Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
21 komentara

Čekanje gradi strpljenje i tjera ljude na pametnije odlučivanje

U užurbanom društvu koncept čekanja nečeg je gotovo izumro, što je loše jer se time smanjuje i ljudska tolerancija, a niti se ne cijeni toliko ono što se brzo dobije

Damir Špehar/Pixsell
Foto: Damir Špehar/Pixsell
21 komentara

Čini li vam se da ćete izgubiti sve živce čekajući u banci, na telefonu, u prometnoj gužvi ili prijatelja u kafiću, duboko udahnite i izdahnite, jer time zapravo jačate svoj karakter, tvrde znanstvenici sa Sveučilišta Chicago. Oni su otkrili da je danas, u svijetu trenutnog pronalaska zadovoljstva, informacija i globalizacije, koncept čekanja na rubu izumiranja, piše Huffington Post.

Zbog toga je u današnjem društvu tolerancija na minimumu, a čekanje je zapravo nešto što gradi strpljenje, objašnjavaju znanstvenici koji su raznim testiranjima dokazali da ljudi koji dulje čekaju ono što žele, to i više cijene. Osim toga, čekanje u redu za kupovinu nečeg  pruža priliku za preispitivanje i donošenje pametnijih odluka.

U jednom od eksperimenata, ispitanici su sudjelovali u nagradnoj igri u kojoj su mogli izabrati hoće li kao nagradu odmah uzeti 200 kuna, ili pričekati neko vrijeme pa dobiti 250 kuna. Oni koji su se odlučili za posljednju opciju su čekali gotovo mjesec dana, no općenito su bili sretniji zbog nagrade i novac su pametnije iskoristili, zaključili su znanstvenici.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message