Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Bulgur, kvinoja, ječam - zrna života na jesenskom meniju

Bulgur, kvinoja, ječam - zrna života na jesenskom meniju
4

Odvažite se i probajte ukusna zrnca koja su i starim antičkim narodima davala snagu, zdravlje i ljepotu. Pripremite ukusna jela od ječma, kvinoje, bulgura...

VIDEO

Ono što je naime posve uobičajeno u nekim drugim krajevima svijeta sada je došlo i k nama i pridružilo se namirnicama za kojima češće posežemo. Tako da imamo sve manje isprika za to da se ne počnemo hraniti raznolikije, a žitarice su vrijedna hrana koju mnogi neopravdano zaobilaze. Po ričetu, jelu s grahom, ječmom i malo suhog mesa, prepoznaje se jesen u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Oni koji su baš u to godišnje doba posjetili Toskanu sigurno su uživali u toskanskoj maneštri, toploj gustoj juhi s ječmom, grahom, graškom, mrkvom, krumpirom i komoračem. Ali ječam, u kojem su uživali prije 10.000 godina u Etiopiji i južnoj Aziji odakle se proširio svijetom, mnogo je vrednija namirnica od toga da bude samo sastojak gustih juha; može zamijeniti rižu u rižotu, punjenom povrću ili u sarmicama. 

Stari su ga narodi upotrebljavali  za prehranu ljudi i životinja te za proizvodnju alkoholnih pića. Prvi recept za ječmeno vino potječe iz Babilona, 2800 godina prije Krista, a ječmena se voda od davnina upotrebljavala u medicinske svrhe. Njegovo je brašno tijekom srednjeg vijeka bilo osnovna namirnica za pečenje kruha, dok ga nije zamijenilo pšenično. A i pšenica može biti vrijedna namirnica u svakodnevnoj prehrani, posebno bulgur, svojevrsna prva procesirana hrana, koji se dobiva od nekoliko vrsta te žitarice procesom starijim od 4000 godina. I danas je vrijedan jer se brzo priprema, a zdravstvene su blagodati mnoge. 

Odličan je u salatama, pristaje uz povrće, meso, plodove mora, pa i voće, a možete ga koristiti u juhama, kao dodatak dizanom tijestu ili kao nadjev ukusnih povrtnih sarmica. Kibbeh je naziv za pržene “krokete” u kojima osim bulgura ima luka i mljevenog junećeg, janjećeg ili kozjeg mesa, a popularno je jelo istočnjačke kuhinje no pripremaju se i u Južnoj Americi. Treće zrno vrijedno spomena svrstavaju u žitarice iako je zapravo riječ o sjemenu biljke iz roda špinata. Riječ je o kvinoji, namirnici koja je othranila naraštaje Južnoamerikanaca. Nazivaju je zamjenom za meso budućnosti jer je izvor svih bjelančevina. Poslužite je samo kuhanu  uz pirjano povrće ili je primiješajte salatama i koristite u svim receptima kao zamjenu za rižu ili kus-kus. 

Ukusni popečci

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Od većine se žitarica mogu napraviti ukusni popečci, pa tako i od ječma, kvinoje i bulgura. Višak kuhanih zrna pomiješajte s malo sitno nasjeckana luka, naribanim korjenastim povrćem, začinite i ispržite u tavi ili na roštilju.

Primorski minestrone

Sastojci: 1 šalica ječma, 1 šalica graha, 1/2 šalice graška, manji poriluk, 1 veći krumpir, 1 mrkva, 1/4 korijena celera, 1 korijen peršina, glavica luka, 2 češnja češnjaka, sol, papar, pileći temeljac  

Priprema: 

1. Luk i poriluk očistite i nasjeckajte na sitne komadiće. Popržite ga svijetlo na dvije žlice maslinova ulja. Mrkvu, celer i peršinov korijen nasjeckajte na kockice i dodajte luku. Korjenastom povrću dodajte grah i grašak te promiješajte. Kad ispari tekućina koju je pustilo povrće, podlijte temeljcem. 

2. U juhu dodajte šalicu ječma koji ste prethodno isprali pod mlazom vode i krumpir narezan na male kocke. Posolite i popaprite prema želji.   

3. Kad varivo provrije, stišajte vatru i pustite da se kuha na laganoj vatri dok ječam i grah ne omekšaju.  Pred sam kraj kuhanja, sitno nasjeckajte češnjak i peršin te mu dodajte dvije, tri žlice maslinova ulja. Dobro miješajte dok dobijete gustu pastu koju dodate u varivo i pustite da vrije minutu, dvije. Poslužite vruće.  

Marokanski tabbouleh

Sastojci: 3 vezice mladog peršina, 100 g rikole, 10 minirajčica, 1 šalica bulgura, 1 zelena ljuta papričica,  malo cimeta, muškatnog oraščića, 3 grančice mente, 1,5 dcl maslinova ulja, 1 limun, glavica zelene salate, 5 stručaka mladog luka, sol, svježe mljeveni crni papar 

Priprema: 

1. Skuhati bulgur prema uputama na vrećici. Procijedite ga, isperite i ostavite da se hladi. Peršinu odstranite stabljike te ga držite pet minuta u hladnoj vodi da se dobro opere. Procijedite i posušite peršin i rikolu te ih izrežite na male trake. Rajčice narežite na male kocke, crveni luk na režnjeve. 

 2. U manjoj zdjelici izmiješajte ulje, limun, sol, svježe mljeveni papar i fino narezanu ljutu papričicu. Miješajte dobro, može i u uspravnom mikseru,  dok ne dobijete finu emulziju. U zdjelu najprije stavite bulgur i začinite ga polovicom preljeva. Promiješajte, probajte i prema potrebi dodatno posolite i popaprite. 

3.   Primiješajte sve sastojke salate.  Dodajte i nasjeckanu mentu, naribajte malo oraščića i cimeta. Začinite ostatkom preljeva, promiješajte i neka odstoji sat, dva prije posluživanja.

Paprike punjene kvinojom

Sastojci: 6 paprika, 2 šalice kvinoje, crvena paprika, glavica luka, 1/2 žličice curryja, 2 češnja češnjaka, vezica peršina, 2 mlada luka, maslinovo ulje, limun, sol, papar 

Priprema: 

1. Paprike operite, odrežite im vrh i pažljivo im izdubite sjemenke. Kvinoju isperite pod mlazom vode i stavite je kuhati u posoljenu vodu, prema uputama na vrećici. Kad je kuhana, ocijedite je. Crvenu papriku ispecite na plameniku ili na roštilju dok joj izgori kožica, te je stavite u vrećicu na nekoliko minuta da se lakše oguli, pa je narežite na kockice. 

2.  Kuhanu kvinoju pomiješajte s nasjeckanim peršinom, pečenom paprikom te sitno nasjeckanim mladim lukom. Od maslinova ulja, soli, papra, limunova soka i usitnjena češnjaka umiješajte gusti preljev, prelijte preko kvinoje i izmiješajte.  

3.   Nadjevom punite paprike i stavite ih peći u pećnicu sat vremena na 180 stupnjeva.

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake srijede besplatno ekskluzivno uz 24sata!

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru