Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Brkati studeni: Svaki dan dva Hrvata umru od raka prostate

Brkati studeni: Svaki dan dva Hrvata umru od raka prostate

Hrvatska se pridružila kampanji "Movember", a iz škole narodnog zdravlja "Andrija Štampar" pozivaju sve medicinare i ostale muškarce da puštaju brkove u studenom kako bi povećali svijest o muškom zdravlju

VIDEO

Rak prostate prouzročio je smrt 824 Hrvata u 2015. godini, što je porast od 10% u odnosu na 2014. godinu. Doktor Egidio Cepulić, voditelj Hrvatskog društva pacijenata s rakom prostate, istaknuo je da je to drugi najčešći tip raka i treći vodeći uzrok smrti povezanih s rakom kod muškaraca u Hrvatskoj.

Ove brojke je opisao kao razorne, ističući da je ova bolest izlječiva kada se dijagnosticira u ranoj fazi.

Studeni je već niz godina poznat kao Movember, mjesec u kojemu muškarci puštaju brkove kako bi istaknuli važnost muškog zdravlja i preventivnih pregleda, a pogotovo kako bi se podigla svijest oko raka prostate. Ova vrsta karcinoma često ostaje nedijagnosticirana zbog slabe osviještenosti, a može se izliječiti ako se otkrije na vrijeme.

Godišnje se u Hrvatskoj dijagnosticira 1800 slučajeva raka prostate dok od te bolesti umre njih 800.

- Podatak o 800 umrlih godišnje je jako zabrinjavajući jer u zapadnom svijetu od raka prostate umire znatno manje ljudi. Kod nas je to 45 posto od onih koji se razbole, a najnoviji podatak Američkog insituta za zdravstvo govori o čak 95 posto pacijenata koji su preživjeli pet godina nakon pojave karcinoma. To znači da je vrlo važno naći karcinom u početnoj fazi bolesti - kaže Čepulić dodajući kako su zbog toga zajedno s Gradom Zagrebom i "Štamparom" i organizirali akciju "Sve za njega".  

- U Hrvatskoj dnevno od karcinoma prostate umiru dva muškarca. Radi se o značajnom javnozdravstvenom problemu i vrlo je bitno rano ga otkriti jer kada se otkrije u ranom stadiju i započne liječenje imamo izuzetne rezultate - kazao je predstojnik Klinike za urologiju KBC-a Zagreb Željko Kaštelan.

Rak prostate je bolest s kojom se može dugo živjeti, a preporuka je da svaki muškarac nakon navršene 50 godine života obavi urološki pregled, te u sklopu njega odredi vrijednost PSA (testiranje antigena specifičnih za prostatu) u krvi. Ako je rak prostate pak prisutan u obitelji tada je rizik veći, pa su potrebni i češći pregledi, kazao je Kaštelan.

Kako bi se promovirala važnost muškog zdravlja, u Školi narodnog zdravlja "Andrija Štampar" organizirali su niz aktivnosti, a između ostalog pozvali su sve medicinare i druge muškarce da se priključe ovoj akciji ne brijući brkove tijekom cijelog mjeseca studenog. 

Govoreći o terapiji raka prostate Marija Gamulin iz Referentnog centra za urološku onkologiju KBC-a Zagreb rekla je kako dio bolesnika kod kojih se karcinom otkrije u ranoj fazi uopće ne treba liječiti, a jedan dio se liječi ili radikalnom operacijom ili zračenjem sa, odnosno bez, hormonske terapije.

Trenutno su dostupna četiri lijeka preko HZZO-a, no sva su u istoj liniji liječenja, što znači da se pacijentu može dati samo jedan. Smatra, međutim, kako to treba promijeniti kad su u pitanju bolesnici kod kojih je rak metastazirao, odnosno da se njima prije kemoterapije može prepisati hormonska terapija, jer je to učinkovitije.

Osim raka prostate, tijekom studenog će se govoriti i o raku testisa, erektivnoj disfunkciji i muškoj neplodnosti, kroz predavanja i simpozij o muškom zdravlju u ŠNZ "Andrija Štampar".

 

Donate! https://moteam.co/sonnedix-italy?mc=1 #movember #movember2017 #mustache #shaved #charity #resarch

Objavu dijeli Marco Borrelli (@sbirusbaru)

Kako je sve počelo?

Grupa muškaraca iz australskog Adelaide 1999. skovala je naziv Movember jedne večeri pijući za šankom. Potječe od riječi moustache ili brk, a željeli su osvijestiti više ljudi o muškom fizičkom i mentalnom zdravlju.

Prvotna grupica raširila se na 80 muškaraca, a uskoro su postali nacionalni fenomen. Već 2004. je 30 muškaraca iz Melbournea (nevezana s prvotnom grupom) puštala brkove u studenom 30 dana kako bi podignuli svijest o raku prostate i depresije u muškaraca.

Ta grupa je kasnije osnovala Movember Foundation. Oni su do danas prikupili 174 milijuna dolara, a akcija je postala globalna. Tijekom 2012. akciji se pridružilo 1,1 milijun muškaraca i prikupili 95 milijuna dolara. 

Fondacija je skupljenim sredstvima financirala medicinske centre za istraživanje raka prostate i testisa diljem svijeta. Dnacije se iz godine u godinu šire na sve aspekte muškog zdravlja, uključujući i mentalne bolesti koje su dosad često bile zanemarivane u zdravstvenim krugovima. Financirane su tisuće zdravstvenih programa u više od 20 država te su pridonijeli ranom dijagnosticiranju i liječenju raka prostate i testisa. 

 

Objavu dijeli Haresh Pania (@hareshpania)

Kako brk treba izgledati tijekom brkatog studenog?

U studenom je cilj da se početkom mjeseca muškarci obriju i da puštaju brkove do kraja mjeseca kad se bira najbolji i najgori brk. 

Pri tom vrijede ova pravila:

  1. Nema puštanja dlaka sa strane brkova - to je brada.
  2. Nema puštanja kozje bradice. 
  3. Malo dlaka ispod donje usne je dozvoljeno. 

Movember je posvećen brkovima (Mo) i zato ti brkovi ne smiju izgledati kao brada. 

Poznati brkati muškarci 

U Hrvatskoj su se akciji pridružili stand-up komičar Ivan Šarić i glumac Filip Juričić. A inicijativu su pokazali i djelatnici Zoološkog vrta koji su se odlučili pridružiti akciji i predstaviti ponosne vlasnike životinjskih najdužih i najgušćih brkova. 

Reuters

Ove godine Movember fondacija pokreće dva nova tipa skupljanja donacija za istraživanje: prvi je izazov "Move" (Pokreni se), koji potiče ljude da organiziraju i provedu fizičke aktivnosti kojima bi skupili nove donacije za istraživanja, a drugi je "Host" (Ugošćivanje) inicijativa koja ohrabruje članove fondacije i sve ljude koji se žele priključiti pokretu da organiziraju događanja u svrhu skupljanja sredstava, piše britanski Telegraph.

Dunkirk World Premiere - London

Ove godine akciju podržavaju i svjetski poznati glumci, sportaši i umjetnici kao što su Lewis Hamilton, Jon Hamm, George Clooney, Tom Selleck, Ryan Gosling, Brad Pitt, David Beckham, Christian Bale, Gerard Butler i Tom Hardy.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku