Obavijesti

Lifestyle

Komentari 19

Čarobne biljke 'žderačice' su alergena, otrova i dima u domu

Čarobne biljke 'žderačice' su alergena, otrova i dima u domu
1

I alergičari lakše dišu uz bršljan i fikus u hodniku, idealan stanovnik dnevnog boravka je palma, a krizanteme će uljepšati prostor ali i dobro očistiti zrak

VIDEO

Bršljan je izuzetan u borbi protiv formaldehida, plina koji može uzrokovati dišne i neurološke probleme. Formaldehid iz dezinfekcijskih sredstva, dezodoransa, tepiha, iverice i ljepila je jedan od najotrovnijih zagađivača. Osim što će očistiti plin koji nadražuje sluznicu te može uzrokovati dermatitis i glavobolje, bršljan će ukloniti i alergene, a lako ga je održavati - zahtijeva svijetlo mjesto, ali ne izravno sunce te redovito zalijevanje. 

Drugi je opasan zagađivač zraka u domu je benzen. Biljka koja se istodobno bori i protiv formaldehida te protiv benzena je aloe vera. Lako ju je održavati - držite je na mjestu s puno svjetla poput osunčanoga kuhinjskog prozora. Osim što je izvrsna kao pročišćivač zraka, gel koji se nalazi u biljci pomaže zaliječiti posjekline i opekline. Također, pjegama koje im se pojavljuju na listovima signaliziraju da je zrak onečišćen. Višenamjenski pravi mali filtar je fikus. Čisti zrak od prašine, alergena, gljivica i bakterija te neutralizira duhanski dim, no zahtijeva nešto više brige. Ne smije previše ni premalo zalijevati - dokle god je zemlja na površini vlažna na dodir, ne zalijevajte ga. Ne držite ga na mjestu koje je cijelog dana osunčano. 

U dnevni boravak bambus palmu, a u hodnik spatifil

Bambus palma još je jedan izvrstan pročišćivač zraka od formaldehida. Osim toga, održava optimalnu količinu vlage u zatvorenim prostorima. Traži svjetlost, no nemojte je izravno izložiti suncu. Zemlja treba uvijek biti vlažna. Od benzena će zrak pročistiti i spatifil, biljka koju je lako održavati jer ne treba velike količine svjetlosti ni vode. Držite ga u hodniku kako se toksini ne bi širili iz jedne prostorije u drugu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Broj jedan protiv amonijaka

Damska palma (Rhapis excelsa) čisti zrak od amonijaka i izuzetno je otporna na insekte. Smatra se da potječe s juga Kine. Lako ju je održavati, no povremeno zahtijeva podrezivanje vrhova listova, osobito kad posmeđe.

Uljepšavaju prostor, ali i čiste zrak

Krizanteme neće samo ukrasiti dom ili uredski prostor bijelim, žutim i ružičastim nijansama nego će zrak pročistiti od benzena. Vole svijetle i prozračne prostore te ih je najbolje držati na suncu uz otvoreni prozor.

Ekspresno čisti zrak i upija dim cigareta 

Klivija je poznata po tome što vrlo brzo upija onečišćen zrak i oslobađa kisik, a jednako dobro apsorbira i dim cigareta. Za fotosintezu joj treba vrlo malo svjetlosti pa može stajati daleko od prozora. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka
IMAJU 'ONO NEŠTO'

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka

Astrologija nudi izuzetne uvide u naše osobnosti i potencijale, uključujući aspekte poput fizičke ljepote i šarma. Među prekrasnim horoskopskim znakovima postoji nekoliko onih koji se ističu posebnom ljepotom

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji
KOME ĆE SVANUTI, A KOME SMRKNUTI

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 16. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno
KAKO RADE TRGOVINE I ŠOPING CENTRI

Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno

Neke trgovine sutra neće raditi zbog parlamentarnih izbora. A ako ipak planirate ići u kupnju, dobro provjerite kada ćete ići jer većina prodavaonica ima skraćeno radno vrijeme