih slučajeva akni.

Lavanda zaustavlja ispadanje kose, uklanja akne, umiruje...
Lavanda zaustavlja ispadanje kose, uklanja akne, umiruje...

1. Kupka od breze
Suhu brezovu koru (100 g) stavite u litru vode, zakuhajte i ostavite da odstoji od 10 do 15 minuta. Ulijte u vodu za kupanje kod kroničnih kožnih bolesti.

2. Protiv prhuti
Šaku suhog i sitno narezanog korijena čička prelijte s malo 90-postotnog alkohola. Pustite da odstoji dva tjedna. Ulijte pola litre maslinova ulja, pokrijte staklenku gazom i pustite da odstoji mjesec dana. Pri ispadanju kose i prhuti mažite vlasište jedanput na tjedan, a svakodnevno ga ispirite čajem od korijena.

3. Upale kože
Kuhati 2 žlice sjemena lana u 2 dl vode oko 5 minuta, poklopiti, ostaviti da odstoji pola sata i procijediti. Ispirati sva inficirana ili upaljena mjesta na koži.

Moćno djelovanje: Ulje origana liječi akne, uklanja loš zadah...
Moćno djelovanje: Ulje origana liječi akne, uklanja loš zadah...

4. Oblog od podbjela
Čaj od podbjela može se koristiti izvana kao oblog protiv alergija, upala, ekcema te za brže zarastanje rana. Za tu namjenu čaj se priprema od 20 grama usitnjenih listova, koji se preliju litrom vrele vode. To se kratko prokuha, procijedi i upotrebljava mlako.

5. Ulje od kamilice
Bočicu do grla napunite svježim glavicama kamilice i prelijte maslinovim uljem. Ulje mora pokrivati cvjetove. Dobro zatvorenu bocu ostavite 14 dana na suncu. Čuvajte u hladnjaku. Oboljela mjesta mažite nekoliko puta na dan.

6. Uklanjanje bradavica
Namočite vatu jabučnim octom, prislonite na bradavicu i učvrstite flasterom. Držite vatu na tome mjestu preko noći i nakon nekoliko dana bradavica bi trebala otpasti. Ponovite tretman nekoliko puta nakon što bradavica otpadne kako biste spriječili da ponovno naraste na tome mjestu.

7. Tinktura od arnike
Cvjetovima arnike (brđanke) napunite dvije trećine staklenke, dodajte 40-postotnu rakiju i ostavite dva tjedna na toplome mjestu i procijedite. Ako ste u ljekarni kupili gotovu tinkturu od arnike sa 75-postotnim alkoholom, preporučuje se da je prije upotrebe razrijedite prokuhanom i ohlađenom vodom.

8. Vene i celulit
Uljni macerat od bršljana lako je pripremiti – dovoljno je potopiti suhi list bršljana u hladno prešano ulje (bademovo, maslinovo, suncokretovo), ostaviti mjesec dana i procijediti. Ovo ulje koristi se protiv celulita, tegoba s venama i gljivičnih infekcija kože. Zahvaćena mjesta treba redovito mazati uljem, a dobro ga je kombinirati s kupkama.

9. Ulje smilja protiv bora
Staklenka se napuni cvjetovima ili vršnim dijelovima smilja, prelije hladno prešanim biljnim uljem i ostavi da stoji od 4 do 5 tjedana te se upotrebljava za njegu lica.

10. Masažno ulje brđanke
Masažno ulje brđanke (arnike) možemo pripremiti tako da jedan dio suhe biljke prelijemo s pet dijelova kvalitetnog ulja (maslinovo, suncokretovo). Takvo ulje koristimo za masaže kod bolesti mišića i zglobova, proširenih vena, modrica, uganuća i uboda kukaca.

11. Anti age gel
U gel iscijeđena lista aloe dodajte nekoliko kapi ekstrakta koštica grejpa i nekoliko kapi ulja s vitaminom E. Stavite u staklenku i čuvajte u hladnjaku (traje 15 dana). Koristite svaku večer umjesto kreme ili kao masku dva puta na tjedan.

12. Ekcemi
Bočicu do grla napunite svježim glavicama kamilice i prelijte maslinovim uljem. Ulje mora pokrivati cvjetove. Dobro zatvorenu bocu ostavite 14 dana na suncu. Čuvajte u hladnjaku. Oboljela mjesta mažite nekoliko puta na dan.

