Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Crveni Nosovi djeci s autizmom i ljudima s demencijom donose smijeh i potiču im kreativnost

Crveni Nosovi djeci s autizmom i ljudima s demencijom donose smijeh i potiču im kreativnost
6

Teško je objasniti što mi s njima točno radimo, jer se prilagođavamo svakoj situaciji. Nama je i najmanji pomak od velikog značaja i te se emocije teško mogu riječima opisati, rekla je klaunesa Petra Bokić

VIDEO

Crveni Nosovi klaunovidoktori obilježili su završetak europskog projekta ClowNexus uz interaktivnu izložbu i predstavljanje ključnih postignuća iz trogodišnjeg rada s djecom s autizmom i starijim osobama koje boluju od demencije. Ovom prilikom najavili su stvaranje novih posebnih programa kojima će nastaviti pridonositi zajednici. Pjesmom su otvorili šarenu izložbu punu interaktivnih sadržaja i oplemenjenu uspomenama, pa su nam pokušali približiti trenutak svog rada s djecom i starijima.

- Teško je objasniti što mi s njima točno radimo, jer se prilagođavamo svakoj situaciji. Nama je i najmanji pomak od velikog značaja i te se emocije teško mogu riječima opisati - rekla je klaunesa Petra Bokić.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Crveni Nosovi VIDEO

U projektu ClowNexus, koji je sufinanciran iz programa Europske Unije - 'Kreativna Europa', sudjelovalo je još sedam europskih klaundoktorskih organizacija s ciljem promicanja kulture kao rehabilitacijskog i regenerativnog momenta u zdravstvu. Ova tema ima iznimnu važnost na razini Europske unije pa se posebno potiče i promovira kroz program Kreativna Europa.

Projekt je omogućio razmjenu znanja i iskustava među klaundoktorima iz različitih zemalja, potaknuo stvaranje smjernica i preporuka za implementaciju klaundoktorskih programa u europskim zdravstvenim ustanovama i time se istaknuo u europskom izvješću CultureForHealth Report.

- Sudjelovanjem Crvenih Nosova u projektu ClowNexus nastavlja se jedan lanac dobre prakse gdje Crveni Nosovi permanentno rade na tome da uključe kulturu u zdravstvo i naprave pomak u našem cijelom zdravstvenom sustavu - istaknula je Anera Stopfer, voditeljica Deska Kreativne Europe pri Ministarstvu kulture i medija.

U okviru projekta ClowNexus educirani umjetnici istraživali su kako klauniranje i humor mogu koristiti u jačanju društvenih veza i poboljšanju komunikacije s osobama koje žive s autizmom i demencijom.

- Naš cilj bio je pronaći zajednički put za stvaranje, igru, smijeh i uživanje u umjetnosti, pružajući dovoljno vremena i prostora svima da izraze svoje osjećaje i kreativnost - emotivno je izjavila Petra Bokić, klaunesa koja je aktivno sudjelovala u projektu sa svojim sukreatorima, djecom s autizmom.

Osobe s demencijom i djeca s autizmom često se suočavaju s osjećajem neuklapanja ili neispunjavanja društvenih očekivanja. Kako bi se prilagodili različitim potrebama ovih dvaju skupina, klaundoktori su osnovali dvije umjetničke radne grupe. Jedna se fokusirala na inovativne pristupe u poticanju angažmana kod oboljelih s demencijom, dok je druga bila usmjerena na razvoj umjetničke interakcije kod djece s autizmom.

Crveni nosovi na Svjetski dan izbjeglica: Djeca su posebno osjetljiva kategorija u društvu
Crveni nosovi na Svjetski dan izbjeglica: Djeca su posebno osjetljiva kategorija u društvu

Crveni Nosovi klaunovidoktori uvijek su bili u potrazi za širenjem svoje misije uz pomoć umjetnosti profesionalnog klauniranja, humora i smijeha pa s ponosom najavljuju posebne programe namijenjene djeci s autizmom i starijim osobama oboljelima od demencije koji su rezultat trogodišnjeg rada na projektu ClowNexus.

- I dalje ćemo nastaviti raditi i kokreirati naše programe s djecom s autizmom i starijim osobama oboljelim od demencije. Za početak, nastavljamo suradnju s domovima u gradu Zagrebu, a onda planiramo proširiti svoj rad na domove i Centar za autizam u Rijeci, dok su Split i Osijek u dugoročnim planovima - poručila je Deniza Drusany, izvršna direktorica Crvenih Nosova klaunovadoktora.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom
Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara