Obavijesti

Lifestyle

Komentari 16

Cijene frizura: Najjeftiniji je Osijek, a Zagreb je najskuplji

Cijene frizura: Najjeftiniji je Osijek, a Zagreb je najskuplji
1

Za istu uslugu cijena varira od 120 do 580 kuna. Nema jedinstvenog cjenika za frizure i šišanje pa svatko sam procjenjuje svoju vrijednost na tržištu

VIDEO

Najjeftinije frizure u Hrvatskoj, od 120 kn naviše, plaćaju Slavonke, a Zagrepčanke za istu uslugu (bojenje, šišanje i frizuru na kratku kosu) plaćaju i 580 kn. Pokazali su to rezultati našeg istraživanja cijena frizura u koje smo uključili više od 30 salona, od manje poznatih do razvikanih.

U manje poznatim salonima frizura je 360 kn za kratku kosu, a naišli smo i na iznos od 490 kn, situacija u Dubrovniku

- Razlike su doista drastične. Na konačnu cijenu frizura utječu najam, proizvodi koji se koriste, plaćanje radnika, fiskalni nameti i mnogi drugi faktori kojih klijent često uopće nije ni svjestan - pojašnjava Ivica Zanetti, frizer i predsjednik Ceha frizera i kozmetičara Hrvatske obrtničke komore, te nastavlja:

- Minimalna cijena šišanja u Zagrebu morala bi biti 50-60 kn, a i to je na rubu isplativosti. Ako govorimo o bojenju, u tom slučaju cijena boje i tehnika diktiraju iznos na računu. Skuplje profesionalne boje stoje i više od 75 kuna po tubi. Ako krenete kalkulirati koliko je boje potrebno, ali i vremena te vještine, suludo je očekivati da će u nekim salonima bojenje stajati manje od 300 ili 400 kuna - kaže Zanetti.

Usprkos tomu, nerijetko se pojavljuju saloni s iznimno niskim cijenama koji brzo propadnu. Opstanu dovoljno vremena da privuku klijente, ali nakon zatvaranja frizeri rade na crno. Zanetti ističe kako Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja nije odredila minimalnu cijenu za frizerske salone, pa tako istu uslugu možete u načelu platiti i 150 i 550 kuna. Upravo to i dovodi do drastičnih razlika.

Primjerice, u Zagrebu, gradu s najviše frizerskih salona u Hrvatskoj, cijene se razlikuju, ovisno o poziciji, prestižu i ponudi salona. Najviša cijena koju smo pronašli za bojenje, šišanje i frizuru za kratku kosu je 580 kn. Među luksuznim salonima najčešća cijena za istu uslugu je oko 500 kuna, a samo nekoliko tramvajskih stanica dalje cijene su i do dvostruko niže - 190 kuna u zapadnom dijelu grada ili 250 u istočnom.

Cijene

  • Cijene: Kratka kosa (šišanje, bojenje, frizura), Saloni Simple (ima ih svaki veći grad) - 237-307 kn
  • Osijek: Styling 120 kn, Vincer 240 kn, Wizard 170 kn, Frizer 230 kn
  • Zagreb: SFluid 194-250 (ovisno o frizeru koji ga izvodi, master stilist, stilist, frizer), Hair concept 250 kn, Dessange 470 kn, GT salon 370 kn, Art 280 kn, Ruža 500 (cca.), Renata 450 kn, Glamour 580 (cca.)
  • Split: Sananda 365 kn, Limi 200 kn, Tom 240 kn, Nefertiti 300, Urban 370 kn, Mladen 150-250 kn
  • Rijeka: Dessardo 180 kn, Alexandra 310, Danijela 270 kn, 4look 350 kn (ovisi o boji, frizeru, kosi...)
  • Pula: Hair Gallery 190-280 kn, Hair Studio by Ivica Putar 220 kn, Artistic 230 kn
  • Dubrovnik: Zrinka 360 kn, Sršen 490 kn, S&D 140 kn naviše
  • Zadar: Glamur 190 kn, Ana 200 kn, Marlena 380 kn

Treba odrediti minimalnu cijenu kako bi se demotivirala nelojalna konkurencija

U Osijeku smo pronašli salon s najnižom cijenom u Hrvatskoj - 120 kuna. Splitski i zadarski saloni su cijenama slični osječkim - 200 kuna je uobičajena cijena za kratku kosu. Međutim, najskuplja frizura u Splitu za kratku kosu je oko 420 kuna i radi je master stilist, a u Zadru je 380 kuna.

Ako odvjetnici i mnoge druge struke imaju jedinstvene cijene, trebali bi i frizeri, Sandra Zajec iz salona Cookie

U Rijeci se cijene bojenja, šišanja i feniranja iznose od 180 kuna naviše, a u Puli od 190 do 280 kuna. Frizuru skupo plaćaju i Dubrovčani - u manje poznatim salonima stoji 360 kuna za kratku kosu, a naišli smo i na iznos od 490 kuna.

- Ceh frizera bi se trebao usuglasiti jer ovako ispada da cijenu usluge najviše oblikuje to koliko tko cijeni sam sebe, a tek onda slijede vrijeme i materijal te slični faktori - kaže Ivica Putar iz Hair Studija by Ivica Putar.

S njim se slaže i Sandra Zajec iz salona Cookie, koja kaže kako je potrebno odrediti minimalnu cijenu neke usluge kako bi se demotivirala nelojalna konkurencija.

- Ako mogu odvjetnici i mnoge druge struke, trebali bi i frizeri. Slažem se da edukacija frizera treba biti prioritet te da treba utjecati na cijenu. Ljudi jednostavno ne cijene stručno znanje jer frizeri jedni drugima ruše cijenu - zaključuje S. Zajec.

Stilisti i masteri 

U frizerskim salonima cijena se razlikuje i ovisno o tome radi li s vama stilist, frizer stilist ili master stilist, a razlika može biti i više od 50 kn ili 15-20%, ovisi o salonu. Stilisti su frizeri koji imaju manje iskustva ili su imali manje prilike za obrazovanje. 

Top stilisti su obično frizeri bogatog iskustva, a master stilisti poslu pristupaju s gotovo umjetničke strane. Često su edukatori za profesionalne brendove te mnogo upućeniji u trendove, tehnike i tehnologije od stilista.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Naručile su prekrasne haljine, a ovo su 'grozote' koje su dobile
ONLINE KUPNJA

Naručile su prekrasne haljine, a ovo su 'grozote' koje su dobile

Bez obzira na rizik da nećemo dobiti ono što vidimo na slici, mnogi često odjeću naručuju preko interneta. Ovo su neki modni gafovi koji pokazuju razliku između naručenog i onog što dobijemo

Pogledajte kako izgleda novi stan Joška Gvardiola u Zagrebu
PRŠTI LUKSUZOM

Pogledajte kako izgleda novi stan Joška Gvardiola u Zagrebu

Joško je divna osoba, vrlo je jednostavan i ustvari nema velikih prohtjeva. Njegova jedina konkretna želja je bila da uključimo njegovu omiljenu tirkiznu boju, rekla je dizajnerica Ivona Kalapač
Ljubomorni: 4 znaka Zodijaka koji ne podnose tuđi uspjeh
OSJEĆAJU SE UGROŽENO

Ljubomorni: 4 znaka Zodijaka koji ne podnose tuđi uspjeh

Neki od horoskopskih znakova imaju tendenciju osjećati se ugroženo tuđim uspjehom, što može utjecati na njihovu situaciju na poslu, ali i u privatnom okruženju