Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
28 komentara

U bojama za jaja su i vitamini: Evo koje mogu izazvati alergije

U pravilu se ove boje izlučuju iz organizma ili se razgrađuju, no razgradnja može biti djelomična pa mogu nastati i spojevi koji mogu izazvati smetnje, kao što su alergije, pomanjkanje koncentracije...

Grgo Jelavić/Pixsell
Foto: Grgo Jelavić/Pixsell
28 komentara

U umjetnim bojama za jaja postoje sastojci kojima nisu ispitani svi mogući učinci na zdravlje. U njima su dodaci ili aditivi koji se i inače koriste u prehrambenim proizvodima kako bi promijenili izgled i svojstva konačnog proizvoda.

Tako proizvodi postaju zanimljiviji, naročito djeci. Izazivaju emocije pa nam proizvod postaje privlačniji i poželimo ga kupiti.

PROTIV ALKOHOLIZMA 'Čarobni lijek' za ovisnost bez dozvola za prodaju u Hrvatskoj

Jaja se obično farbaju tako da se urone u otopinu na neko vrijeme, a postoje i drugačiji načini poput špricanja ili trljanja. Bojenje traje kraće ako je bojilo koncentriranije. Duljim držanjem u bojilu više boje će se vezati na ljusku, a može se dogoditi da se oboji i bjelanjak.

U neke boje prvo treba dodati ocat jer većina boja bolje prianja na ljusku jajeta u kiselim otopinama. U pravilu se ove boje izlučuju iz organizma ili se razgrađuju, no ta razgradnja može biti djelomična pa mogu nastati i spojevi koji mogu izazvati različite smetnje, kao što su alergije, pomanjkanje koncentracije, smetnje s disanjem... Zato s bojama treba biti oprezan.

Foto: Dreamstime

Prije bojenja dobro je jaja prvo očistiti octom kako bi se skinuo zaštitni sloj na ljusci koji štiti jaje od vanjskih utjecaja, kao što su bakterije. Ovako će se boja lakše vezati na ljusku. Treba znati i da je Europski parlament odlučio kako od 2010. na deklaraciji hrane, koja u sebi ima umjetne boje E102, E104, E110, E122, E124, E129, mora imati upozorenje: “Može uzrokovati poremećaj aktivnosti i pažnje djece”.

Baby inside an Easter egg OPASNE KOLIČINE ŠEĆERA Čokoladna jaja: Slavni brend je 4 puta skuplji od robne marke

To nam daje za pravo da kritički promišljamo o mogućim opasnostima vezanim uz korištenje ovih aditiva. No među tim bojama postoje i prirodne boje, kao što je E 101 koja je, zapravo, vitamin B2 i daje žutu boju. Inače, sanitarna inspekcija na godinu provjeri između 150 i 200 boja te obično na analizama padne do 2,6% uzoraka zbog previše konzervansa.

  • Prirodno bojenje - Za smeđu boju koristi se ljuska luka koji se kuha s jajima. Žuta se može dobiti iz kurkume, crvena iz cikle, plava iz crvenog kupusa, a ljubičasta iz borovnice.
  • Plava boja - Uz umjetnu boju indigotin E 132 vežu se moguće alergije. Preporučuje se da se ne koristi prečesto.
  • Crvena boja - Umjetna boja azorubine ili E 122 može izazvati alergije, urtikariju ili rinitis - nadražaj sluznice nosa.
  • E 102 - Sintetičko žuto bojilo na popisu je bojila za koja mora stajati da mogu uzrokovati poremećaj aktivnosti i pažnje djece.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message