13. Kupka od stolisnika
Prelijte 100 g svježeg ili suhog stolisnika litrom vrele vode, ostavite da stoji pokriveno 20 minuta i procijedite. Dodajte u vodu za kupanje koja treba sezati do pojasa. Upotrebljava se kod ginekoloških tegoba i hemoroida.

14. Gel od čuvarkuće
Sameljite i isjeckajte sedam svježih listova čuvarkuće i iscijedite sok. Pomiješajte s jednakom količinom bademova ulja. Kod upale vanjskog uha nekoliko puta na dan u uho nakapajte 5 kapi uljne mješavine i uho zatvorite vatom. Ulje se može koristiti i za mazanje kod kožnih tegoba.

15. Ulje s mrkvom
Naribajte korijen mrkve na sitni ribež,rasprostrite u tanki sloj te ostavite da se prosuši na zračnom i suhom mjestu tijekom jednog do dva dana, kako u mrkvi ne bi ostalo previše vode. Vrlo rahlo posložite naribanu i prosušenu mrkvu u staklenku, prelijte biljnim uljem tako da ono bude 3-5 cm iznad sloja mrkve. Ostavite 3-4 tjedna na tamnijem mjestu (nikako ne na direktnom suncu) uz povremeno lagano miješanje i ocijedite. Djeluje kao blago sredstvo za zaštitu od sunca, a odličan je i kao dodatak regeneratoru jer kosi daje blago crveni sjaj.

16. Nevenovo ulje
Osušene nevenove latice ili cvjetne glavice (50 g) lagano istrljajte, stavite u staklenku i prelijte s 500 ml hladno prešanog maslinova ulja. Zatvorite i ostavite da odstoji dva tjedna uz svakodnevno protresanje.

Beauty happy Romantic woman Outdoors. Beautiful Teenage girl emb

17. Ružin ocat uklanja pjege
Ružin ocat može se pripremiti tako da u staklenki 125 g svježih ružinih latica prelijete litrom kvalitetnog bijelog vinskog octa, zatvorite staklenku i ostavite da odstoji devet dana. Tako pripremljen ocat preporučuje se za oporavak oštećene kože (oblozi i umivanje), ublažavanje svrbeža, uklanjanje staračkih pjega i ispiranje upaljenih desni.

18. Tonik protiv bora
Uzmite 100 g osušenog lišća peršina i prelijte decilitrom hladne vode. Drugi dan procijedite. Stavite na natečene kapke prije spavanja ili ujutro nakon buđenja. Protiv bora natopljenu vaticu natapkajte na mjesta na kojima se bore najviše pojavljuju, oko očiju, usana, nosa, na čelo i vrat. Ne ispirite, nego pustite da se tekućina osuši na koži i ponovite nekoliko puta.

19. Suha koža
U narodnoj medicini se kod mnogih tegoba s kožom, uključujući opekline, suhu i oštećenu kožu, preporučuje mazanje uljem od sjemenki bundevi. Kod ispucalih peta uljem bundeve namažite stopala prije spavanja, navucite stare pamučne čarape, prespavajte u njima te ujutro operite noge toplom vodom i sapunom.

20. Čaj protiv akni
Potrebno vam je 10 g korijena cikorije, 10 g korijena maslačka, 10 g listova koprive, 10 g listova matičnjaka i 10 g cvjetova nevena. Pomiješajte sušeno bilje i stavite ga u staklenku. Čajnu žličicu mješavine prelijte šalicom hladne vode, zakuhajte i lagano kuhajte pet minuta. Ostavite da pokriveno stoji deset minuta i procijedite. Pijte čaj dvaput na dan, ujutro i navečer.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept
POMAŽE

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept

Ovaj trik pomaže kod korova koji izbija između pločica u dvorištu, ali i onog koji vam raste po vrtu. Kako se radi o prirodnom pripravku, postupak je potrebno ponoviti nekoliko puta

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Recept za domaći pelinkovac
PRIPREMA JE JEDNOSTAVNA

Recept za domaći pelinkovac

Tri žlice listova pelina i cvjetnih vrhova dobro usitnite i stavite u staklenu bocu. Prelijte jednom litrom crnog ili bijelog vina te umiješajte od 150 do 200 grama meda i dobro zatvorite