Lifestyle

Komentari 1

'Božić' prije Božića: Sve što trebate znati o popularnom američkom Danu zahvalnosti

'Božić' prije Božića: Sve što trebate znati o popularnom američkom Danu zahvalnosti

Amerikanci tradicionalno putuju stotinama kilometara kako bi se okupili sa svojim obiteljima te zajednički blagujući odali poštovanje i zahvalnost Bogu i svojim najbližima za sve dobro koje su iskusili tijekom godine

Dan zahvalnosti blagdan je koji se u Sjedinjenim Američkim Državama obilježava četvrtog četvrtka u studenom a povezuje kulturu, tradiciju, gastronomiju i sport u jedno - tradicionalni slavlje zajedništva za obitelj i prijatelje. Ove godine obilježava se 25. studenoga.

POGLEDAJTE VIDEO: Stvari koje je nepoželjno raditi nakon obroka

Zasigurno ste se susreli sa slikama veselih obitelji okupljenih oko bogata stola puna tradicionalne hrane koje obilježavaju američki Dan zahvalnosti, dan koji se u Sjedinjenim Američkim Državama s godinama prometnuo u najvažniji blagdan nakon Božića. S ovim se praznikom povezuje i 'Black Friday', dan nakon, poznat po velikim sniženjima trgovačkih cijena u cijelom svijetu.

Tim danom započinje blagdanska sezona koja povezuje Thanksgiving Day i Božić. Neizostavan dio tradicije je i sport, odnosno zajedničko gledanje prijenosa utakmice američkog nogometa.

Američki Dan zahvalnosti vuče korijene još od prvih engleskih doseljenika kao slavlje različitih kultura. Po dolasku u Ameriku engleski doseljenici su među sobom uspostavili jednakost i prihvatili zajedničko ime Pilgrims - hodočasnici, no njihovu sreću uskoro su pomutile teškoće u pribavljanju hrane.

Spasili su ih lokalni Indijanci, koji su im osigurali hranu i naučili ih uzgajati kukuruz i povrće, a pozvali su ih i na objed na kojem su prema predaji zajedno jeli jastoga, američki orah, kupus, kozji sir i tikvice. Taj dan danas se smatra prvim američkim Danom zahvalnosti.

Prema današnjoj tradiciji tijekom večeri neizostavno se poslužuje pečena purica dovoljno velika da nahrani cijelu obitelj. Prema procjenama te se večeri u Americi pojede oko 46 milijuna purana, odnosno 243 milijuna kilograma puretine, a računajući predjela i deserte - nadjeve, krumpir pire, sos od brusnice, pitu od buče i druga jela - prosječni Amerikanac tijekom tradicionalne večere konzumira više od 4.500 kalorija. 

Kako izgleda priprema za Dan zahvalnosti i tradicionalna Thanksgiving dinner saznali smo u Američkom institutu, udruzi za promicanje američke kulture i engleskog jezika, koja organizira originalnu američku večer u centru Zagreba.

- Želeći polaznicima naše škole engleskog jezika prenijeti čar i atmosferu američkog Dana zahvalnosti i proslaviti ga zajedno s našim djelatnicima, svake godine u Američkom institutu na poseban način obilježavamo taj dan. Djeca i odrasli sudjeluju u pripremama već od početka studenoga, kad se u sklopu svojih nastavnih s kuhanjem, filmovima, pjesmama i igrama na temu 'Thanksgiving dinner'. Uzbuđenje zbog proslave sad je već na vrhuncu. Veselimo se zahvaliti za ovu godinu uz prigodni program u našoj školi koji će obuhvatiti tradicionalne pjesme, igre i animacije, originalna američka jela i piće za sve okupljene na izvornoj američkoj večeri zahvalnosti - rekla je Alexandra Choureas Posković, predsjednica  Američkog instituta.

Amerikanci tradicionalno ovih dana putuju stotinama kilometara kako bi se okupili sa svojim obiteljima i prijateljima te zajednički blagujući odali poštovanje i zahvalnost Bogu i svojim najbližima za sve dobro koje su iskusili tijekom godine, i to ne samo za materijalna dobra nego i za zdravlje, ljubav, potporu, lijepe zajedničke trenutke. 

Premda postoje mnoga tumačenja nastanka ove Amerikancima drage tradicije i izvornog povoda prvim proslavama Dana zahvalnosti, sve se u jednome slažu - taj dan oduvijek je prilika za okupljanje, zajedništvo, slavlje i zahvalu, te ga se stoga ne bez razloga često naziva Božićem prije Božića. 

Najčitaniji članci