Lifestyle

Komentari 1

Brkati studeni: Svaki dan dva Hrvata umru od raka prostate

Brkati studeni: Svaki dan dva Hrvata umru od raka prostate

Hrvatska se pridružila kampanji "Movember", a iz škole narodnog zdravlja "Andrija Štampar" pozivaju sve medicinare i ostale muškarce da puštaju brkove u studenom kako bi povećali svijest o muškom zdravlju

Rak prostate prouzročio je smrt 824 Hrvata u 2015. godini, što je porast od 10% u odnosu na 2014. godinu. Doktor Egidio Cepulić, voditelj Hrvatskog društva pacijenata s rakom prostate, istaknuo je da je to drugi najčešći tip raka i treći vodeći uzrok smrti povezanih s rakom kod muškaraca u Hrvatskoj.

Ove brojke je opisao kao razorne, ističući da je ova bolest izlječiva kada se dijagnosticira u ranoj fazi.

Studeni je već niz godina poznat kao Movember, mjesec u kojemu muškarci puštaju brkove kako bi istaknuli važnost muškog zdravlja i preventivnih pregleda, a pogotovo kako bi se podigla svijest oko raka prostate. Ova vrsta karcinoma često ostaje nedijagnosticirana zbog slabe osviještenosti, a može se izliječiti ako se otkrije na vrijeme.

Godišnje se u Hrvatskoj dijagnosticira 1800 slučajeva raka prostate dok od te bolesti umre njih 800.

- Podatak o 800 umrlih godišnje je jako zabrinjavajući jer u zapadnom svijetu od raka prostate umire znatno manje ljudi. Kod nas je to 45 posto od onih koji se razbole, a najnoviji podatak Američkog insituta za zdravstvo govori o čak 95 posto pacijenata koji su preživjeli pet godina nakon pojave karcinoma. To znači da je vrlo važno naći karcinom u početnoj fazi bolesti - kaže Čepulić dodajući kako su zbog toga zajedno s Gradom Zagrebom i "Štamparom" i organizirali akciju "Sve za njega".  

- U Hrvatskoj dnevno od karcinoma prostate umiru dva muškarca. Radi se o značajnom javnozdravstvenom problemu i vrlo je bitno rano ga otkriti jer kada se otkrije u ranom stadiju i započne liječenje imamo izuzetne rezultate - kazao je predstojnik Klinike za urologiju KBC-a Zagreb Željko Kaštelan.

Rak prostate je bolest s kojom se može dugo živjeti, a preporuka je da svaki muškarac nakon navršene 50 godine života obavi urološki pregled, te u sklopu njega odredi vrijednost PSA (testiranje antigena specifičnih za prostatu) u krvi. Ako je rak prostate pak prisutan u obitelji tada je rizik veći, pa su potrebni i češći pregledi, kazao je Kaštelan.

Kako bi se promovirala važnost muškog zdravlja, u Školi narodnog zdravlja "Andrija Štampar" organizirali su niz aktivnosti, a između ostalog pozvali su sve medicinare i druge muškarce da se priključe ovoj akciji ne brijući brkove tijekom cijelog mjeseca studenog. 

Govoreći o terapiji raka prostate Marija Gamulin iz Referentnog centra za urološku onkologiju KBC-a Zagreb rekla je kako dio bolesnika kod kojih se karcinom otkrije u ranoj fazi uopće ne treba liječiti, a jedan dio se liječi ili radikalnom operacijom ili zračenjem sa, odnosno bez, hormonske terapije.

Trenutno su dostupna četiri lijeka preko HZZO-a, no sva su u istoj liniji liječenja, što znači da se pacijentu može dati samo jedan. Smatra, međutim, kako to treba promijeniti kad su u pitanju bolesnici kod kojih je rak metastazirao, odnosno da se njima prije kemoterapije može prepisati hormonska terapija, jer je to učinkovitije.

Osim raka prostate, tijekom studenog će se govoriti i o raku testisa, erektivnoj disfunkciji i muškoj neplodnosti, kroz predavanja i simpozij o muškom zdravlju u ŠNZ "Andrija Štampar".

Kako je sve počelo?

Grupa muškaraca iz australskog Adelaide 1999. skovala je naziv Movember jedne večeri pijući za šankom. Potječe od riječi moustache ili brk, a željeli su osvijestiti više ljudi o muškom fizičkom i mentalnom zdravlju.

Prvotna grupica raširila se na 80 muškaraca, a uskoro su postali nacionalni fenomen. Već 2004. je 30 muškaraca iz Melbournea (nevezana s prvotnom grupom) puštala brkove u studenom 30 dana kako bi podignuli svijest o raku prostate i depresije u muškaraca.

Ta grupa je kasnije osnovala Movember Foundation. Oni su do danas prikupili 174 milijuna dolara, a akcija je postala globalna. Tijekom 2012. akciji se pridružilo 1,1 milijun muškaraca i prikupili 95 milijuna dolara. 

Fondacija je skupljenim sredstvima financirala medicinske centre za istraživanje raka prostate i testisa diljem svijeta. Dnacije se iz godine u godinu šire na sve aspekte muškog zdravlja, uključujući i mentalne bolesti koje su dosad često bile zanemarivane u zdravstvenim krugovima. Financirane su tisuće zdravstvenih programa u više od 20 država te su pridonijeli ranom dijagnosticiranju i liječenju raka prostate i testisa. 

Kako brk treba izgledati tijekom brkatog studenog?

U studenom je cilj da se početkom mjeseca muškarci obriju i da puštaju brkove do kraja mjeseca kad se bira najbolji i najgori brk. 

Pri tom vrijede ova pravila:

Movember je posvećen brkovima (Mo) i zato ti brkovi ne smiju izgledati kao brada. 

Poznati brkati muškarci 

U Hrvatskoj su se akciji pridružili stand-up komičar Ivan Šarić i glumac Filip Juričić. A inicijativu su pokazali i djelatnici Zoološkog vrta koji su se odlučili pridružiti akciji i predstaviti ponosne vlasnike životinjskih najdužih i najgušćih brkova. 

Reuters

Ove godine Movember fondacija pokreće dva nova tipa skupljanja donacija za istraživanje: prvi je izazov "Move" (Pokreni se), koji potiče ljude da organiziraju i provedu fizičke aktivnosti kojima bi skupili nove donacije za istraživanja, a drugi je "Host" (Ugošćivanje) inicijativa koja ohrabruje članove fondacije i sve ljude koji se žele priključiti pokretu da organiziraju događanja u svrhu skupljanja sredstava, piše britanski Telegraph.

Dunkirk World Premiere - London

Ove godine akciju podržavaju i svjetski poznati glumci, sportaši i umjetnici kao što su Lewis Hamilton, Jon Hamm, George Clooney, Tom Selleck, Ryan Gosling, Brad Pitt, David Beckham, Christian Bale, Gerard Butler i Tom Hardy.