Obavijesti

Lifestyle

Komentari 10

Crtići uče kako riješiti problem i prava su priprema za život

Crtići uče kako riješiti problem i prava su priprema za život
1

Crtići nisu zamjena za roditelje nego ih, ma kako dobri i primjereni bili, trebaju gledati djeca i roditelji zajedno, komentirajući usput viđeno i dijeleći osjećaje

VIDEO

Svaki roditelj zna da nije dijete posebno učio svemu što zna, nego da je najveći dio toga, počevši od hoda, držanja, pa preko prvih slogova do riječi, naučilo samo. Nešto su mu pomagali da nauči, na primjer, kako jesti žlicom i vilicom, ali većinu je toga samo upilo, promatrajući i oponašajući. Upozorava to sve buduće i sadašnje roditelje da je u prvim godinama života najvažnije stvoriti djetetu što mirnije i sigurnije okruženje za rast i razvoj, a igračke i  crtići zapravo su najraniji “pomagači“ u tom procesu. 

No oni su i svojevrsni predstavnici svijeta izvan obitelji pa moramo biti na čistu s time u kojem smjeru želimo “pogurnuti” dijete jer  pokazalo se da i crtići, čak i oni prilagođeni dobi, mogu djelovati na dijete na način na koji to nismo željeli. S vremena na vrijeme neki se crtić probije kroz gustu ponudu sličnih proizvoda i zavlada dječjim svijetom. Tako je bilo i s Pokemonima koji su pokrenuli i turnire igranja karta i skupljanje figurica, ali i izazvali polemike jer se pokazalo da bljeskanje s ekrana može izazvati epileptične napadaje. 

Pepa Pig uči djecu toleranciji različitih,  ruši predrasude o majkama i očevima te nudi rješenja za niz svakodnevnih problema

Zbog takvih pojava, stručnjaci upozoravaju da budete oprezni s japanskim crtićima jer mahom propagiraju natjecateljski duh, agresivnost, pozitivnu i negativnu, i forsira se uspjeh. Možda se nekome to može učiniti kao dobra priprema za svijet koji ga okružuje, međutim upozoravajući su podaci dobiveni promatranjem djece vrtićke dobi koje je pokazalo da se djeca podjednako identificiraju i s pozitivnim i negativnim junakom jer se oba služe agresivnošću pri postizanju svojih ciljeva pa dijete ući da je agresija normalna. Tada crtići umjesto odgojnog pomagala postaju novi odgojni izazov koji nikako ne treba zanemariti i prepustiti dijete njihovu utjecaju, upozorava psihologinja Radojka Šućeska Ligutić koja je u svojoj knjizi “Kako djeca pomažu roditeljima da odrastu” cijelo poglavlje posvetila tome kako crtići i televizijski program utječu na djetetov moralni odgoj.  

Manje je problema s crtićima namijenjenima najmlađima. Naša sugovornica ističe da su Teletubbiesi namijenjeni djeci najmlađe dobi, od oko dvije godine, jer se ne preporučuje da mlađa djeca gledaju televiziju, i pomažu djeci u ranoj govornoj fazi učenje riječi jer ih odlikuje sporiji ritam i dosta ponavljanja. Jednako su dobre crtane pričice o vlakiću Tomu koji svaki put riješi neki problem, baš kao i lutak  Zvonko “koji vozi auto pravi“. Danas djeca uživaju u još jednom crtiću koji im može biti izvor dobrih pouka. 

To je Pepa Pig, “djevojčica“, točnije svinjica koja odrasta uz brata Georgea koji jako voli dinosaure, tatu i mamu. Već na prvo gledanje crtić je drukčiji i obračunava se s rodnom diskriminacijom pa je stoga mama spretnija na računalima, a tata nespretniji član obitelji, kuha i igra se s djecom. Učenje toleranciji uklopljeno je u svaki zaplet te crtane serije jer su Pepini prijatelji i ovčice i vučići i druge životinje koji se ne upuštaju u neke nevjerojatne pustolovine nego se zajedno igraju u parku.  

Okosnica je radnje svakodnevni život i snalaženje u situacijama kakve nam se događaju iz dana u dan i na kraju ne izostane pouka u kojoj je uvijek sažeto najbolje moguće rješenje problema. Takvi crtići, ističe naša sugovornica, ako ih gledaju roditelji s djecom, dijeleći osjećaje i komentirajući likove, bit će djetetu i doživljaj i dobra priprema za život. 

Dobar je crtić topao  

Dobar je crtić za najmlađe topao, djetinjast u dobrom smislu, zabavan, životan i s porukom da zajedništvo, iskrenost, dobrota i ljubav ipak pobjeđuju iako postoji i zloća. 

Zmajevi i vještice su prepreke koje treba svladati

Ništa ne može nadomjestiti roditeljski glas koji čita priču. Vještice, zmajevi i čudovišta zapravo su unutarnje prepreke do cilja koje moramo svladati. Ali dobro je samo dok ih dijete zamišlja, nije ih dobro prikazati jer mogu početi plašiti dijete.

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake srijede besplatno ekskluzivno uz 24sata!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Naručile su prekrasne haljine, a ovo su 'grozote' koje su dobile
ONLINE KUPNJA

Naručile su prekrasne haljine, a ovo su 'grozote' koje su dobile

Bez obzira na rizik da nećemo dobiti ono što vidimo na slici, mnogi često odjeću naručuju preko interneta. Ovo su neki modni gafovi koji pokazuju razliku između naručenog i onog što dobijemo

Pogledajte kako izgleda novi stan Joška Gvardiola u Zagrebu
PRŠTI LUKSUZOM

Pogledajte kako izgleda novi stan Joška Gvardiola u Zagrebu

Joško je divna osoba, vrlo je jednostavan i ustvari nema velikih prohtjeva. Njegova jedina konkretna želja je bila da uključimo njegovu omiljenu tirkiznu boju, rekla je dizajnerica Ivona Kalapač
Ljubomorni: 4 znaka Zodijaka koji ne podnose tuđi uspjeh
OSJEĆAJU SE UGROŽENO

Ljubomorni: 4 znaka Zodijaka koji ne podnose tuđi uspjeh

Neki od horoskopskih znakova imaju tendenciju osjećati se ugroženo tuđim uspjehom, što može utjecati na njihovu situaciju na poslu, ali i u privatnom okruženju