Lifestyle

Komentari 2

Bobice borovice beru se i zimi, a od njih se pripremaju čajevi

Bobice borovice beru se i zimi, a od njih se pripremaju čajevi

Borovica djeluje i protiv virusa te pomaže u liječenju tuberkuloze i drugih zaraznih plućnih bolesti. Smanjuje izlučivanje bronhijalnih žlijezda zbog čega pomaže kod kašlja i bronhitisa

Borovica (Juniperus communis) još se od davnina cijeni kao sredstvo protiv zaraznih bolesti. Vjerovalo se da štiti od kuge i kolere, pa čak i za liječenje ugriza zmija. Plodovi borovice (klekinje, brinje ili smrekinje) mogu se brati čak i tijekom zime. Rabe se osušene. Poželjno ih je dodavati teško probavljivoj hrani. Služe za liječenje nadutosti i drugih poremećaja probavnog sustava. Borovica djeluje i protiv virusa te pomaže u liječenju tuberkuloze i drugih zaraznih plućnih bolesti. Smanjuje izlučivanje bronhijalnih žlijezda, što je važno u liječenju bronhijalnih bolesti kod kojih se stvara velika količina sluzi. Američki Indijanci klekinjama su liječili dijabetes. Eterično ulje borovice rabi se u liječenju neuralgija i reumatizma, a kupka s čajem borovice ima blagi opuštajući učinak.

Masažna tinktura
Potrebno vam je 100 g klekinja i 500 ml 70-postotnog alkohola ili kvalitetne domaće rakije. Klekinje dobro usitnite, prelijte alkoholom i ostavite da se namaču dva tjedna. U međuvremenu više puta promućkajte. Procijedite kroz gazu u staklenku. Tinktura se koristi za utrljavanje u kožu ili razrijeđena za obloge kod bolova mišića.

Diuretički čaj
Plodovi borovice imaju diuretičko i antiseptičko djelovanje pa se rabe u liječenju manjih problema mokraćnih putova, kao i dišnog sustava. Za pripremu čaja žličicu zdrobljenih klekinja stavite u šalicu kipuće vode. Pokrijte i ostavite da odstoji deset minuta, a zatim procijedite. Pijete li ga kao lijek za bolesti dišnih organa, zasladite ga medom, inače ne. Pijte šalicu na dan.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Najčitaniji članci