Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
3 komentara

‘Crtam u 90. i to me vraća u mladost, život mi je ispunjen'

KREATIVNOST POMLAĐUJE Milijuni ljudi starijih od 50 pate od usamljenosti. Bara Mrmić (89) savjetuje: ‘Ispunite baš svaki dan nečim lijepim bez obzira na godine’

Bara Mrmić
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
3 komentara

Ne posustati, ne odustati i s vjerom ići uvijek naprijed. To živim svaki dan, rekla nam je 89-godišnja Bara Mrmić, koja živi u porečkom Domu za starije i nemoćne osobe već deset godina.

Gospođa Bara svaki dan dokazuje kako nijedna životna dob nije prepreka za ispunjen život. Usamljenost među ljudima starije dobi, pokazuju istraživanja, postala je prava epidemija koja, nažalost, potiče i razvoj ozbiljnih bolesti, poput demencije, dijabetesa i srčanih bolesti. Istraživanja pokazuju da usamljenost ima jednake zdravstvene rizike kao i popušenih 15 cigareta na dan. Stoga smo pitali gospođu Baru kako joj u tome pomaže život u Domu.

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

- Tu me maze i paze - kaže ona, a druženje s drugim korisnicima čini je još vitalnijom i sretnijom. Umirovljeničke dane krati druženjem s korisnicima i uživa u brojnim kreativnim radionicama.

- Imam samo četiri razreda osnovne škole, ali i veliko životno iskustvo. Život je jedinstven i predivan. Stoga i danas idem na literarnu i kreativnu grupu, molitvenu grupu, na misu i zbor. Sve me to ispunjava i dan je ljepši - ističe gospođa Bara, koja je napokon dočekala doba života kad se može posvetiti omiljenom hobiju, crtanju.

RADIONICE ZA STARIJE OD 54 'Sami stvaramo svoje filmove i zabavljamo se baš kao djeca...'

- Kao dijete sam crtala, a s obzirom na to da sam odrasla na selu, moralo se od zore do večeri raditi u poljoprivredi. Stoga je crtanje palo u drugi plan. Kasnije sam otišla u Njemačku, gdje sam radila godinama, udala se i potisnula ljubav prema crtanju. Sad sve nadoknađujem - kaže nam Bara, koja i danas zapisuje narodne pjesme koje je kao dijete slušala od roditelja, baka i djedova te koje su se pjevale dok se radilo u polju.

Kreativne radionice obogaćuju im dane

U Domu za starije i nemoćne osobe u Poreču već godinama imaju bogat program radionica - od likovne i kreativne grupe do zbora i tjelovježbe. Sve te aktivnosti u starijoj su dobi važne za održavanje memorije.

Njima ne trebate previše vjerovati: Ovi horoskopski znakovi su najviše dvolični i tračaju koga stignu!

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message