Porcija purice s mlincima sadrži oko 427 kalorija, a komad makovnjače čak 380. Odojak je nešto 'lakši' pa ima 341 kaloriju dok je janjetina još zahvalnija pa ima 'samo' 254 kalorije
Blagdanski kalorijski vodič: Za Božić i Novu dobijemo pet kila
Istraživanja pokazuju da za blagdane unosimo prosječno od 4500 do 7000 kcal na dan, ističe dr. sc. Jasenka Gajdoš Kljusurić, profesorica sa zagrebačkog Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
- Ako smo primjerice tijekom dva dana božićnih i dva dana novogodišnjih blagdana prosječno unosili 7000 kcal, unosili smo oko 5000 kcal na dan previše. Tih 5000 kcal pomnoženo s četiri dana je 20.000 kcal. Budući da se procjenjuje da prekomjerni unos od 7700 kcal rezultira debljanjem za oko 1 kg, u ovom primjeru očekuje se porast od oko 2,6 kg – objašnjava Gajdoš Kljusurić.
Dodaje da na ovu računicu utječe i unos soli u obrocima koji će dodatno zadržavati vodu u tijelu pa broj kilograma može još rasti. A ako tako jedete cijeli tjedan, može narasti do pet kilograma.
Kalorije u blagdanskim jelima
>>> Purica s mlincima
423 KCAL sadrži purica s mlincima (meso bez masti veličine dlana i mlinci). Ako presolite ovo jelo, sol će dodatno zadržavati vodu u tijelu.
>>> Makovnjača
380 KCAL ima 100 grama makovnjače, upozorava prof. Gajdoš Kljusurić. Dodaje da je spas od debljanja umjerenost s hranom. Zato smanjite unos kaloričnih slastica i u prehranu ubacite voće i povrće jer će vas njihova vlakna zasititi.
>>> Odojak
341 KCAL sadrži serviranje odojka veličine dlana. To je oko 85-100 g, što znači da ćete tako unijeti od 290 do 341 kcal.
>>> Mađarica
283 KCAL sadrži 100 grama mađarice ili sličnog blagdanskog kremastog kolača.
>>> Pašticada
267 KCAL sadrži serviranje od 200 grama pašticade (s umakom, bez njoka).
>>> Janjetina
254 KCAL sadrži serviranje pečene janjetine. To je približno od 85 do 100 grama, što znači da ćete tako unijeti 219 - 254 kcal.
>>> Francuska salata
216 KCAL sadrži 100 grama francuske salate. To također ovisi o omjeru vrhnja i/ili majoneze, objašnjava prof. Gajdoš Kljusurić.