Obavijesti

Lifestyle

Komentari 16

Celulit nestaje uz izbacivanje toksina, masažu i tjelovježbu

Celulit nestaje uz izbacivanje toksina, masažu i tjelovježbu
1

Umjesto da ih pijete, od alkohola i kave radije napravite piling. Masaža čarobno djeluje na kožu jer potiče cirkulaciju krvi i limfe, zateže kožu te razbija celulit

VIDEO

Celulit nastaje kao posljedica nakupljanja ženskih hormona, a pogađa 80 posto žena, od čega je 32 posto njih normalne tjelesne težine. Zbog previše estrogena iz hrane i lijekova masne stanice mijenjaju svoju strukturu i stvaraju celulit. Želite li ga se riješiti ili barem smanjiti prije ljeta, uvelike si možete pomoći zdravijim i ležernijim načinom života. Na pojavu narančine kore uvelike utječu stres, trudnoća, genetika, debljanje i izostanak kretanja. 

Prvi korak u borbi protiv celulita je kvalitetna prehrana. Trebalo bi smanjiti količinu nezdravih masti u prehrani, a jesti više hrane bogate vlaknima. Ona djeluju kao prirodni “čistač” tijela, a ženama koje ih ne jedu dovoljno nezdrava, slana i masna hrana odlazi u bedra. Odlični izvori vlakana su voće i povrće te cjelovite žitarice, na primjer, zobene pahuljice. Izbjegavati bi trebalo i hranu koja sadrži mnogo toksina, odnosno prerađenu i brzu hranu. Dobro je piti više vode, a manje kave i alkohola koji dehidriraju. 

Osim pravilne prehrane, vrlo učinkovite mogu biti i redovite masaže. Ipak, kožu ne treba masirati suviše jako kako ne bi nastale masnice iza kojih često ostaju proširene kapilare, koje mogu izgledati još ružnije od celulita. Za masažu bi trebalo rabiti prirodna ulja kako bi se izbjegli štetni sastojci koji pogoršavaju stanje. Dok uživate u kupki, masirajte područja zahvaćena celulitom. Kod mekanog celulita čvrsto uhvatite tkivo odižući ga od mišića ispod njega. Pokretima kao da tkivo zavrćete ili mijesite potaknut ćete cirkulaciju. Za čvršći celulit, koji je teško podići, snažno trljajte područje zglobom šake. Osobito učinkovito je masiranje mljevenom kavom (može i upotrijebljena). Kava djeluje kao blagi, mirisni piling, a kofein je zapravo jedan od najčešćih sastojaka krema protiv celulita. 

Zbog vrućih kupki narančina kora postaje vidljivija

Prevruća voda može naštetiti elastičnosti kože čineći celulit vidljivijim. Ako ipak ne možete odoljeti povremenoj vrućoj kupki, narušenu elastičnost kože nadoknadite nanošenjem losiona s vitaminom E.

I pogrešne cipele mogu stvoriti ružne jastučiće

Potpetice više od šest centimetara dovode tijelo u neravnotežu, a balerinke posve niskih potplata izazivaju naginjanje naprijed. I jedno i drugo opterećuje kralježnicu te blokira cirkulaciju u zdjelici pa tako utječe na nakupljanje celulita i masnih naslaga na bedrima. Idealna visina potpetice je od dva do šest centimetara.

Šetnje prirodom najbolja su vježba protiv celulita

Tjelesne aktivnosti poput plivanja, trčanja i vožnje bicikla pomažu protiv celulita, no najučinkovitije je hodanje. 

U intervalima izmjenjujte hodanje po ravnoj podlozi s hodanjem po brežuljkastom terenu. Tako ćete najbolje izgraditi i ojačati mišiće stražnjice te ukloniti celulit.

Uz salatu se celulit brže topi

U borbi protiv celulita najvažnije je iz prehrane izbaciti šećer. On deblja, ali i otvrdnjuje kolagenska vlakna u koži, pa celulit postaje još vidljiviji.

