Lifestyle

Komentari 18

Čini se, da ako žena napreduje u poslu - neće si sačuvati brak

Čini se, da ako žena napreduje u poslu - neće si sačuvati brak

U poslovnom svijetu postoje dvostruko veće šanse da će brak žene biti promaknute na posao rukovoditeljice završiti rastavom unutar pet godina, nego što bi se ta ista situacija dogodila muškarcu na istoj poziciji

Možda vam se samo čini da se moderni zapadni svijet ogradio od tradicionalnih rodnih uloga, no ispada da su one i dalje tu, duboko u ljudskoj psihi.

Tome u prilog idu istraživanja koja su pokazala da što je žena uspješnija u poslu i napreduje, to je veća mogućnost da će se razvesti.

Pogotovo je taj problem potvrdilo najnovije istraživanje iz Švedske koje je ustanovila da je ta stopa mnogo veća za pojedine vrste promaknuća za žene.

Kao primjer se navode žene koje su u politici došle do mjesta gradonačelnice ili zastupnice u parlamentu, gdje su izgledi za rastavu braka mnogo veći nego za njihove muške kolege.

U poslovnom svijetu postoje dvostruko veće šanse da će brak žene, promaknute na posao rukovoditeljice, završiti rastavom unutar pet godina, nego što bi se ta ista situacija dogodila muškarcu na istoj poziciji.

Ovo istraživanje je potvrdilo i to da je vjerojatnost za rastavu braka veća što je veća razlika u godinama između partnera, i tamo gdje postoji vrlo nejednaka raspodjela porodiljnog dopusta među njima. Rastavu potiče i drastično povećanje razlike u plaći nakon promaknuća u korist žene.

Žene su izložene većoj količini stresa dok rade na višim pozicijama

Švedski istraživači su pronašli tri teorije zbog kojih se ženina karijera ispriječi njenom braku:

1. Ženino promaknuće je neočekivano između bračnih parova kojima je prioritet karijera muškarca.
2. Ženino promaknuće uzrokuje veći stres jer se u braku ponovno mora pregovarati o tome tko je prioritet i kome se prilagođavati.
3. Žene više ne želi biti s partnerima koji nisu fleksibilni i ne podržavaju njihov profesionalni razvoj.

Nije u svim heteroseksualnim zajednicama tako, ali da bi se to promijenilo, tržište rada treba prestati slati poruku da su muške karijere na prvom mjestu.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Najčitaniji članci