'Pravi način točenja pive jest da držite čašu pod kutom od 45 stupnjeva, a pivo, usmjereno prema sredini čaše. U idealnom slučaju, to ćete učiniti s udaljenosti, a ne naginjući bocu na rub čaše...'
Boli vas trbuh nakon piva? To je zato što ste ga krivo natočili
Kako točite pivo? Ispada da popularna metoda točenja pri kojoj ne ostaje niti malo pjene je potpuno pogrešna, što neki osjete i nakon popijenog piva jer može uzrokovati nadutost i bolni trbuh.
Max Bakker, sommelier za pivo, pokazao je koja je ispravna tehnika točenja.
Pogledajte video:
U videu Max objašnjava da ako se ne otpustio dio CO2 iz pive u čaši da će se osloboditi u želucu, a ako uz to čovjek i gricka nešto slano da će CO2 koji se oslobodi u želucu potaknuti nadutost i bol. Iz tog razloga bitno je da se pivo natoči u čašu, a ne pije iz boce.
- Pravi način točenja pive jest da držite čašu pod kutom od 45 stupnjeva, a pivo, usmjereno prema sredini čaše. U idealnom slučaju, to ćete učiniti s udaljenosti, a ne naginjući bocu na rub čaše, kako bi pivo prošlo kroz malo zraka prije nego što se slegne u staklenoj čaši. Kada je čaša napola napunjena, okrenite je uspravno i nastavite točiti do vrha - objašnjava Max
Uz to, pjena pivi omogućava da zadrži svoju aromu i gorčinu, dodaje Max