Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Čokolada razbuđuje bolje od kave i jača pamćenje

Čokolada razbuđuje bolje od kave i jača pamćenje
1

Pijenje vruće čokolade jača mentalnu aktivnost, povećava koncentraciju, a neki znanstvenici čak tvrde da i samo mirisanje čokalade liječi prehladu

Iako se toplu čokoladu smatra idealnim napitkom za uspavljivanje, znanstvenici su dokazali potpuno suprotno. Šalica tople čokolade razbuđuje i potiče mentalnu aktivnost. Razlog za to je prisustvo flavanola, biljnih spojeva iz tamne čokolade, koji uklanjaju umor i pojačavaju dotok krvi u mozak, što pojačava koncentraciju pri razmišljanju. Flavanoli dodatno smanjuju i rizik od srčanih oboljenja te drže krvni tlak i dijabetes pod kontrolom. Glavni razlog zašto ljudi obožavaju čokoladu je i to što ona potiče raspoloženje, a pri tome još i oslobađa kemijske spojeve koji stimuliraju seksualnu uzbuđenost. Neki znanstvenici su otišli toliko daleko da su ustvrdili kako samo mirisanje čokolade može poslužiti kao lijek protiv prehlada. Ipak, nutricionisti upozoravaju kako ne treba pretjerivati s količinama jer se u suprotnome možete udebljati.
>> Flavanoli koji se nalaze u čokoladi mogu se pronaći i u crvenom vinu, maslinovom ulju, crvenom luku i brokulama.
>> Za najbolji učinak bilo bi idealno jesti 500 mg flavanola na dan. Ta količina jednaka je pet kockica čokolade. Ni više ni manje.
>> Jedenje čokolade prije ispita pomaže pri boljem rješavanju različitih matematičkih zadataka, pokazala su znanstvena istraživanja.