Istodobno dolazi do otvrdnjavanja krvnih žila, zbog čega se cirkulacija usporava pa se tijelo ne može riješiti masnoća i štetnih tvari. Trebalo bi izbjegavati i jako slanu hranu jer ona potiče zadržavanje tekućine, što je jedan od glavnih uzroka celulita. Valjalo bi jesti manje masne hrane, ali dovoljno kvalitetnih bjelančevina. Ipak, čuvajte se strogih dijeta jer nagle promjene težine mogu potaknuti stvaranje novog celulita. U oslobađanju od celulita pomoći će prehrana bogata voćem - odličan izbor su bobičasto voće, citrusi i jabuke, a najbolji zajedno - u salati. Korisno je i povrće, osobito peršin, celer, raštika, šparoge, blitva i špinat. Važnu ulogu imaju i banane - bogate su kalijem i vitaminom B6 koji djeluju protiv zadržavanja tekućine. 

Sadrže i magnezij, koji štiti od stresa i debljanja koje se s njim povezuje. Ananas djeluje protuupalno, zbog čega pomaže protiv zadržavanja tekućine i u oporavku oštećenih kolagenskih vlakana.

Hrana za lijepu kožu

  • Masnoće: Orašasti plodovi, avokado i maslinovo ulje sadrže zdrave masnoće koje jačaju elastičnost kože i smanjuju celulit.
  • Ugljikohidrati: Budite umjereni s bijelim kruhom, a jedite više integralnoga kruha, riže i tjestenine. Dobar je i krumpir.
  • Željezo: Nedostatak željeza slabi cirkulaciju i potiče gomilanje celulita. Željeza ima u crvenome mesu, mahunarkama i jajima.
  • Kalcij: Nedostatak kalcija može oslabiti tonus kože. Kalcija ima u zelenom povrću, mliječnim proizvodima i orašastim plodovima.
  • Proteini: Nedostatkom proteina koža gubi čvrstoću. Preporučuju se piletina, nemasno meso, riba, jogurt i sirutka.

Anticelulitna dijeta

1. dan: 

Doručak: 150 ml nemasnog jogurta, 1 jabuka, žličica mljevenog lana, sok od naranče

Ručak: salata od rikole, maslačka i 2 kuhana krumpira s 25 g ribanog sira i 100 g kuhane piletine, kriška integralnoga kruha

Večera: odrezak od 125 g nemasnog mesa s neograničenom količinom šparoga ili drugoga pirjanog povrća

Međuobroci: 40 g orašastih plodova, naranča, 125 g svježeg sira

Vitamin C: Ovaj vitamin potiče oslobađanje tijela od toksina, a naći ćete ga u kiviju, citrusima, paprici...

2. dan: 

Doručak: 1,5 dl obranog mlijeka ili jogurt, žličica meda, žličica zobenih pahuljica i kruška 

Ručak: pileća prsa u umaku i kuhana riža: 100 g piletine, 40 g riže, ljutika, češnjak, peršin, juha od povrća, nemasno kiselo vrhnje ili jogurt, maslinovo ulje, sol i feferoni  

Večera: salata s jajem, šunkom i 50 g integralnoga kruha,: 60 g zelene salate, kuhano jaje, 50 g šunke, 4 žlice narančina soka, ribani hren, sol i feferoni

Međuobroci: 40 g suhog voća, naranča

3. dan:

Doručak: frape od 1,5 dl obranog mlijeka i 125 g banane

Ručak: tjestenina u umaku od gljiva: 40 g tjestenine, 200 g gljiva, češnjak, vlasac, 2 žlice nemasnoga kiselog vrhnja, sol, papar, 20 g oraha

Večera: salata od 3 žlice narančina soka, žlice octa, soli i feferona te kriška integralnog prepečenca sa svježim sirom

Međuobroci: integralno pecivo s 30 g nemasnog sira, 40 g suhog voća  

4. dan: 

Doručak: 250 g malina, 1,5 dl obranog mlijeka, žlica zobenih pahuljica, 2 žlice meda

Ručak: juha od povrća: nasjeckana ljutika ili češnjak, 1/2 l juhe od povrća, 200 g tikvica i paprika narezana na kocke, 50 g šunke, 50 g graha, sol, papar, maslinovo ulje, ocat, umak od soje

Večera: salata od piletine i tikvica: 60 g zelene salate, 200 g tikvica, 3 žlice narančina soka, žlica octa, sol, papar, 3 žlice kiselog vrhnja ili jogurta i 40 g integralnoga kruha

Međuobroci: 40 g suhog voća, jabuka

5. dan

Doručak: frape od 1,5 dl obranog mlijeka i 100 g manga 

Ručak: riba list s rižom: 40 g riže, 2 filea lista, žlica limunova soka, sol, papar, žlica hrena i žličica kopra, 2 dl juhe od povrća, 2 žlice nemasnoga kiselog vrhnja, rajčica

Večera: salata od šampinjona i integralno pecivo

Međuobroci: integralno pecivo s 20 g šunke, 40 g suhog voća 

6. dan: 

Doručak: jabuka, žlica limunova soka, jogurt, žlica zobenih pahuljica i žličica meda 

Ručak: svinjski odrezak na istočnjački: krastavac, pola paprike, 2 žlice narančina soka, žlica octa, pola žličice ulja, sol, papar, žličica korijandra u prahu, pola češnja češnjaka, 2 žličice sojina umaka i 50 g integralnoga kruha 

Večera: salata s naribanom mrkvom i kuhanom brokulom

Međuobroci: 1/2 ananasa, 40 g suhog voća 

7. dan:

Doručak: kivi, jogurt i žličica zobenih pahuljica 

Ručak: omlet sa špinatom: 100 g kuhanog špinata, 2 žumanjka, snijeg od 2 bjelanjka, luk, pola češnja češnjaka, maslinovo ulje i 40 g integralnoga kruha 

Večera: salata sa sojinim klicama i paprikom

Međuobroci: 50 g integralnoga kruha s 2 kriške pureće salame, 40 g suhog voća

Kurkuma i peršin saveznici su borbe protiv celulita

Što je hrana bolje začinjena, to se u nju treba dodavati manje soli i šećera. No to nije jedini način na koji začini smanjuju celulit.

Kurkuma pomaže izlučivanje vode, ali je i izvrstan antioksidans, što su važne osobine za uklanjanje celulita. Odlično ide uz jela od piletine, govedine, ribe, jaja te jelima s rižom i tofuom. No ako više volite tradicionalne začine, posegnite za svježim peršinovim listom. On je bogat vitaminom C, pospješuje izlučivanje tekućine i pospješuje cirkulaciju. Za cirkulaciju je odličan i češnjak, pa je tako riba začinjena peršinom, češnjakom i maslinovim uljem savršeno jelo u borbi protiv celulita. 

Čili papričice daju poticaj metabolizmu

Istraživanja pokazuju da čili ubrzava sagorijevanje kalorija za 10%, a također smanjuje apetit. Ženama koje pojedu pikantni obrok s čilijem neka sljedeći obrok bude znatno manji. Budući da potiče detoksikaciju, čili je učinkovit protiv celulita. 

Papar poboljšava cirkulaciju, ali i potiče apetit

Crni papar poboljšava cirkulaciju krvi, što je za borbu s okorjelim naslagama celulita vrlo važno. Crni papar je također odličan antioksidans. Ovaj začin se često dodaje jelima, no s njim ne treba pretjerivati jer on također potiče apetit. 

Dodajte malo đumbira piletini, umacima i povrću

Poznato je da đumbir potiče cirkulaciju krvi i metabolizam, no on je i antioksidantska bomba. Dodajte ga ribi, piletini, sushiju, a odličan je dodatak i umacima te juhama od povrća. Od đumbira se također može pripremiti čaj s dodatkom limuna i meda. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Mnogi ovo ne znaju - daljinski ključevi za auto imaju 'tajnu' funkciju koja je idealna za ljeto
DOBRO JE ZNATI

Mnogi ovo ne znaju - daljinski ključevi za auto imaju 'tajnu' funkciju koja je idealna za ljeto

Vozači možda nisu svjesni da privjesci za daljinske automobilske ključeve imaju niz skrivenih značajki. S kombinacijom dva gumba iskoristite značajku koja je idealna pomoć vozačima ljeti

Mjesečni horoskop za svibanj: Djevicu čeka ljubav, Lava prekid
ZA SVAKI ZNAK ZODIJAKA

Mjesečni horoskop za svibanj: Djevicu čeka ljubav, Lava prekid

Jake pozicije Venere u Biku i Marsa u Ovnu snažan su poticaj za ostvarenje poslovnih, ali i ljubavnih želja. Donosimo što vas čeka, ocjene mjeseca i najbolje datume
Dnevni horoskop za srijedu 1. svibnja: Bikovi će negodovati, a Ovan uživati u društvu prijatelja
ŠTO VAS OČEKUJE ZA 1. MAJ

Dnevni horoskop za srijedu 1. svibnja: Bikovi će negodovati, a Ovan uživati u društvu prijatelja

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 1. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje