Tradicionalni talijanski recept, koji datira iz 15. stoljeća, uključuje zagrijanu krišku kruha - lagano premazanu svježim češnjakom i poprskanu maslinovim uljem i octom
Bruschette na 5 slasnih načina: Sa slaninom i rajčicama, tunom, à la caprese, na mediteranski...
1. Sa slaninom, sirom i rajčicama
Sastojci: 7 žlica maslinova ulja, korijandar, origano i bosiljak, češanj češnjaka, mozzarella, 2 rajčice, 5 velikih šampinjona slanina, šnite kruh.
Priprema: U roštilj-tavi ili pećnici na dvije žlice ulja popržite kriške kruha pa ih istrljajte očišćenim češnjem češnjaka. Ispržite slaninu i izvadite je van. U istu tavu dodajte rajčicu, začine i kockice mozzarelle.
Posebno propirjajte luk i gljive pa sve pomiješajte. Stavite nadjev na kruh, vratite na dvije minute u pećnicu i ukrasite omiljenim začinima.
2. Bruschette caprese
Sastojci: 8 kriški kruha, 200 g mozzarelle, 2 rajčice, češanj češnjaka, 4 žlica maslinova ulja, rikola, sol, papar, 2 limenke tune
Priprema: Narežite mozzarellu, rajčicu i ocijedite tunjevinu. Popecite kriške kruha na roštilju ili u tavi. Svaku krišku kruha premažite češnjakom i nakapajte s malo ulja. Na kriške stavite rukolu, mozzarelu, rajčicu i začinite s malo soli i papra.
Na vrh bruschetta stavite tunjevinu u maslinovu ulju. Bruschette ukrasite listićima rukole i odmah poslužite.
3. S kaparama i bosiljkom
Zagrijte pećnicu na 190°C. U posudi zagrijte dvije žlice maslinova ulja, dodajte narezane paprike i pecite ih 12-15 min.
Pospite šećerom, dodajte kapare i bosiljak te začinite solju i paprom. Kriške kruha istrljajte češnjakom i pospite maslinovim uljem pa ih pecite sedam do deset minuta.
4. S tunom, sirom i rajčicom
Ispecite kriške kruha. Izmiješajte češnjak i maslinovo ulje te time premažite po jednu stranu svake kriške kruha. Izmiješajte narezane komade rajčica, sir, tunjevinu i peršin pa sve začinite solju, paprom i maslinovim uljem.
Bruschette poslažite na listove zelene salate i na svaku stavite po dvije žlice smjese.
5. Na mediteranski način
U zdjeli izmiješajte rajčice, bosiljak, ocat, šećer i žlicu ulja. Posolite i popaprite. Prepecite kruh u pećnici. Rasporedite pečeni kruh na tanjure, a zatim češnjakom premažite kriške kruha.
Poprskajte ih preostalim maslinovim uljem. Na svaku krišku stavite po žlicu, dvije smjese od rajčica i bosiljka.
POGLEDAJTE NOVU EPIZODU SERIJALA 'TKO JE TU LUD!?':