Obavijesti

Lifestyle

Komentari 30

Cipele vas žuljaju? Laki trikovi kako ih možete sami razvući

Cipele vas žuljaju? Laki trikovi kako ih možete sami razvući

Tijesne cipele se obično razvuku i omekšaju tijekom nošenja, no taj proces može trajati tjednima uz žuljeve i druge tegobe. Donosimo savjete stručnjaka kako si pomoći

VIDEO

Bilo da imate različita stopala ili ste jednostavno greškom u trgovini kupili cipele koje su vam tijesne, stručnjaci tvrde da ima pomoći i da se problem može jednostavno riješiti. Na stranici self.com objašnjavaju kojim trikovima možete razvući cipele iz udobnosti vlastitog doma, a mi smo pitali i postolara kako riješiti problem.

Učinite dobro djelo: Vaše stare cipele mogu postati umjetnost
Učinite dobro djelo: Vaše stare cipele mogu postati umjetnost

METODA 1: Širenje fenom

Uzmite debele čarape i sušilo za kosu. Toplina fena će omekšati kožu obuće kako bi se prilagodila vašem stopalu.

Upute:

Obucite što deblje čarape. Obujte cipele, a zatim ih sušite na srednjoj toplini tridesetak sekundi. Kako ne biste pregrijali samo jedno mjesto ili oštetili kožu, ravnomjerno pomičite fen kako biste ugrijali cijele cipele. Postupak ponavljajte sve dok vašem stopalu ne bude udobno u cipeli.

web

METODA 2: Širenje ledom

Napunite vrećicu za smrzavanje vodom do trećine. Dobro zatvorite ostavljajući pri vrhu malo mjesta. Stisnite vrećicu kako biste bili sigurni da ne propušta te da neće smočiti cipele. Stavite vrećicu u cipele pazeći na područje oko prstiju gdje su cipele obično najviše tijesne. Stavite cipele s vodom u hladnjak dok se voda ne smrzne. Kad se formirao led, možete izvaditi cipele na 20 minuta. Ovo metodu možete ponavljati dok ne dostignete veličinu koja vam odgovara. Naime, voda se širi kad se pretvara u led, a to njezino svojstvo omogućuje i proširenje tijesnih cipela.

METODA 3: Kupite kalup za širenje cipela

Koristeći ovaj jednostavan alat izbjegavate moguću štetu na cipelama koje možete povećati u dužinu i u širinu. Dolazi u više oblika za muške i ženske cipele.

Izuvate li cipele prije ulaska u kuću? Vrijeme je da počnete...
Izuvate li cipele prije ulaska u kuću? Vrijeme je da počnete...

METODA 4: Potražite postolara

Ova je metoda ipak možda najprihvatljivija jer će postolar na profesionalan način pomoći kad su u pitanju kožne cipele.

- Ako se koristi voda na kožnim cipelama koje danas premazuju raznim bojama na nekim mjestima ona može postati bljeđa ili tamnija pa ostanu mrlje. Ako se koristi alkohol, ocat ili druga agresivna sredstva kojima se pokušava omekšati kožu na cipelama, opet se mogu pojaviti oštećenja i cipele možete uništiti. Postoje i sprejevi koji se kupe u trgovinama i nanose se na unutrašnju stranu cipele, no ako je riječ o cipelama koje su lijepljene, spojevi se mogu razdvojiti - pojašnjava zagrebački postolar Marijan Jantolek.

Dodaje kako je odlazak postolaru najjednostavnije rješenje jer za prosječnu cijenu od 30 kuna po paru, postolar posebnim aparatom može razvući tijesne cipele do pola broja.

- To se odnosi samo na kožne cipele jer tekstil ili skaj se razvuku, ali se uglavnom nakon nekoliko sati opet vrate u staru formu. To ovisi o načinu na koji su takve cipele izrađene. Jedino kod kožnih cipela kad ih razvučete, onda i ostanu takve - zaključio je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 30
VIDEO

Haraju crijevne viroze: Evo na što paziti i koji lijekovi pomažu
LIJEČNICI UPOZORAVAJU

Haraju crijevne viroze: Evo na što paziti i koji lijekovi pomažu

Županijska bolnica u Čakovcu građanima je poslala upozorenje da se čuvaju crijevnih viroza, koje su uobičajene u ovo doba godine, a karakteriziraju ih povraćanje, proljev, povišena temperatura i bol u trbuhu

Dnevni horoskop za ponedjeljak 18. 3.: Lavovi neka se čuvaju tračeva, Ribe očekuje ljubav
ŠTO SU ZVIJEZDE 'ZAKUHALE'?

Dnevni horoskop za ponedjeljak 18. 3.: Lavovi neka se čuvaju tračeva, Ribe očekuje ljubav

Pročitajte dnevni horoskop za ponedjeljak 18. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
'Ovisna sam o djeci, imam ih 22 i nadam se imati 70 unučadi'
VELIKA OBITELJ

'Ovisna sam o djeci, imam ih 22 i nadam se imati 70 unučadi'

Najveća britanska obitelj ima puno posla, kod njih djeca imaju djecu, a oni sami imaju najmlađe dijete od samo 3 godine. Obitelj će postati još veća