Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Biznis s puževima je u porastu: Sluz je jako bitna u kozmetici

Biznis s puževima je u porastu: Sluz je jako bitna u kozmetici
1

Filtrirana puževa sluz najpoznatiji je i najpopularniji kozmetički sastojak posljednjih nekoliko godina. Dermatolozi kažu da je dobra u borbi protiv starenja kože kao i kod hidratacije

VIDEO

Diplomirana inženjerka elektrotehnike Houda Ben Romthan iz Tunisa napustila je posao u administraciji nakon 12 godina kako bi se posvetila uzgoju puževa, poslu za kojim je posljednjih godina u tim krajevima porasla potražnja. 

Iako se mnogima takav posao gadi, Romthan nema problema s ručnim vađenjem svakog puža. Kaže da za njezin projekt vrijedan 10.000 dolara nije potrebna velika radna snaga.

POGLEDAJTE VIDEO:

Njihova sluz može se koristiti za proizvodnju kozmetičkih proizvoda, dok su oni sami delicija u svijetu gastronomije. 

Sluz se ekstrahira stavljanjem puževa u posudu sa smjesom soli i octa i to 10 minuta prije prodaje klijentima koji ga koriste u proizvodima za njegu kože.

Ben Romthan kaže da puževe dobiva od državnog Ministarstva poljoprivrede, koje podržava nju i desetine drugih lokalnih proizvođača u sklopu inicijative čiji je cilj pomoći lokalnim proizvođačima da uzgajaju, prodaju i izvoze puževe.

Čista, prirodna kozmetika od smilja, bez umjetnih sastojaka
Čista, prirodna kozmetika od smilja, bez umjetnih sastojaka

Dok Ben Romthan svoje proizvode prodaje samo lokalno, dok drugi svoje proizvode izvoze na europska tržišta, uglavnom u Italiju.

Nabil Kriaa, osnivač kozmetičke tvrtke "Le Naturel" u Tunisu, otkrio je nakon četiri godine pažljivog proučavanja blagodati puževe sluzi koja je bogata hijaluronskom kiselinom, kolagenom i vitaminom E. Cijena prosječnog kozmetičkog proizvoda za puževe kreće se između 15 do 25 dolara.

Nakon što je proda ekstrakt puževe sluzi, Romthan čisti puževo meso koje je spremno za kuhanje. Prodaje posudu od puževa za 3,5 dolara.

Vlasnik restorana Mohammed Aziz Smaoui kaže da puževe priprema s biljem i poslužuje kao sendvič u kruhu te da je to omiljena delicija njegovih gostiju. Puževo meso je hranjivo, ima malo kolesterola i bogato je proteinima, što ga čini popularnom delicijom u raznim kulturama.

Puževa sluz dobra je za kožu. Filtrirana puževa sluz ili pužev mucin - najpoznatiji je i najpopularniji kozmetički sastojak posljednjih nekoliko godina. Dermatolozi kažu da je dobra u borbi protiv starenja kože kao i kod hidratacije.

100% prirodna kozmetika bez štetne kemije? Da, moguće je
100% prirodna kozmetika bez štetne kemije? Da, moguće je

Mnogi kozmetički brendovi koriste ga kao sastojak za kreme, šampone i ostale proizvode. Pretpostavlja se da će globalno tržište puževe sluzi vrijedit će više od 765 milijuna dolara do 2025. godine, piše Dunya News. 

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

13:25
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Haraju crijevne viroze: Evo na što paziti i koji lijekovi pomažu
LIJEČNICI UPOZORAVAJU

Haraju crijevne viroze: Evo na što paziti i koji lijekovi pomažu

Županijska bolnica u Čakovcu građanima je poslala upozorenje da se čuvaju crijevnih viroza, koje su uobičajene u ovo doba godine, a karakteriziraju ih povraćanje, proljev, povišena temperatura i bol u trbuhu

'Ovisna sam o djeci, imam ih 22 i nadam se imati 70 unučadi'
VELIKA OBITELJ

'Ovisna sam o djeci, imam ih 22 i nadam se imati 70 unučadi'

Najveća britanska obitelj ima puno posla, kod njih djeca imaju djecu, a oni sami imaju najmlađe dijete od samo 3 godine. Obitelj će postati još veća
Najdlakavija djevojka na svijetu je odrasla, evo kako izgleda
PRONAŠLA I LJUBAV ŽIVOTA

Najdlakavija djevojka na svijetu je odrasla, evo kako izgleda

Djevojčica s Tajlanda, koju su vršnjaci nekoć nazivali 'vučica' i 'majmunsko lice', vjerovala je da je njezino stanje neće spriječiti da pronađe sreću. Na kraju je otkrila ljubav svog života