Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Čudesni prizori: Ovo su gradovi pod vodom koje morate vidjeti

Čudesni prizori: Ovo su gradovi pod vodom koje morate vidjeti
1

Iako su nestali pod vodom zbog gradnje hidroelektrana ili plovnih kanala, ovi gradovi i dalje se mogu posjetiti. Doslovno možete zaroniti u nezaboravnu avanturu

VIDEO

1. Shicheng, Kina

Ispod kineskog jezera Qiandao nalaze se ruševine gradova koji su nekad bili dio dva područja zvana Chun'an i Sui'an. Gradovi su potopljeni 1957., kada je vlada odlučila na tom području izgraditi hidroelektranu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pokretanje videa...

00:34

Danas je to mjesto prestalo proizvoditi energiju i više je turistička destinacija, a poznato je i kao Jezero tisuću otoka jer potopljeni vrhovi planina sada podsjećaju na brojne nakupine otočića.

- Kada bismo spustili vodostaj za oko 30 metara, ne biste samo mogli vidjeti potopljeni grad jer bi Shicheng tada bio ekvivalent novom Machu Picchu - izjavio je lokalni dužnosnik iz Hangzhoua.

Prosječna godišnja temperatura vode kreće se od otprilike 10 do 20 Celzijevih stupnjeva i držala je ova potopljena područja u izvanrednom stanju, što je dokumentiralo nekoliko ronioca iz podvodnog arheološkog tima National Geographica iz Kine. Ispod vode možete vidjeti ulaz u grad s figurama mitoloških bića urezanih u zgrade i impresivne lukove iz dinastije Qing.

2. Kalyazin, Rusija

Za istraživanje ruševina Kalyazina u Rusiji ne treba vam znanje ronjenja jer se zvonik njegove katedrale uzdiže visoko iznad vode.U prošlosti je grad doživio značajan razvoj, ali nakon revolucije 1917. godine, prestao je biti važno trgovačko središte i izgubio moć.

Kao rezultat, 1940. godine velik dio grada je potopljen zbog izgradnje akumulacijskog bazena Úglicha, a njegovo stanovništvo je premješteno na viša područja.

3. Sant Romà de Sau, Španjolska

U regiji Osona u Kataloniji nalazi se selo San Romà de Sau koje je u potpunosti potopljeno vodom. Prije potopa selo je imalo kuće, most i romansku crkvu.

Zvonik crkve San Romà de Sau izlazi iz vode kada rezervoar nije u svom punom kapacitetu, a za vrijeme suša zapravo možete posjetiti sve ruševine koje su potpuno vidljive kada nema vode.

4. Mediano, Španjolska

U Huesci u Španjolskoj postoji selo koje je poplavljeno zbog izgradnje rezervoara. Danas još možete vidjeti neke zgrade koje vire iznad površine vode. Mediano je u potpunosti potopljen 1969..

Iako vijest o tome nije objavljena u to vrijeme, stanovnici sela su morali napustiti svoje domove kada je započela poplava, jer je rezervoar otvoren bez upozorenja. Sve su zgrade nestale ispod vode, osim zvonika seoske crkve iz 17. stoljeća. 

U 30 top destinacija za 2020. blogeri su izabrali i naš Rovinj
U 30 top destinacija za 2020. blogeri su izabrali i naš Rovinj

5. Port Royal, Jamajka

Jedna od najstarijih regija Jamajke, koja je djelomično potopljena ispod mora smatra se dijelom baštine. Tijekom 17. stoljeća Port Royal je služio kao sjedište britanske vlade na Jamajci. U jednom je trenutku Port Royal bio omiljeno mjesto gusara i odmetnika, pa je to mjesto postalo poznato kao 'najbogatiji grad na zemlji' i 'Sodoma Novog Svijeta'. Port Royal je 1692. godine potopio tsunami.

Iako se grad nije baš najbolje održavao i nije u stanju u kakvom bi mogao biti, vode koje okružuju Port Royal su arheološki rudnik zlata, prepun povijesnih komada koji pričaju priče o prvim danima engleske okupacije.

6. Izgubljena sela u Ontariju, Kanada

'Izgubljena sela' obuhvaćaju ukupno 10 kanadskih gradova. Svi su ti gradovi bili dio bivših općina Cornwall i Osnabruck u Ontariju. Obje regije potopljene su nakon izgradnje plovnog kanala 1958. godine. Još i dan danas postoje pločnici i građevine koje su vidljive s nekih područja iznad površine vode.

Muzej posvećen potopljenim selima izgrađen je kako bi se uspomena održala živom. Jedan od eksponata u muzeju sadrži i neke zgrade koje su bile srušene prije nego što je selo bilo potopljeno.

7. Pavlopetri, Grčka

Smatra se da je Pavlopetri najstariji podvodni grad u povijesti. Nalazi se na južnoj obali Lakonije u Grčkoj, a grad je poplavljen prije oko 5000 godina. To arheološko nalazište od velike je važnosti otkada je otkriveno 1967. godine.

- Ovo je jedinstveno otkriće s obzirom na to da smo na morskom dnu pronašli gotovo čitav grad, s ulicama, zgradama, vrtovima, grobnicama i nešto slično vjerskom kompleksu - tvrdi Jon Henderson sa Sveučilišta u Nottinghamu nakon nekoliko otkrića u 2009. godini, piše Insider.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

12:21
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje