Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
28 komentara

Blagdani s djecom: Opustite se i smanjite očekivanja od njih...

Praznici s djecom znaju biti iscrpljujući za sve roditelje, a djeci stresni. Ako idete u posjet nekome ili na put objasnite djeci unaprijed što se od njih očekuje, ne pretjerujte sa šećerom...

Foto: Dreamstime

1. Za početak, upravljajte sami sobom, ne djecom

Imajte na pameti da su blagdani za vašu djecu jako stresni. Njihovo ponašanje će se temeljiti na vašem uzoru. Ako ste pod stresom zbog svega što trebate obaviti, vaša djeca će osjećati vaš stres i vrlo vjerojatno će biti nervozna i razdražljiva. 

Foto: Dreamstime

Svaki dan razmislite kako da smanjite svoj stres, ali i da se zabavite i opustite. Jedino tako ćete imati dovoljno energije da usmjeravate i svoju djecu.

2. Pričajte s djecom unaprijed o planovima za putovanje ili nadolazećim eventima

Na početku blagdana dobra ideja je napraviti mali kalendar i u njega napisati sve što će događati. Upoznajte svoju djecu s kalendarom i objasnite im što ćete i kad raditi, gdje ići i što se od njih očekuje. 

3. Vježbajte s djecom ponašanje u društvu

Foto: Dreamstime

Prije početka blagdana probajte sa svojom djecom "odigrati" par scenarija koji ih očekuju, na primjer:

  • Kako se upoznaju s novim ljudima
  • Ponašanje za stolom
  • Kako će razgovarati s odraslima i s drugom djecom
  • Ako nekamo idete, upozorite ih što se od njih na tom mjestu očekuje
  • Ako putujete, objasnite im koliko će dug biti put i što je dopušteno na putu, a što nije - dajte im i razloge zašto.

4. Ne planirajte više od jednog eventa dnevno

Ako jedan dan idete na ručak kod svojih rođaka, nemojte planirati jutro provesti s djecom kod svoje mame i navečer ići prošetati po trgu. Djeca trebaju odmor, a s uzbuđenjem i mnogo događanja će se brzo umarati.

5. Prilagodite svoja očekivanja njihovoj starosti

Ako idete u posjet ljudima koji nemaju djece, pobrinite se da sa sobom imate dovoljno igračaka, knjigice i društvenih igra koje će okupirati vašu djecu.

Foto: Dreamstime

Nije loša ideja da prije ili nakon posjeta odete na igralište na 15-ak minuta kako bi se djeca istrčala i potrošila višak energije. Također, za stariju djecu možete uzeti novu knjigu koju ne mogu dočekati početi čitati ili kupiti film (ili crtić) na DVD-u koji im možete pustiti.

6. Pazite na prehranu i povećani unos šećera

Ako vam djeca jedu previše kolača, čokolade ili drugih slatkiša vjerojatno će imati višak energije koje će morati negdje potrošiti.

Budući da je taj naboj energije kratkotrajan, a kod djece je pad šećera vidljiv naglim umirenjem, čak ponekad i plakanjem i razdražljivošću, unaprijed se probajte dogovoriti s obitelji kod koje idete da im ne daju previše kolača.

Dreamstime | Autor: Dreamstime Foto: Dreamstime

Nije lako i neki, pogotovo stariji ljudi, neće moći odoljeti da djecu ne počaste finim kolačima, stoga probajte ograničiti smanjenjem porcija ili kolačima koji imaju u sebi oraha ili voća.

7. Ako idete na put, pobrinite se da imate puno zajedničkih aktivnosti

Neki od vas se vesele školskim praznicima jer tu vide priliku da napuste grad u potrazi za toplim vremenom ili zimskim sportovima. To vam može pružiti dosta prilika za obiteljsko povezivanje, pogotovo ako odustanete od organiziranih večeri u korist društvenih igara.

Ono što želite izbjeći je zbrku i paniku prije kretanja na put, stres na putovanju i previše aktivnosti, zahvaljujući kojima ćete se vratiti kući i trebati još jedan godišnji - ovaj put od svega. 

8. Ako s djecom letite avionom...

... naravno, stići ćete puno ranije na aerodrom kako biste dobili dobra sjedala u avionu i predali prtljagu. Iskoristite vrijeme na aerodromu da se djeca igraju, šeću i, općenito se kreću, budući da će, kad sjednu na avion, dulje vrijeme morati biti mirni, piše Aha! Parenting.

57568513 | Autor: Purestock Foto: Purestock

Kod kuće pripremite knjigu ili dvije, neku malu igračku ili neku sitnicu s kojom se vaše dijete može igrati za vrijeme leta.

9. Držite se dječjeg dnevnog rasporeda, koliko god je to moguće

Za vrijeme praznika djeca imaju sve slobodno vrijeme koje mogu zamisliti i to će većina iskoristiti za spavanje, gledanje crtića i igru. Oslobodite nešto vremena i za šetnje ili kratku igru na dječjem igralištu budući da djeca trebaju fizičku aktivnost i vrijeme provedeno na zraku, pa čak i ako je hladno.

Na drugu stranu, nepostojanje ikakvog rasporeda i neznanje što ih danas ili sutra čeka može kod djece potaknuti puno stresa. najbolji način da tome doskočite je uspostaviti neku malu rutinu zahvaljujući kojoj će se djeca lakše prilagoditi i novom mjestu i svemu što ih čeka - izletima, posjetima i raznim eventima. 

10. Usredotočite se na obitelj, a ne na obveze

Postavite si kao prioritet nadolazećih blagdana druženje s obitelji i djecom, opuštanje i uživanje u slobodnom vremenu.

Naravno da ljudi kojima dolaze članovi obitelji na ručkove, večere ili imaju puno društvenih obveza ne mogu samo tako sve pustiti i prepustiti se odmoru, ali treba pronaći vrijeme za sebe kako biste se opustili i obnovili energiju.

Foto: Dreamstime

Umjesto posjeta trećem rođaku, odlučite ostati doma s djecom i igrajte društvene igre, zajedno gledajte dječje filmove ili izađite u šetnju gradom.

Ako osjetite nadolazeći stres, duboko udahnite i prisjetite se koje od svih obveza je neophodno obaviti, a koje možete prebaciti na neki drugi dan. Zapamtite da vašem djetetu nije potreban blagdan iz magazina, trpotrebni ste mu vi.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message