Obavijesti

Lifestyle

Komentari 72

5 stvari o kojima bi svaki par trebao razgovarati prije braka

5 stvari o kojima bi svaki par trebao razgovarati prije braka
1

Brak iziskuje puno truda, a poremetiti ga mogu različite želje i ciljevi pa je prije tog koraka dobro raspraviti o važnim stvarima kao što su djeca, financije i očekivanja

VIDEO

Vjenčanje je velika odluka jer svjesno i svojevoljno pristajete obećati se do kraja života. Budući da je život nepredvidljiv važno je da oba partnera znaju što druga strana misli o važnim stvarima poput djece i financija. Ne morate se nužno složiti u prvom razgovoru, ali dovoljno će biti volja i želja za zajedničkim dogovorom. 

Djeca

Važno je znati želite li oboje djecu i oko ovog pitanja nemojte zavaravati drugu stranu. Razgovarajte i hoćete li odmah početi raditi na osnivanju obitelji, postoji li mogućnost posvajanja ukoliko budete imali poteškoća i kako ćete se odnositi prema tome. Nemojte pretpostavljati da partner zna što mislite već iskreno i otvoreno razgovarajte. 

Nemojte dopustiti da se rasprava razvije oko broja djece. Danas možete razmišljati da želite samo jedno, no pravi uvid u situaciju dobit ćete nakon što postanete roditelji. 

- Nakon prvog djeteta lakše će uočiti kakva im je obiteljska dinamika i imaju li vremena i volje za još jedno - savjetuje američka psihoterapeutkinja Jaclyn Bronstein.

Financije

Financije su jedan od najčešćih uzroka svađa pa već prije ulaska u brak treba odrediti neka pravila kao tko će njima raspolagati, na što ćete trošiti više novaca i kakav je vaš stav o štednji. Ako jedan od partnera voli trošiti, a drugi štedi, treba postaviti određeni limit. Tako na primjer možete odrediti mjesečni limit koji možete potrošiti na sitnice, a da pritom ne oštetite kućni budžet. To će pomoći u međusobnoj kontroli troškova. 

Moralne vrijednosti

Moralne vrijednosti i religija izuzetno su bitne u vezi, ali njihova važnost raste s dolaskom djece. Parovi tada razmišljaju u kojem smjeru žele odgojiti svoje mališane i koje im vrijednosti žele usaditi. Upravo zbog toga o tome treba raspraviti na vrijeme kako djecu ne bi dodatno zbunili.  

Svađe

Svađe su neizbježan dio svake veze, no način na koji ih parovi rješavaju određuju njihovu uspješnost. Važno je odrediti što je u svađi dopušteno, a što se ne tolerira. Parovi trebaju naučiti kad treba šutjeti i slušati, a kada govoriti, s time da je ponižavanje i vrijeđanje najbolje izbjegavati. 

Pametno svađanje važan je način komunikacije, a ako par zapne već na početku sukobi bi mogli postati nepodnošljivi, ističu bračni terapeuti. 

Očekivanja i zajednički trenuci

Iako zaljubljeni uživaju u svakom zajedničkom trenutku, poslovne obaveze lako mogu poremetiti planove pa je važno raspraviti koliko vremena žele provoditi jedno s drugim. Najbolje bi bilo odrediti koliko je dana podređeno za sportske aktivnosti, čišćenje, druženje s prijateljima, a koliko samo za vas. Svađe često izbiju zbog toga što jedan od partnera svo slobodno vrijeme provodi na sportskim terenima ili odbija obavljati kućanske poslove, pa je važno već u startu jasno zacrtati ciljeve. 

Međutim u toj situaciji treba biti fleksibilan te poduprijeti partnera u njegovoj strasti, a možda mu se možete čak i pridružiti te zajedno uživati. Najvažnije je da su oba partnera zadovoljna s dogovorom. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 72
VIDEO

Mnogi ovo ne znaju - daljinski ključevi za auto imaju 'tajnu' funkciju koja je idealna za ljeto
DOBRO JE ZNATI

Mnogi ovo ne znaju - daljinski ključevi za auto imaju 'tajnu' funkciju koja je idealna za ljeto

Vozači možda nisu svjesni da privjesci za daljinske automobilske ključeve imaju niz skrivenih značajki. S kombinacijom dva gumba iskoristite značajku koja je idealna pomoć vozačima ljeti

Evo zašto se danas slavi Praznik rada i zašto se jede baš grah
JESTE LI ZNALI?

Evo zašto se danas slavi Praznik rada i zašto se jede baš grah

U spomen na krvoproliće u Chicagu, na 1. kongresu Druge internacionale 1889. godine odlučeno je da će se 1. svibnja svake godine održavati radničke prosvjede dok god radnici ne izbore pravo na dostojan život i rad
Demenciju možete primijetiti 9 godina prije dijagnoze, ovo su znakovi koje nemojte ignorirati
MNOGI IH ZANEMARE

Demenciju možete primijetiti 9 godina prije dijagnoze, ovo su znakovi koje nemojte ignorirati

Promjene u strukturi mozga mogu se otkriti čak 10 do 25 godina prije pojave simptoma pacijenata s genetskom predispozicijom za pojavu demencije