Lifestyle

Komentari 2

Bravo Saša i Nebojša! Osvojili su zloglasni rt Horn u Čileu

Bravo Saša i Nebojša! Osvojili su zloglasni rt Horn u Čileu

Plovidbu preko Južnog Pacifika započeli smo 18. studenog prošle godine u Aucklandu i nakon 66 dana te više od 5.000 nautičkih milja okončali ovim trijumfalnim postignućem, kažu dečki

Saša Fegić i Nebojša Petrović su nakon rta Dobre nade i rta Leeuwin, uspješno savladali i treći u nizu, zloglasni rt Horn u Čileu,  22. siječnja 2020., te tako preplovili sva tri oceana - Atlantik, Indijski ocean i Pacifik.

U ekspediciju oko svijeta "HIR 3 preko 3 OCEANA" Saša Fegić i Nebojša Petrović su krenuli desetmetarskom jedrilicom iz Malog Lošinja, 17. lipnja 2018. s posadom koja se izmjenjivala po etapama. U njoj je Saša Fegić skiper i jedini stalni član posade, a Nebojša Petrović pridružio se ekspediciji u Cape Townu. 

POGLEDAJTE VIDEO:

- Nakon prelaska Indijskog oceana početkom 2019. i "prezimljavanja" u Australiji i Oceaniji, u najtežu etapu putovanja uputili smo se s Novog Zelanda. Plovidbu preko Južnog Pacifika započeli smo 18. studenog prošle godine u Aucklandu i nakon 66 dana te više od 5.000 nautičkih milja okončali ovim trijumfalnim postignućem, osvajanjem jedriličarskog Mont Everesta - ponosno govore nautičari.


HIR 3 je dan kasnije sretno uplovio u Puerto Williams u Čileu gdje će se posada odmoriti od napornog prelaska Pacifika, te pripremiti brod za nastavak putovanja, odnosno za posljednju etapu ekspedicije, povratak od Ognjene zemlje do Hrvatske. 

Na ovoj jedrilici su Atlantik preplovili i oni bez ikakvog iskustva

U svibnju prošle godine bez ikakvog jedriličarskog iskustva Atlantski ocean je na HIR 3 preplovila i Marina Đukanović (43) na nagovor životnog partnera Saše Fegića. Pomagala mu je oko obnove broda, nakon čega su se otisnuli u avanturu života...

- Bilo je dana kad zbog ljuljanja ne možete ni oprati zube pa je neopisiva sreća kad drugi dan uspijete u tome i uživate u osjećaju svježine - ispričala je kad se "skinula" s broda u Cape Townu i vratila u Zagreb. Taj povratak u svakodnevicu bio je šokantan. Na povratku preko Atlantika počela je zapisivati recepte, da bi Saši i ostatku muške posade olakšala snalaženje u kuhinji i ta temelju toga najavila je objavu brodske kuharice. 

Jedrilica koja je vidjela mora i mora...

Jedrilica HIR 3 javnosti je poznata je po bogatoj i burnoj jedriličarskoj prošlosti. Tim je brodom putopisac Mladen Šutej krajem 80-ih oplovio svijet, a tijekom te plovidbe Mario Saletto snimio je serijal “Jedrima oko svijeta“. Početkom devedesetih pretrpjela je bombardiranje Dubrovnika. 

Jedva spašena iz okupiranog grada, popravljena je i početkom milenija stigla je u Vrsar gdje je više od deset godina ležala zapuštena, gotovo pred potonućem. U takvom stanju ju 2014. pronašao ju je i otkupio sadašnji vlasnik Saša Fegić, te četiri godine strpljivo obnavljao i temeljito pripremao za još jedan krug oko svijeta. 

Legendarnoj jedrilici HIR 3 ovo je drugi obilazak rta Horn, ovaj put pod hrvatskom zastavom. Na gotovo isti datum, 21. siječnja 1989. godine, Mladen Šutej i Ozren Bakrač oplovili su rt Horn u projektu "Jedrilicom oko Horna", što je dokumentirano u istoimenoj knjizi. 

HIR 3 na plovidbi oko svijeta prate i podržavaju brojni ljubitelji mora i jedrenja, putem platforme Patreon na www.patreon.com/sailingtribe i na Facebook stranici HIR3

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Najčitaniji članci