Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
17 komentara

Božićno drvce puno je buba, pa ga na ulazu istresite i usisajte

Riječ je o insektima koji se hrane sokovima drveta ili lišća, pa nisu štetni za ljudsko zdravlje, no treba se zaštititi od ugriza pauka i od toga da kukci polegnu jaja, pa doživite njihovu najezdu

Woman with daughter buying Christmas tree in market
Foto: Dreamstime
17 komentara

Malo je toga što nas tako razveseli kao izbor božićnog drvca, u kojem ćemo nekoliko dana uživati u atmosferi veselog blagdana, okruženi najmilijima. No svi znamo kako i sitnica može narušiti taj užitak, pa se tako blagdani lako pretvore u nervozu zbog toga što svako malo treba usisati stan zbog iglica, ili u borbu s mravima i bubama koji se s drvcem zavuku u kuću. 

fotolia | Autor: fotolia Foto: fotolia

Što sve vreba iz drvca?

Uz lisne uši, tu su još neke bube iz iste porodice, insekti koji napadaju borove iglice, bube koje se razmnožavaju u borovoj kori, pauci te brojni drugi insekti. Ukratko, imajte na umu da se oni mogu pojaviti baš na svim dijelovima stabla, od kore i debla, pa do sitnih zelenih iglica. Zato prije kupovine drvca dobro pregledajte sve njegove dijelove. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Treba li se zabrinuti?

U pravilu, te bube se hrane sokovima iz drveta ili lišća i ne mogu počiniti nikakvu štetu za ljudsko zdravlje, pa ne treba paničariti. Pauci mogu ugristi, pa je dobro imati rukavice na rukama dok baratate drvcem. No imajte na umu da neke od tih buba mogu biti u fazi polaganja jajašaca, pa se može dogoditi da to učine negdje u tkanini ili drvetu u vašem stanu, tako da ćete se možda mjesecima boriti s njihovom najezdom. 

Ima li rješenja?

Foto: Dreamstime

Prašenje drvca nekim sredstvom protiv kukaca može biti dobra metoda da ih se pokušate riješiti, no imajte na umu da ćete ih unijeti u kuću na odjeći dok ga unosite. Jedan od dobrih načina da se riješite buba je usisavanje.

NOSE SE SAMO JEDNOM Božićni džemperi štete okolišu: Od plastike su, a većina ih baci

Vodite računa da je drvce dobro umotano u mrežu s kojom ste ga kupili, pa usisavačem pređite preko njega nekoliko puta - izvući će insekte i bube. Odmah ispraznite posudu usisavača i operite ju, ili promijenite vrećicu. 

Model Christmas Village PREKRASAN UKRAS Božićno selo u vašem domu: Napravite ga sami od papira

Kako birati i unijeti drvce u kuću?

1. Ponesite svjetiljku sa sobom i dobro pregledajte sve dijelove. Ako primijetite kukce, potražite novo drvce. 

 2. Kad izaberete drvce, dobro ga istresite. Pregledajte ga ponovo, jer će trešnja izvući kukce na površinu. 

3. Pregledajte ga prije ulaska u kuću i istresite još jednom ako je potrebno.     

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message