Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Čak i u malom vrtu možete naći mjesta za drvo, evo koje će se vrste uvijek dobro uklopiti

Čak i u malom vrtu možete naći mjesta za drvo, evo koje će se vrste uvijek dobro uklopiti

Vodite računa o tome da je veličina drveta kad se nakon nekoliko godina razgrana usklađena s veličinom vrta, kako vam ne bi 'ukralo' prostor i smetalo, umjesto da pruža ugodan hlad

VIDEO

U svakom vrtu, pa čak i u onima gdje nema puno prostora, možete pronaći mjesto za ukrasno drvce koje će nakon nekoliko godina svojom bogatom krošnjom stvoriti hlad ili privlačiti poglede cvjetovima u veličanstvenim bojama, a istodobno vas zaštititi od pogleda s ulice. Važno je samo imati na umu da izbor drveta i to gdje ćete ga posaditi treba prilagoditi veličini i obliku vrta, kako kad se razraste ipak ne bi oduzimalo previše prostora koji vam je potreban za drugi sadržaj. 

POGLEDAJTE VIDEO: Lisice 'preuzele' vlast u vrtu

Pokretanje videa...

Lisice VIDEO

Drvce obavezno smjestite na svijetlo mjesto i vodite računa da je riječ o propusnom zemljištu, kako bi odvod vode bio dobar. Nemojte ga smjestiti preblizu kući, niti u sjeni drugih biljaka, da ne biste došli u situaciju da mu morate stalno podrezivati grane. Ako niste do kraja sigurni gdje ga želite posaditi, za početak ga posadite u tegli i postavite na mjesto na kojem biste ga posadili, kako biste kroz neko vrijeme uvidjeli hoće li smetati, odnosno odgovara li vam posaditi ga tu. 

Drvo s golim korijenom treba saditi u fazi vegetacije, dok ono u tegli možete saditi tijekom cijele godine. Pripazite na izbor tegli: Trebala bi biti dovoljno velika da drvo ne morate presađivati prečesto te što stabilnija. Ako je u pitanju drvo koje će rasti visoko, birajte one sa cementiranim dnom, odnosno što teže tegle, kako se u slučaju vjetra ne bi lako srušilo.  Ako je riječ o mladom drvcu ili vrsti koja ima jako tanko deblo, obavezno postavite u teglu barem dva štapa uz njega i povežite ga, kako se ne bi savijalo na vjetru. 

Azijska strizibuba napala stabla u Hrvatskoj: 'Opasna je, zbog nje režemo i jako staro drveće'
Azijska strizibuba napala stabla u Hrvatskoj: 'Opasna je, zbog nje režemo i jako staro drveće'

Mlado drvce u prvih nekoliko godina sadnje trebamo češće zalijevati tijekom prvih nekoliko godina od sadnje, pogotovo ljeti. 

Postoji nekoliko vrsta ukrasnog drveća s kojim sigurno nećete pogriješiti, kao što su, na primjer, jasmin, japanski javor ili japanska trešnja, tuja ili magnolija. 

Jasmin

Drvo je jako zahvalno, odnosno dobro podnosi i zimu i ljeto, ponekad čak i velike suše. Brzo raste, pa će već druge godine od sadnje početi puštati nove grane. Može narasti do 3 metra u visinu, a grane rastu povijeno prema dnu, pa ponekad može izgledati kao veliki grm. 

Drvo cvjeta u proljeće i ljeto, iako postoje i vrste koje cvjetaju zimi. Kada završi cvatnja treba ga obrezati, tako da posiječemo mlade grane koje nisu cvjetale. Starije i veće drvo možete obrezati kako želite. 

Listovi biljke sadržavaju saponin, sastojak sapuna, a inače se koristi u kozmetici. 

Japanski javor 

To je savršeno drvo za sadnju u samom središtu vrta, u kombinaciji s drugim drvećem i cvijećem, jer ovisno o vrsti može narasti do 7 metara visine, a njegovo lišće se mijenja i dolazi u različitim bojama, od roze, žute, narančaste ili zelene. Cvjeta u travnju, do svibnja, a treba voditi računa da mu ne prija direktno sunčevo svjetlo, iako voli svijetao prostor. 

Nova studija: Drveće bi moglo za trećinu smanjiti smrti od toplinskih valova u gradovima
Nova studija: Drveće bi moglo za trećinu smanjiti smrti od toplinskih valova u gradovima

U Aziji ga smatraju simbolom inteligencije. Potječe iz Japana, no ima ga u cijeloj Aziji. 

Voli plodno tlo i predjele s većom vlažnošću zraka, a možete ga saditi  i u tegli. U tom slučaju ne zahtijeva previše zalijevanja, pogotovo ne zimi. Japanski javor ne trebate podrezivati, no u proljeće treba očistiti oštećene grane. 

Japanska trešnja 

Porijeklom je iz Koreje, Kine i Japana, gdje predstavlja simbol čistoće i prolaznosti. Može narasti između 8 i 12 metara. To je drvce koje je vrlo nježna i graciozna izgleda, s nježnim cvjetovima roza ili bijele boje. 

Već 43 godine svaki dan sadi po jedno stablo, a njegova šuma sad spašava cijelu zajednicu
Već 43 godine svaki dan sadi po jedno stablo, a njegova šuma sad spašava cijelu zajednicu

Cvjeta u travnju, prije listanja, a posebno je po tome što mu otpadaju cijeli listovi. Zbog velike krošnje, potrebno mu je dosta prostora, pa ga je dobro saditi samo. Također, potrebno mu je dosta sunca i plodno tlo. 

Tuja 

Ovo se drvo smatra otrovnim, pa ga nije preporučljivo saditi baš uz kuću. Drvo otvorena korijena sadi se u rano proljeće ili kasnu jesen, dok ono u tegli možete saditi cijelu godinu. Ovo drvo treba povremeno dohranjivati gnojivom. Voli vlagu i zahtijeva obrezivanje dva puta godišnje, u proljeće i kasnu jesen. 

Magnolija 

Zagreb: Prekrasno stablo magnolije ponovno  uljepšalo Trg kralja Tomislava

Ovo je osjetljivo drvo. Cvjeta od svibnja do rujna, prije listanja. Može narasti do pet metara, a može se oblikovati u ukrasni grm. 

Sadi se duboko, voli vlažno tlo, te zemljište bez kreča. Otporna je na niske temperature i voli direktno sunce. Sadi se u travnju, i ne treba ju obrezivati, odnosno u proljeće samo očistite suhe grane.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Naručile su prekrasne haljine, a ovo su 'grozote' koje su dobile
ONLINE KUPNJA

Naručile su prekrasne haljine, a ovo su 'grozote' koje su dobile

Bez obzira na rizik da nećemo dobiti ono što vidimo na slici, mnogi često odjeću naručuju preko interneta. Ovo su neki modni gafovi koji pokazuju razliku između naručenog i onog što dobijemo

Pogledajte kako izgleda novi stan Joška Gvardiola u Zagrebu
PRŠTI LUKSUZOM

Pogledajte kako izgleda novi stan Joška Gvardiola u Zagrebu

Joško je divna osoba, vrlo je jednostavan i ustvari nema velikih prohtjeva. Njegova jedina konkretna želja je bila da uključimo njegovu omiljenu tirkiznu boju, rekla je dizajnerica Ivona Kalapač
Ljubomorni: 4 znaka Zodijaka koji ne podnose tuđi uspjeh
OSJEĆAJU SE UGROŽENO

Ljubomorni: 4 znaka Zodijaka koji ne podnose tuđi uspjeh

Neki od horoskopskih znakova imaju tendenciju osjećati se ugroženo tuđim uspjehom, što može utjecati na njihovu situaciju na poslu, ali i u privatnom okruženju