Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242
1 komentara

Čaj od majčine dušice - prvi je izbor kod kašlja i bolnog grla

Ova biljka je potpuno sigurna i mogu je bez bojazni konzumirati i djeca. Korisna je u liječenju mnogih boljki koje pogađaju djecu, prije svega bronhitisa

Thyme herb plant in a vase
Foto: Fotolia
1 komentara

Majčina dušica raste posvuda, na sunčanim travnatim obroncima, među stijenama i na šumskim obroncima od nizine do visokogorskog pojasa. Naziv thymus vulgaris porijeklo vuče od grčke riječi koja znači ‘snaga’, ‘hrabrost’, što ukazuje na stimulativno djelovanje biljke.

POGLEDAJTE VIDEO:

Majčina dušica se smatra lijekom protiv svih bolesti, jer uklanja i ublažava čitav niz tegoba, a cijenjena je i kao medonosna vrsta. U narodnoj medicini najviše se koristi kao čaj te se preporučuje u vrijeme sezonskih bolesti kada se svakodnevno pije jer uspješno zaustavlja razvoj mnogobrojnih patogenih klica, dok neke i uništava.

Britanski fitoterapeuti preporučuju preparate od majčine dušice za liječenje bronhitisa, bronhijalnog katara i upale grla, a posebno protiv kašlja jer djeluje kao ekspektorans, utječe na bronhije tako što ih širi i sprječava razvoj gotovo svih bakterija. Glavna je aktivna tvar eterično ulje. Prava majčina dušica razrjeđuje sluz i pomaže kod iskašljavanja. Timol koji izlučujemo preko pluća, u dišnim, probavnim i mokraćnim organima utječe antiseptički i antibakterijski. Osim kod kašlja, koristi se i kod bronhitisa i hripavca. Kod želučanih i crijevnih bolesti poboljšava rad probave te se zato koristi i kao začin.

LJEKOVITO BILJE Čaj od majčinskog vratića je najbolja pomoć kod migrene

Kupelji s majčinom dušicom umiruju grčeve bronhija, pa se koristi i kod kroničnog i akutnog bronhitisa. No, iako ljekovita, ima neželjenih djelovanja. Pripravci s timijanovim uljem nikad se ne nanose na lice ili ispod nosa. I kod utrljavanja na prsa i leđa valja biti oprezan jer može doći do povećane sekrecije. I ljudi koji imaju problema sa štitnjačom osjetljivi su na timol.

No kod uporabe timijana u kupeljima nema nuspojava, a pritom vrijedi pravilo: Nikada ga se ne koristi kod akutnih kožnih oboljenja i većih oštećenja kože, teških bolesti s vrućicom, infekcijskih bolesti te kod visokog tlaka.

Foto: 123RF

Snaga timijana

Dezinfekcijsku snagu ove biljke poznavali su Egipćani, Grci su njome aromatizirali pića, a Rimljani cijenili njezinu čudesnu ljekovitost.

Inhalacija

Majčinu dušicu možete i inhalirati, što će dovesti do još boljih rezultata u terapiji. Time ispunjavate dva glavna uvjeta za iskašljavanje: dobra hidratacija organizma i vodena para, koja sadržava ljekovite sastojke majčine dušice, uspješno razrjeđuju sekret u bronhijama.

UBRZAVA OPORAVAK Od majčine dušice pripremaju se kolačići koji jačaju imunitet

Dobar čaj od majčine dušice

  • nikada se ne kuha i ne drži u otvorenoj posudi
  • za pripremu treba uzeti dovoljnu količinu biljke
  • majčina dušica sadrži ljekovite sastojke koji lako isparavaju pa se sprema kao oparak
  • kuhanjem u otvorenoj posudi oni ispare te tako pripremljen čaj nema ljekovita svojstva
  • čaj pripremljen s nedovoljnom količinom biljke također nema ljekovita svojstva
  • da biste skuhali dobar čaj, uzmite jušnu žlicu majčine dušice, prelijte s 200 ml ključale vode, poklopite i nakon pola sata procijedite pa zasladite medom i pijte tri do četiri šalice na dan

Protiv bronhitisa

Mališanima se najčešće daju čaj od kamilice u filter-vrećicama i voćni aromatizirani čajevi, ali treba znati da je čaj od majčine dušice mnogo bolji izbor. Ova biljka je potpuno sigurna i mogu je bez bojazni konzumirati i djeca. Korisna je u liječenju mnogih boljki koje pogađaju djecu, prije svega bronhitisa. Nemirni ili nervozni mališani će zahvaljujući kupci od majčine dušice brzo utonuti u san.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message