Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Boli vas kralježnica? Isprobajte masažu eteričnim uljem lovora

Boli vas kralježnica? Isprobajte masažu eteričnim uljem lovora
1

MALA POMOĆ Da rasteretite kralježnicu, odaberite cipele s povišenom petom ili masažu eteričnim uljima, koja rješava bolne mišiće i grčeve u leđima

VIDEO

Križobolja je česta, pa više od 80 posto odraslih u nekoj životnoj fazi ima ili će imati bolna leđa. I dok svake godine sedam posto odraslih traži pomoć liječnika obiteljske medicine, prevalencija raste sa životnom dobi, a vrhunac dostiže u šestom desetljeću života.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:00

Kako biste si olakšali svakodnevni život, bolove i nelagodu možete preduhitriti uz ovih nekoliko praktičnih savjeta. Jedan od njih je i odabir vama udobnog madraca jer tijekom dana sve strukture u kralježnici su naporno radile pa je spavanje zapravo jedino razdoblje u kojem se kralježnica zajedno s mišićima ne napreže kako bi održala posturu cijelog tijela. Jastuk također mora biti udoban vama, a ne smije biti ni previsok ni prenizak.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Osim madraca, i vaše cipele trebaju “podržavati” kralježnicu. Bilo da hodate kao oblik tjelesne aktivnosti ili hodate da biste nekamo stigli, cipele koje nosite igraju veliku ulogu u podupiranju donjeg dijela leđa. Dobre cipele pružaju i dobru bazu za cijelo tijelo kako bi ostalo u pravilnom uspravnom položaju. Zato kod odabira obuće provjerite je li stražnji dio cipela ili tenisica dovoljno “obuhvatio” petu te nije li preširok.

Cipele s višom petom

Kad peta jednom dobro “sjedne”, time se sprečavaju pronacija i supinacija, odnosno previše iskretanja stopala prema unutra ili van prilikom hodanja, a što posredno iskrivljuje kralježnicu. Razmislite i o nabavci uložaka za cipele jer oni mogu smanjiti bolove u donjem dijelu leđa.

Ovi neočekivani bolovi mogu značiti da vas muči kralježnica
Ovi neočekivani bolovi mogu značiti da vas muči kralježnica

- Cipele na prvome mjestu moraju biti udobne, s malo povišenom petom, a ekstreme poput balerinki i peta od 20 centimetara treba izbjegavati - govori primarijus Zvonko Kejla.

Ako imate prilike, uživajte i u blagodatima masaže jer, osim što smanjuje stres, ima niz terapijskih prednosti. Dobra masaža će pomoći povećanom lučenju endorfina, prirodnog analgetika, u krvotok, što zauzvrat može omogućiti uzimanje manje lijekova protiv bolova. Masaža također može potaknuti protok krvi, što donosi hranjive tvari na bolna i zahvaćena područja te tako ubrzava ozdravljenje. U ovom vam slučaju može pomoći i samomasaža vrata i donjeg dijela leđa. Počnite masažom jedne pa druge strane vrata. Na vratu se nalaze točke stresa, pa ćete si već na početku pomoći u opuštanju cijelog tijela. Lijevom rukom masirajte desnu stranu i obrnuto, a kružnim pokretima i pokretima gnječenja slijedite mišić od ramena prema korijenu vrata, dijelu leđa koji možete dohvatiti te stražnjoj strani vlasišta.

Ulje lovora i lavande

Nakon toga ponovite to i nazad 3-4 puta. Pritom pojačavajte pritisak u granicama ugode. Umasirati možete i eterično ulje lovora kao i eterično ulje zimzelena (Gaultheria procumbens), koje rješava bolne mišiće i grčeve u leđima, no treba biti oprezan i ne pretjerati s količinom zbog aktivnog sastojka metil salicilata. Odlična su i ulje gorke naranče (Petitgrain) te lavande, koja prethodno treba umiješati u malo baznog ulja.

'Sve je više djece koja dolaze s bolovima u vratu i kralježnici'
'Sve je više djece koja dolaze s bolovima u vratu i kralježnici'

 

Moćna mješavina

Pripravite mješavinu od 30 ml biljnog ulja makadamije, 20 kapi eteričnog ulja lovora, 10 kapi eteričnog ulja zimzelena i 20 kapi eteričnog ulja gorke naranče. Utrljajte na bolno i ukočeno mjesto u tankom sloju 2-3 puta na dan.

Ulje kantariona

Pomoći može i ulje kantariona i nevena ili čisto domaće maslinovo ulje za utrljavanje, kao i krema od gaveza. Alantoin iz gaveza jača vezivno tkivo i hrskavicu pa je idealno za lumbalni dio kralježnice, čak i kod problema s artrozom kuka.

Dreamstime

Savjeti za prirodno ublažavanje boli u leđima

1. STOP NEUGODI Eterično ulje lovora Ima protuupalno i analgetsko djelovanje na mišićno-koštani sustav, a nezamjenjivo je u terapiji jakih bolova. Pomaže kod mišićnih spazama, pa čak i artritisa.

2. GEL ZA MASAŽU Gel od mente, mentola, kamfora, ružmarina i borovice odličan je protiv bolova i ukočenosti te potiče cirkulaciju. Utrljajte dva puta dnevno, preporučuje fitoterapeutkinja dr. med. Ksenija Krajina Pokupec.

3. TOPLI OBLOG Tonikom od lavande, mente i arnike namočite komad tkanine pa stavite na bolno mjesto i dodatno pokrijte suhom dekicom. Mentol anestezira bol, lavanda opušta, a arnika potiče cirkulaciju.

4. GORKA NARANČA Petitgrain (list) gorke naranče je eterično ulje koje djeluje opuštajuće na mišiće te pouzdano otklanja svu emocionalnu napetost koju su stvorila napeta ramena i donji dio leđa.

5. LAVANDA Majka među eteričnim uljima, lavanda (Lavandula angustifolia) djeluje kao dobar spazmolitik, blagi sedativ, hipotenziv, blagi analgetik te uz protuupalno djelovanje pomaže u procesu epitelizacije kože.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

13:47
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru
Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...