Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Čak četvrtina biljaka mesoždera u opasnosti je od izumiranja

Čak četvrtina biljaka mesoždera u opasnosti je  od izumiranja

Zbog promjena u ekosustavu uslijed kojega nestaju pojedine životinje, biljke mesožderke ostaju bez hrane. Procjena je da je oko 30 posto njihovih vrsta ugroženo ili kritično ugroženo

VIDEO

Čak četvrtina biljnih vrsta mesožderki izložena je riziku od izumiranja. Krivac je narušavanje njihovog staništa i promjene u okolišu, pišu autori studije koja je nedavno objavljena u  časopisu Global Ecology and Conservation. Autori su promatrali 860 vrsta biljaka iz 18 rodova, što je rezultiralo s deset preporuka kako spasiti vrstu.

POGLEDAJTE VIDEO: Botanički vrt povremeno prodaje biljke po povoljnim cijenama 

Pokretanje videa...

01:24

Priča o tome kako su biljke razvile 'ljubav' prema okusu krvi kaže da su se u područjima gdje ima malo hranjivih tvari u tlu jednostavno morale prilagoditi tome da jedu insekte. No, to ih stavlja u nepovoljan položaj u slučaju da se uvjeti u okolišu brzo promijene: Ako nestanu životinje koje jedu, imaju malo izbora za rezervnu prehranu. To mesožderke čini 'vjesnicima antropogene degradacije i uništavanja ekosustava', što je težak teret za izgladnjelu biljku, pišu autori studije, a prenosi IFL Science.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Mesožderke su često prve žrtve kad čovjek zaustavi razvoj u svom okolišu i uništi biološku raznolikost. Nije samo promjena u namjeni zemljišta ono čega se moraju bojati. Ekološki procesi, kao što je, na primjer, eutrofikacija (postupak koji izvlači kisik iz vodenog okruženja, a nastaje zbog otjecanja hranjivih sastojaka iz poljoprivrede) također mogu predstavljati mrtvačko zvono za te biljne vrste. 

- Mnoge od 860 vrsta mesožderki na svijetu nalaze se u močvarnim staništima koja predstavljaju neke od najviše degradiranih ekosustava na Zemlji – pišu autori studije.

Žarišna mjesta su u nekima od najugroženijih područja planeta: Na jugozapadu Zapadne Australije, u jugoistočnoj Aziji, mediteranskoj Europi, središnjem istoku Brazila i jugoistoku SAD-a. A posljednji čavao u lijesu za ove vrste jest to da će sve veće klimatske promjene, povezane s globalnim zatopljenjem, dovesti do toga da se mesožderne biljke nemaju gdje okrenuti da 'potraže' uvjete koji su potrebni da prežive.

Procjene pokazuju da je oko 30 posto vrsta u kategoriji između ugroženih i kritično ugroženih. Glavne prijetnje su im povezane s promjenama u poljoprivredi i akvakulturi, te proizvodnji energije i rudarstvu, kao i klimatskim promjenama, s tim da su na oko četvrtinu svih vrsta utjecale tri ili više kategorija tih prijetnji. 

- Kako broj ranjivih, ugroženih i izumrlih mesojednih biljnih vrsta nastavlja rasti, unatoč značajnim naporima za njihovo očuvanje u mnogim regijama, te sve većoj svijesti o njihovim ekološkim zahtjevima, jasno je da je potrebno puno više kako bi se postigli dugoročni uspjesi u očuvanju – ističu autori studije. 
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru