Obavijesti

Lifestyle

Komentari 38

Blagdanski kalorijski vodič: Za Božić i Novu dobijemo pet kila

Blagdanski kalorijski vodič: Za Božić i Novu dobijemo pet kila

Porcija purice s mlincima sadrži oko 427 kalorija, a komad makovnjače čak 380. Odojak je nešto 'lakši' pa ima 341 kaloriju dok je janjetina još zahvalnija pa ima 'samo' 254 kalorije

VIDEO

Istraživanja pokazuju da za blagdane unosimo prosječno od 4500 do 7000 kcal na dan, ističe dr. sc. Jasenka Gajdoš Kljusurić, profesorica sa zagrebačkog Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:01

- Ako smo primjerice tijekom dva dana božićnih i dva dana novogodišnjih blagdana prosječno unosili 7000 kcal, unosili smo oko 5000 kcal na dan previše. Tih 5000 kcal pomnoženo s četiri dana je 20.000 kcal. Budući da se procjenjuje da prekomjerni unos od 7700 kcal rezultira debljanjem za oko 1 kg, u ovom primjeru očekuje se porast od oko 2,6 kg – objašnjava Gajdoš Kljusurić.

Dodaje da na ovu računicu utječe i unos soli u obrocima koji će dodatno zadržavati vodu u tijelu pa broj kilograma može još rasti. A ako tako jedete cijeli tjedan, može narasti do pet kilograma.

Kalorije u blagdanskim jelima

>>> Purica s mlincima

423 KCAL sadrži purica s mlincima (meso bez masti veličine dlana i mlinci). Ako presolite ovo jelo, sol će dodatno zadržavati vodu u tijelu.

>>> Makovnjača

kolaci

380 KCAL ima 100 grama makovnjače, upozorava prof. Gajdoš Kljusurić. Dodaje da je spas od debljanja umjerenost s hranom. Zato smanjite unos kaloričnih slastica i u prehranu ubacite voće i povrće jer će vas njihova vlakna zasititi.

>>> Odojak

341 KCAL sadrži serviranje odojka veličine dlana. To je oko 85-100 g, što znači da ćete tako unijeti od 290 do 341 kcal.

>>> Mađarica

Bite my cake

283 KCAL sadrži 100 grama mađarice ili sličnog blagdanskog kremastog kolača.

>>> Pašticada

Ivo Čagalj/Pixsell

267 KCAL sadrži serviranje od 200 grama pašticade (s umakom, bez njoka).

>>> Janjetina

254 KCAL sadrži serviranje pečene janjetine. To je približno od 85 do 100 grama, što znači da ćete tako unijeti 219 - 254 kcal.

>>> Francuska salata

Fotolia

216 KCAL sadrži 100 grama francuske salate. To također ovisi o omjeru vrhnja i/ili majoneze, objašnjava prof. Gajdoš Kljusurić.

Što vam horoskop donosi u nadolazećoj godini: Evo koji će biti najsretniji mjesec za svaki horoskopski znak!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 38
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku