Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Božićni cupcakesi: Iznenadite djecu snjegovićem, Rudolfom...

Božićni cupcakesi: Iznenadite djecu snjegovićem, Rudolfom...

SAVRŠENA ZA UKRAŠAVANJE Krema mora biti čvrsta što se postiže dugotrajnim miksanjem. Planirate li je bojati, odaberite boju u gelu, a kremi dodajte malo limunovog soka...

VIDEO

Popularna američka krema od maslaca za naša nepca nije ukusna, pa sam je obogatila mascarponeom, kaže Martina Miletić, vlasnica slastičarne My3Cakes.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

10:22

- Krema zahtijeva mikser jer je važno da se svi sastojci dobro sjedine, da se dobro povežu i da s njom možemo formirati što želimo. Pjenjačom i sličnim kuhinjskim pomagalima nećemo dobiti željeni učinak - ističe.

Važno je dugo miksati kremu kako bi se svi sastojci dobro povezali te kako bi krema bila dovoljno čvrsta kako biste njome mogli raditi ukrase.

- U kreme koje planirate bojati dodajte malo limunovog soka. On će suzbiti čudan okus koji joj boje mogu dati - govori Martina Miletić te dodaje kako je normalno da boja u gelu malo 'omekša', odnosno razrijedi kremu, no neće je razrijediti toliko da se s njom ne može raditi.

Upotrijebite li tekuće boje koje se mogu kupiti u gotovo svim trgovinama, razvodnit ćete kremu i potrošiti cijelu bočicu a vjerojatno nećete dobiti željenu nijansu. Za bojanje kreme ne postoji recept, a koliko ćete boje staviti ovisi o tome kakvu boju želite dobiti.

- Za savršenu crvenu boju moraju se koristiti i crvena i žuta boja. Krema sama po sebi je bijele boje i kad ubacimo crvenu ona će se pretvoriti u rozu. Zato se dodaje malo žute boje da zatoplimo crvenu i dobijemo pravu nijansu crvene. Smeđu boju dobit ćete ako u kremu dodate malo ganachea od tamne čokolade i punomasnog slatkog vrhnja - kaže Martina Miletić. 

Boje u gelu su veoma intenzivne pa ih je dovoljno staviti jako malo. Najbolja je metoda čačkalicom uzeti malo boje, staviti unutra i promiješati pa dodati još po potrebi. Bitno je da boju dobro izmiksate ili promiješate. Ako je ručno miješate, bolje je koristiti špatulu nego žlicu. Špatulom se može bolje umiješati boja, a korisna je i u struganju stijenki.

- Osobno koristim boje u gelu, njih nema za kupiti u redovnim trgovinama nego u specijaliziranim kojih u Zagrebu ima nekoliko a mogu se naručiti i preko interneta. Govore da su najbolje boje u prahu no meni je za kremu bolji gel, prah je dobar za biskvite. U kremi može ostati prah pa osjetite zrnca, zato su za kreme najbolje boje u gelu - navodi Martina Miletić te savjetuje da je najbolje boje umiješati u kremu u bijeloj zdjeli kako biste mogli uočiti svaku promjenu nijanse.

Ako nemate slastičarsku vrećicu, umjesto nje možete upotrijebiti vrećicu za zamrzavanje. Samo joj odrežite vrh. Koristite li nastavke nije važno jesu li plastični ili metalni, ali imajte na umu da se oni plastični čestim korištenjem mogu 'obojiti'.

Krema može u hladnjaku stajati nekoliko dana jer sastojci koji su unutra nisu baš tako lako kvarljivi.

- Kod miksanja kreme važno je da su sastojci zagrijani na sobnu temperaturu da bi se bolje povezali. Ako je premekan, maslac će se tijekom miksanja rastaviti na sve svoje dijelove i onda se neće moći dobro izmiksati. Ako je neki sastojak prehladan stvorit će grudice u kremi - navodi Martina Miletić. 

Prilikom ukrašavanja muffina nemojte staviti previše kreme u slastičarku vrećicu jer će se zagrijati od topline vaših ruku. Pokušajte samo jednom rukom doticati kremu kako bi se što manje grijala. Radije dodajte kremu u vrećicu nekoliko puta. Kremu nakon pripreme ne treba hladiti, tad je spremna za uporabu a kad se zagrije nakratko je ubacite u hladnjak ili zamrzivač.

