Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
15 komentara

Svaka čast: Zasadili 4 milijuna mladica i stvorili novu šumu

Zemlja je bila bolesna, kao i ja. Sve je bilo uništeno. Samo je oko 0,5% zemlje bilo pokriveno drvećem. Onda je moja supruga imala nevjerojatnu ideju da posadimo novu šumu, priča Sebastião

15 komentara

Brazilski fotograf Sebastião Salgado i njegova supruga Lélia Deluiz Wanick Salgado odlučili su pokazati što mala skupina strastvenih i predanih ljudi može učiniti kako bi preokrenula krčenje šuma te započela novi proces pošumljavanja.

Sebastião je poznati svjetski fotograf koji je osvojio gotovo sve nagrade koje fotografi i fotoreporteri mogu osvojiti. Još tijekom devedesetih godina prošlog stoljeća, fizički i emocionalno iscrpljen nakon što je dokumentirao genocid u Ruandi, vratio se kući u svoje rodno mjesto u Brazilu, koje je nekad bilo prekriveno bujnom tropskom šumom. 

Ono što ga je dočekalo ga je u potpunosti uništilo. Umjesto prirode i prekrasnog krajolika Brazila, otkrio je da je područje u kojem je odrastao sad pusto te lišeno drveća i životinja. 

Njegova supruga Lélia, umjesto da je očajavala, je uočila priliku da sve zajedno preokrenu i ponovo to područje učine pravim rajem. 

- Zemlja je bila bolesna, kao i ja. Sve je bilo uništeno. Samo je oko 0,5% zemlje bilo pokriveno drvećem. Onda je moja supruga imala nevjerojatnu ideju da posadimo novu šumu. Nakon prve sadnje drveća, zemlja je polako postajala sve zelenija, prvo su se vratili kukci, pa ptice i ribe, a onda i veće divlje životinje. I ja sam se ponovo rodio - rekao je Salgado za Guardian još 2015. godine. 

Beija-flor-vermelho | Chrysolampis mosquitus O beija-flor-vermelho é uma das espécies mais famosas pelo seu colorido...

Posted by Instituto Terra on Wednesday, June 19, 2013

Sebastião i Lélia zajedno su osnovali Instituto Terra, malu organizaciju koja je od tada zasadila 4 milijuna mladica drveća i vratila šumu tamo gdje je oduvijek bila, prije nego što je došla industrija.

- Možda imamo rješenje. Postoji samo jedno biće koje može pretvoriti CO2 u kisik, a to je drvo. Moramo ponovo posaditi šumu. A na nama je da ponovo stvorimo šume s autohtonim drvećem. Sve što je potrebno je sakupiti sjeme u istom području u kojem se drveće sadi. Ako sadite šume koje ne pripadaju u to područje, kukci, zmije i životinje neće doći, a šuma će biti pusta i tiha - objašnjava. 

Posted by Instituto Terra on Tuesday, July 8, 2014

- I tako, nakon što smo se pobrinuli da sve što smo posijali bude autohtono tom području cijeli okoliš je doživio transformaciju. Tijekom idućih dvadeset godina šuma i sve što slijedi se vratilo i jednom suho i pusto područje je ponovo postalo prostor zelenila, mirisa i kakofonije ptičjeg pjeva i insekata - kaže Sebastião.

Vratilo se oko 172 vrste ptica, 33 vrste sisavaca, 293 vrste biljaka, 15 vrsta gmazova i 15 vrsta vodozemaca, cijeli ekosustav je obnovljen od nule.

Posted by Instituto Terra on Thursday, July 3, 2014

Projekt je inspirirao milijune tako što je dao konkretan primjer pozitivne ekološke akcije i pokazao kako se okoliš, uz znanje i predanost, može oporaviti.

- Moramo slušati prirodu jer je ona povezana sa svim bićima, a ako se previše udaljimo od nje, bojim se da je to put u propast - objasnio je Sebastião za portal Bored Panda

SUĐENO IM JE DA BUDU SAMI: Ovi horoskopski znakovi uopće nemaju sreće u ljubavi 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message