Lifestyle

Komentari 0

'Boja kupaćeg kostima djetetu može spasiti život kod utapanja'

'Boja kupaćeg kostima djetetu može spasiti život kod utapanja'

Grupa stručnjaka koji se bave sigurnošću u vodi testirala je boje kupaćih kostima pod vodom kako bi ustanovili koji su najbolji u slučaju da plivaču u nevolji treba pomoć

Sa prvim danima ljeta iz ormara će mnogi izvaditi kupaće kostime kako bi se zabavljali kupanjem u rijekama, moru ili na jezerima. No ove godine, kad svom djetetu kupujete novi kupaći kostim, razmislite i o boji, a ne samo o veličini i stilu, piše Mother.

POGLEDAJTE VIDEO: Opasnosti mokrog kupaćeg kostima

Naime, grupa stručnjaka iz tvrtke ALIVE Solutions koja se bavi sigurnošću u vodi nedavno je testirala kupaće kostime kako bi ustanovili koji su najbolje vidljivi pod vodom.

Kostime su testirali u jezeru i u bazenu sa bijelim dnom. U oba slučaja pokazalo se da su pod vodom najbolje vidljivi kostimi neonskih boja. To ima smisla jer su neonske boje jarke i dobro vidljive i u normalnim okolnostima. No mogli biste se iznenaditi kako su prošle druge boje.

U testu na jezeru, primjerice, neonske žuta, zelena i narančasta pokazale su se kao najbolji odabir, dok su se ostale boje gotovo stopile sa okolišem.

- Kostim smo u svakoj boji najprije stavili na površinu vode, a potom smo ih promatrali s obale kako bismo vidjeli koje je boje najlakše uočiti. Također, fotografirali smo kostime i sa manjeg povišenja simulirajući kao da stojimo na brodu - kazali su iz ALIVE Solutionsa.

U testu na bazenu usporedili su fotografije kupaćih kostima pod vodom i kako bi to izgledalo u slučaju da se dijete bori za život.

Opet, neonske boje poput ružičaste, narančaste i žute bile su najuočljivije.

- Najgore boje su bijela i svijetlo plava jer gotovo nestaju, a naš prvi izbor bi bili kostimi u neonskoj ružičastoj i neonskoj narančastoj boji. Iako se tamni kostimi ističu u bazenu sa svijetlim dnom, može ih se zamijeniti za hrpu lišća ili prljavštine, čak i sjenu, pa ih valja izbjegavati. Također, upamtite da svijetle i kontrastne boje doprinose boljoj vidljivosti, no ako ne nadzirete mališane u blizini vode, boja kostima neće puno pomoći - savjetovali su iz tvrtke.

Američki Crveni križ preporučuje da u blizini vode uvijek odredite odraslog koji će nadzirati njihovu igru. Ističu kako su nezgode najčešće u situacijama kada odrasli pretpostavljaju da netko drugi pazi na djecu. Važno je što činimo kako bismo spriječili tragedije, pa osim što ćete kupiti neonski kupaći kostim, svakako odredite i odraslog koji će paziti na djecu dok su u vodi.

Najčitaniji članci