- Zagrije li se, kremu stavite na pet minuta u hladnjak ili na dvije minute u duboko zamrzavanje da se malo stisne budući da je za kremu najvažnije da je čvrsta ako želite raditi oblike s njom. Kad je pokupite sa špatulom mora ostati stajati na njoj a ne padati - ističe Martina Miletić. Naglašava kako često hlađenje kreme neće narušiti njezinu kvalitetu.

Ukrašavanje božićnih cupcakesa:

Snjegović: Na muffin nanesite kremu pa je zagladite. Uvaljajte ga u kokos, a potom napravite oči i usta od čokoladnih kapljica te mu nacrtajte nos kremom. Kad izvlačite špic od kreme koristite tanki okrugli nastavak i pripazite da slastičarku vrećicu cijelo vrijeme držite ravno.

Božićna kapa: U slastičarsku vrećicu stavite crvenu kremu. Koristite okrugli nastavak nešto većeg promjera te je nanosite u krug od vanjskih rubova prema sredini pa u sredini napravite mali vrh. Potom uzmite bijelu kremu i nastavak otvorena zvijezda te napravite obrub kape i kuglicu na vrhu.

Vjenčić: Premažite muffin s bijelom kremom. Potom uzmite otvorena zvijezda nastavak i zelenom kremom istisnite malo kreme u svakom potezu kako biste na kraju dobili više zvjezdica koje tvore krug, odnosno vjenčić. Potom crvenu kremu stavite u vrećicu s tankim okruglim nastavkom pa nacrtajte mašnu te na svaku zvjezdicu stavite jednu malu crvenu točku.

Božićno drvce: U vrećicu s većim otvorenim zvjezdastim nastavkom stavite zelenu kremu. Držite vrećicu uspravno malo iznad površine muffina, a kako se krema podiže tako i vi dižite ruku. Držite jaki potisak prema dolje i dižite vrećicu prema gore te polako izvucite vrh. Sa strane ga pospite šarenim perlicama koje će izgledati kao kuglice, a na vrh stavite zvijezdu.

Rudolf: Baza je krema u koju smo umiješali malo ganachea kako bismo dobili smeđu boju. Velikim nastavkom otvorene zvijezde treba okružiti muffin od rubova prema sredini te na vrhu napraviti špic. Malim okruglim nastavkom stavite malo bijele kreme te malu točku čokoladnog ganachea da biste napravili oko. Potom nacrtajte crveni nos i za uši stavite slane perece.

 

Recept za kremu:

(količina za 12 velikih ili 24 mala cupcakesa)

Sastojci: 100 g maslaca, 150 g šećera u prahu, 250 g mascarponea, mala žličica limuna, 1/4 žličice ekstrakta vanilije

Priprema: Izmiksajte maslac pet minuta da poveća svoj volumen i postane pahuljast. Prije dodavanja šećera u prahu sa stijenki miksera pokupite sav maslac da se sve dobro pomiješa. Šećer prije dodavanja treba prosijati jer zna imati grudice. Stavljajte ga u dva navrata kako bi se dobro povezao s maslacem. Prvi dio smjese treba lagano izmiksati 20-ak sekundi, a kad se doda i drugi dio treba ga miksati još četiri minute kako bi postao mekši. Nakon toga volumen će se povećati za pola. Krema je već sad spremna za rad. Prije stavljanja mascarponea opet treba počistiti stijenke jer sve što na njima ostane kasnije mogu biti grudice u kremi i smetati jer nije dobro izmiksana pa može smetati protoku kreme iz vrećice.

Na kraju se dodaje mascarpone, on se ne lupa previše kako ne bi postao previše tekuć, odnosno kako ne bi narušio konzistenciju kreme. Nije ga dovoljno umiješati, treba ga izmiksati no minuta će biti sasvim dovoljna. Dodajte limunov sok ako ćete kremu bojati, a potom i aromu. Ne treba staviti previše arome kako se okus ne bi uništio, ekstrakta vanilije dovoljno je staviti najviše 1/4 žličice, a radite li s 'jačim' ekstraktom, stavite 1/8 žličice. Maslac kad se miksa mora ići na najveću brzinu kako bi se što bolje izmiksao. Smjesa šećera u prahu i maslaca,također se miksa na najvećoj brzini da se sve dobro poveže, a mascarpone ide na srednju do slabu brzinu samo kako bi se povezao s ostalim sastojcima. Kremu treba raditi u etapama kako bi bila čvrsta i kasnije držala konzistenciju za ukrašavanje.

Varaju i jako dobro skrivaju svoje afere: Ovi horoskopski znakovi ne znaju što je vjernost u vezi

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...