Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Budite oprezni tijekom čišćenja plijesni i svakako nosite masku

Budite oprezni tijekom čišćenja plijesni i svakako nosite masku
1

Zna se javljati ispod lajsni uz parkete, na podnicama kreveta, poleđini ormara, iza kuhinjskih elemenata, ispod tapeta, na madracima, u klima uređajima, usisivačima, teglama za cvijeće...

VIDEO

Ugledate li crne mrljice u domu, to znači da na jednom mjestu imate milijarde spora koje mogu ozbiljno ugroziti zdravlje kada se rasprše zrakom i uđu vam u respiratorni sustav. Plijesan su zapravo gljivice koje ispuštaju sitne spore u zrak. Njihovo udisanje iritira oči, nos i grlo, a uzrokuje i poteškoće s disanjem, kašalj, alergijske reakcije itd.

POGLEDAJTE VIDEO - trikovi kako ublažiti simptome alergije:

Pokretanje videa...

01:24

Za plijesan je vlažno okruženje savršeno za život i razmnožavanje i zato je važno paziti da u domu ne dolazi do nakupljanja vlage, a jedan od načina kako to postići je i često provjetravanje, posebno nakon kupanja i kuhanja. Ugledate li plijesan u domu, reagirajte odmah kako mali problem ne bi postao velik.

- Ako ste otkrili plijesni na zidu ili drugim površinama u kući, jedno je definitivno: morate što prije reagirati, osobito ako imate malu djecu ili osobe sa oslabljenim imunitetom. Pojava plijesni na zidovima siguran je znak da imate problema sa vlagom u kućanstvu - rekao nam je Miro Dokmanović, stručnjak za isušivanje iz zagrebačke tvrtke Proluft.

Smanjite rizik za zarazu: Evo kako treba provjetravati dom
Smanjite rizik za zarazu: Evo kako treba provjetravati dom

Budite oprezni tijekom čišćenja i nosite masku

Ovaj stručnjak kaže kako na tržištu postoje deseci sredstava na bazi klora ili specijalnih fungicida. Za varikinu je rekao da plijesan uništava djelomično, više je izbijeli pa se neko vrijeme ne vidi, ali se brzo vrati.

-  U efikasna i prirodna sredstva spadaju: denaturirani alkohol (etanol 70 posto), izopropil alkohol ili vodikov peroksid - dodao je i napomenuo da kod čišćenja važno biti oprezan zbog isparavanja koja mogu ozbiljno naštetiti dišnim organima.

Man with magnifying glass checking mold fungus

Pojasnio nam je postupak čišćenja plijesni:

  • Čišćenje radite samo ako se radi o manjim površinama koje su zahvaćene.
  • Ako je plijesan prodrla u strukturu zida morat ćete skinuti sloj žbuke, inače će se plijesan opet proširiti.
  • Kod čišćenja je važno koristiti zaštitna sredstva, kako bi se zaštitili, jer sitne spore lete zrakom.
  • Uzmite gumene rukavice, masku za disanje koja zadovoljava EN 149 normu i ako imate zaštitne naočale. 
  • Važno je zatvoriti vrata od drugih prostorija, a tamo gdje čistite širom otvorite prozore.
  • Uzmite više starih krpa, kako bi ih kad se zaprljaju mogli bacili.
  • Natopite krpu sredstvom ili stavite alkohol u raspršivač. 
  • Čistite nečistoće od vanjskog ruba prema sredini, kako se plijesan ne bi širila po zidu.
  • Ako je hrapava površina, koristite staru četkicu kako bi se bolje očistila plijesan.

- Budite vrlo oprezni jer alkoholne pare su jako zapaljive i nemojte raditi blizu plamena ili iskre. Kako bi učinak bio bolji morate ponoviti postupak barem dva puta. Također, nakon čišćenja obrišite zid čistom krpom i pustite da se osuši. Ukoliko je zid još vlažan dobro je koristiti isušivač zraka - upozorio je Miro Dokmanović.

- Osim toga, kako bi zrak mogao nesmetano cirkulirati, tek nakon sušenja vratite namještaj uza zid - savjetovao je i dodao kako je kod većih površina jako zahvaćenih plijesni najbolje pozvati stručnjaka. 

Mold in the bathroom caused by  moisture and lack of ventilation

'Važno je pronaći i sanirati izvor vlage'

Čišćenje plijesni je samo uklanjanje posljedice vlage u prostoru pa je važno pronaći i sanirati izvor. 

- Kako biste se trajno riješili plijesni, morate se riješiti viška vlage zbog koje i dolazi do razvoja gljivica i plijesni. Tek kada ste sigurni da ste uklonili uzroke vlage i očistili zid od plijesni, tada možete nanositi boju ili zaštitni premaz. Razmislite o uzrocima i o tome provjetravate li dovoljno svoj životni prostor - kazao nam je Dokmanović.

Svi govore o povišenom šećeru u krvi, ali što kada je prenizak?
Svi govore o povišenom šećeru u krvi, ali što kada je prenizak?

Plijesan se, naglašava, u domu može množiti mjesecima prije pojave karakterističnog mirisa.

- Zna se javljati ispod lajsni uz parkete, na podnicama kreveta, poleđini ormara, iza kuhinjskih elemenata, ispod tapeta, između zidova suhe gradnje, ispod lamperije, na madracima i tepisima, na garderobi, cipelama, u klima uređajima, usisivačima, teglama za cvijeće... - kaže ovaj stručnjak.

Dreamstime

'Na zidovima i u kućanstvu je otkriveno preko 200 vrsti plijesni'

- Plijesni mogu preživjeti mjesecima i godinama bez uvjeta za rast i biti u stanju mirovanja dok se ponovno ne počnu razvijati i rasti. Na zidovima i u kućanstvu je otkriveno preko dvjesto vrsti plijesni od kojih je četrdesetak klasificirano kao opasne i štetne po zdravlje. Plijesni proizvode alergene, iritanse i toksine, koji izazivaju negativne reakcije kod ljudi i životinja. Reakcija na plijesan ovisi o tome koliko dugo je osoba izložena, količini, vrsti plijesni, dobi i osjetljivosti, a izloženost uzrokuje različite simptome, od iritacije do ozbiljnih zdravstvenih problema - upozorio je Miro Dokmanović.

Bršljan filtrira zrak i čisti ga od plijesni

Postoje i biljke koje filtriraju zrak u domu te pomažu smanjivanju količine plijesni. Jedna od njih je i bršljan, a do tog zaključka došli su stručnjaci u NASA-i nakon proučavanja kućnih biljaka. Kažu kako bršljan uklanja 60 posto plijesni iz zraka i 58 posto čestica od fekalija, i to za samo šest sati od stavljanja biljke u prostor.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

12:46
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'