Obavijesti

Lifestyle

Komentari 22

Cjepiva protiv gripe nestalo je u ambulantama, ali ima ga još

Cjepiva protiv gripe nestalo je u ambulantama, ali ima ga još
1

Iz ordinacija obiteljske medicine javljaju kako nedostaje cjepiva protiv gripe, no u podružnicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo nema manjka pa preporučuju ljudima da se informiraju u područnim Zavodima

VIDEO

-  Egzaktne podatke o potrošnji cjepiva  nemamo jer sustav nije digitaliziran, međutim na temelju upita iz ordinacija obiteljske medicine vidimo da je cjepiva u pojedinim ispostavama nestalo. Liječnici u ambulantama su ih potrošili u svega tjedan dana, no to ne znači da cjepiva nedostaje u županijama, objašnjava dr. Vladimir Draženović, voditelj Nacionalnog centra za gripu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:22

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ističe kako se preostale doze cjepiva nalaze u županijskim Zavodima za javno zdravstvo, a u Hrvatskoj je 21 takva ispostava.

- Dodatno, u ljekarnama ima 70.000 doza cjepiva koje po cijeni od 80 do 90 kuna mogu kupiti ljudi koji nisu obuhvaćeni planom besplatnog cijepljenja. Zbog povećane potrošnje naručili smo uz već postojećih 360.000 doza dodatnih 30.000 doza u sustavu besplatnog cijepljenja za pacijente u riziku, pa kroz desetak dana stiže i ta pošiljka za koju se nadamo da će biti dostatna, nastavio je Draženović.

- Vlada velik interes za cjepivo čija je cijena kod nas 85 kuna, a svim kupcima dajemo točne upute kako ga skladištiti i koristiti. Važno je da cjepivo bude na temperaturi do najviše 8 stupnjeva Celzijevih, pa je poželjno držati ga u hladnjaku ako ne idu odmah liječniku. Naime, iako u SAD-u i još nekim zemljama cijepljenje mogu obavljati ljekarnici, u Hrvatskoj to rade liječnici ili medicinske setre. Tako i naši kupci uglavnom dolaze neposredno prije odlaska liječniku, pojašnjava mag.pharm. Ana Penić iz Ljekarne Pablo. Ističe kako se pojedini kupci pripreme unaprijed pa ponesu hladne uloške kako bi zadržali temperaturiu cjepiva, a posebno ih upozoravaju kako se cjepivo ne smije zamrzavati ni držati na ledu. 

- Doze dolaze u originalnom pakiranju i naš dobavljač osigurava hladni lanac u transportu, a u trenutku zaprimanja mi ga odmah pohranjujemo u hladnjaku tako da je osigurana sljedivost temprature, istaknula je Penić.

Gripa: Koliko dugo smo zarazni i kad je bolesti službeno kraj?
Gripa: Koliko dugo smo zarazni i kad je bolesti službeno kraj?

Iz HZJZ-a naglašavaju da će zahvaljujući dodatnoj nabavci doza u Hrvatskoj ove godine biti cijepljeno najmanje 400.000 ljudi, a od toga ih je 390.000 u sustavu besplatnog cijepljenja. Prije nekoliko dana zabilježili su i prvi slučaj gripe u Hrvatskoj, ali riječ je o uvezenom virusu.

- Mlađi muškarac vratio se iz Dubaija gdje se zarazio virusom gripe tipa B, linija Victoria. On je dobro, nije razvio komplikacije i na kućnoj je njezi. Što se tiče naše domaće gripe, prve slučajeve očekujemo početkom prosinca s kulminacijom epidemije krajem godine, ispričao je.

Kaže da zaštitno djelovanje cjepiva počinje desetak dana nakon primjene, tako da još ima dovoljno vremena da se zaštite svi koji to žele. 
POGLEDAJTE NOVU EPIZODU SERIJALA 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

12:21
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...