Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

'Božić' prije Božića: Sve što trebate znati o popularnom američkom Danu zahvalnosti

'Božić' prije Božića: Sve što trebate znati o popularnom američkom Danu zahvalnosti

Amerikanci tradicionalno putuju stotinama kilometara kako bi se okupili sa svojim obiteljima te zajednički blagujući odali poštovanje i zahvalnost Bogu i svojim najbližima za sve dobro koje su iskusili tijekom godine

VIDEO

Dan zahvalnosti blagdan je koji se u Sjedinjenim Američkim Državama obilježava četvrtog četvrtka u studenom a povezuje kulturu, tradiciju, gastronomiju i sport u jedno - tradicionalni slavlje zajedništva za obitelj i prijatelje. Ove godine obilježava se 25. studenoga.

POGLEDAJTE VIDEO: Stvari koje je nepoželjno raditi nakon obroka

Pokretanje videa...

00:37

Zasigurno ste se susreli sa slikama veselih obitelji okupljenih oko bogata stola puna tradicionalne hrane koje obilježavaju američki Dan zahvalnosti, dan koji se u Sjedinjenim Američkim Državama s godinama prometnuo u najvažniji blagdan nakon Božića. S ovim se praznikom povezuje i 'Black Friday', dan nakon, poznat po velikim sniženjima trgovačkih cijena u cijelom svijetu.

Tim danom započinje blagdanska sezona koja povezuje Thanksgiving Day i Božić. Neizostavan dio tradicije je i sport, odnosno zajedničko gledanje prijenosa utakmice američkog nogometa.

Američki Dan zahvalnosti vuče korijene još od prvih engleskih doseljenika kao slavlje različitih kultura. Po dolasku u Ameriku engleski doseljenici su među sobom uspostavili jednakost i prihvatili zajedničko ime Pilgrims - hodočasnici, no njihovu sreću uskoro su pomutile teškoće u pribavljanju hrane.

Spasili su ih lokalni Indijanci, koji su im osigurali hranu i naučili ih uzgajati kukuruz i povrće, a pozvali su ih i na objed na kojem su prema predaji zajedno jeli jastoga, američki orah, kupus, kozji sir i tikvice. Taj dan danas se smatra prvim američkim Danom zahvalnosti.

Blagdan Svete Kate: U prošlosti su velike pripreme za Božić započinjale na današnji dan
Blagdan Svete Kate: U prošlosti su velike pripreme za Božić započinjale na današnji dan

Prema današnjoj tradiciji tijekom večeri neizostavno se poslužuje pečena purica dovoljno velika da nahrani cijelu obitelj. Prema procjenama te se večeri u Americi pojede oko 46 milijuna purana, odnosno 243 milijuna kilograma puretine, a računajući predjela i deserte - nadjeve, krumpir pire, sos od brusnice, pitu od buče i druga jela - prosječni Amerikanac tijekom tradicionalne večere konzumira više od 4.500 kalorija. 

Kako izgleda priprema za Dan zahvalnosti i tradicionalna Thanksgiving dinner saznali smo u Američkom institutu, udruzi za promicanje američke kulture i engleskog jezika, koja organizira originalnu američku večer u centru Zagreba.

- Želeći polaznicima naše škole engleskog jezika prenijeti čar i atmosferu američkog Dana zahvalnosti i proslaviti ga zajedno s našim djelatnicima, svake godine u Američkom institutu na poseban način obilježavamo taj dan. Djeca i odrasli sudjeluju u pripremama već od početka studenoga, kad se u sklopu svojih nastavnih s kuhanjem, filmovima, pjesmama i igrama na temu 'Thanksgiving dinner'. Uzbuđenje zbog proslave sad je već na vrhuncu. Veselimo se zahvaliti za ovu godinu uz prigodni program u našoj školi koji će obuhvatiti tradicionalne pjesme, igre i animacije, originalna američka jela i piće za sve okupljene na izvornoj američkoj večeri zahvalnosti - rekla je Alexandra Choureas Posković, predsjednica  Američkog instituta.

Amerikanci tradicionalno ovih dana putuju stotinama kilometara kako bi se okupili sa svojim obiteljima i prijateljima te zajednički blagujući odali poštovanje i zahvalnost Bogu i svojim najbližima za sve dobro koje su iskusili tijekom godine, i to ne samo za materijalna dobra nego i za zdravlje, ljubav, potporu, lijepe zajedničke trenutke. 

Veliki vodič kroz Advent: Što se nudi od Zagreba do Dubrovnika
Veliki vodič kroz Advent: Što se nudi od Zagreba do Dubrovnika

Premda postoje mnoga tumačenja nastanka ove Amerikancima drage tradicije i izvornog povoda prvim proslavama Dana zahvalnosti, sve se u jednome slažu - taj dan oduvijek je prilika za okupljanje, zajedništvo, slavlje i zahvalu, te ga se stoga ne bez razloga često naziva Božićem prije Božića. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'