Obavijesti

Lifestyle

Iskoristite sikavicu i artičoku za bolju funkciju jetre

Iskoristite sikavicu i artičoku za bolju funkciju jetre
2

Problem masne jetre sve je češći zbog nezdravog načina života, a svaki problem s jetrom treba liječiti što prije jer njezino slabljenje može biti i opasno po život

VIDEO

Jetra je glavni čistač organizma - njezina je uloga eliminacija toksina. U moderno doba jetra radi više nego ikada prije - prehrana bogata masnoćama, alkohol, pušenje i druge štetne navike oslabljuju njezinu funkciju.

Problem s jetrom se najčešće uočava na rutinskim pregledima kod liječnika, jer su simptomi često neodređeni i djeluju nepovezano. Zbog slabije funkcije jetre dolazi do kožnih problema, kao što su pojava tamnih mrlja, prištevi i svrbež. Također, može doći i do poremećaja u probavi, povišenja krvnog tlaka, nadutosti te nakupljanja vode u predjelu jetre, a naposljetku i pojave žutice - bjeloočnice postaju žućkaste, kao i koža.

Štetne navike i masna jetra

Masna jetra je naziv za sakupljanje masti u jetri što izaziva njeno blago povećanje.  Nema simptoma, a najčešće se otkriva slučajno ili na sistematskom pregledu prilikom ultrazvuka. Česta je pojava kod ljudi koji konzumiraju veće količine alkohola te kod osoba s metaboličkim sindromom. Metabolički sindrom skup je bolesti današnjice – prekomjerna težina, povećan krvni tlak, šećerna bolest te povećani kolesterol u krvi. 

Na svaki od ovih čimbenika, pa tako i na masnu jetru, možemo sami utjecati. Zdrava prehrana s puno voća i povrća, što manje prerađene, masne, slane i slatke hrane, svakodnevna primjerena fizička aktivnost, dodaci prehrani za funkciju jetre te naravno izbacivanje štetnih navika kao što su pušenje i prekomjerno konzumiranje alkohola.

Sikavica, artičoka i maslina

Najpoznatija prirodna pomoć za jetru krije se u sikavici, odnosno glavnom aktivnom sastojku te biljke – silimarinu. Silimarin štiti stanice jetre od toksina i raznih oštećenja te ubrzava njezinu regeneraciju. Smatra se jednim od najboljih prirodnih lijekova za ublažavanje različitih poremećaja funkcije jetre.

Uz sikavicu, važna biljka s pozitivnim učinkom na jetru je i artičoka odnosno njezini listovi. Zahvaljujući visokom udjelu aktivnog sastojka cinarina i drugih korisnih spojeva, artičoka povoljno djeluje na prokrvljenost i regeneraciju jetre te smanjuje ukupnu razinu masnoća i kolesterola u krvi. Iako nije možda toliko poznata po svom djelovanju na jetru kao sikavica i artičoka, biljka s hepatoprotektivnim svojstvom je i maslina bogata oleuropeinom.

Silimarin 3-aktiv

Silimarin 3-aktiv kapsule u svom sastavu sadrže preporučenu količinu silimarina i ekstrakt lista artičoke. Osim toga jedan je od vrlo rijetkih proizvoda na tržištu s ekstraktom lista masline za koji je dobro naglasiti da sadrži više aktivne tvari oleurpeina od samog ploda masline. Silimarin 3-aktiv je dodatno  obogaćen i kolinom koji doprinosi održavanju normalne funkcije jetre. Pije se samo jedna kapsula dnevno, a proizvod možete pronaći u ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama.

Direktnu narudžbu uz dostavu na kućnu adresu možete napraviti OVDJE!

Više zdravstvenih tema, čestih tegoba i njihovih rješenja pronađite u specijalu Zdravlje za cijelu obitelj.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično
Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja