Obavijesti

Lifestyle

Komentari 18

Čudotvorna: Liječi glavobolju, potiče stvaranje hormona sreće

Čudotvorna: Liječi glavobolju, potiče stvaranje hormona sreće
1

Bundeva glasi za jednu od najzdravijih namirnica na svijetu. Znali su to i stari Indijanci koji su pažljivo iskoristili svaki njezin dio, čak i koru. Na svijetu postoji oko 800 vrsti bundeva

VIDEO

Iskoristite sezonu bundeva i jedite je što više. To je čudesna namirnica koja će vam pomoći da se osjećate sretnije. Naime, bundeva sadrži aminokiselinu koja potiče izlučivanje hormona sreće. Također, pomaže i kod glavobolje. 

Bundeva je odličan izbor i za ljude koji paze na kilažu jer u 100 grama sadrže samo 30 kalorija.

Dobar je izbor iz još nekih razloga:

  • Obiluje kalijem i beta karotenom koji se pretvara u vitamin A u tijelu. 
  • Sadrži visoke razine kalcija i magnezija te vitamina E, C i dio vitamina B skupine.
  • Odlična je za zdravu kožu zbog vitamina C i E te betakarotena. Vitamin C ima važnu ulogu u formiranju kolagena, sprečava nastanak modrica i pomaže ubrzati zacjeljivanje rana. 
  • Vitamin E sprečava suhoću kože i štiti od štetnosti sunčeva zračenja, vitamin A vrlo je važan za imunitet i njegovo ispravno funkcioniranje. Osim toga ključan je za zdravlje očiju te štiti od katarakta i drugih degeneracija.
  • Bogata je antioksidansima i smatra se protuupalnom hranom. To znači da je dobra za zglobove, zdravlje organa te u otklanjanju stresa. 
  • Bundeva je dobar izvor vlakana što pomaže tijelu da se očisti od toksina.
  • Sprečava prerano starenje i kardiovaskularne bolesti.
Marko Jurinec/Pixsell
  • Sjemenke bundeve bogate su proteinima i masnim kiselinama što regulira razine kolesterola, čuva od artritisa, poboljšava funkcije mozga i daju koži lijep izgled.
  • Meso bundeve bogato je magnezijem koji je ključan za kosti i zdravlje zuba.
  • Zbog velikog izvora kalija i cinka dobre su u reguliranju visokog krvnog tlaka i za sprečavanje kardiovaskularnih bolesti. Cink je također odličan za imunitet, kožu i plodnost.
  • Sadrži i L tryptophan, kemikaliju koja potiče dobro raspoloženje te otklanja depresiju na prirodan način. 

Bundeva kroz povijest

Bundeva je u davna vremena bila hrana Indijancima. Okupili bi se oko vatre i pekli komade bundeve na njoj. Bundeva im je pomogla da prežive duge i hladne zime. Meso bundeve su koristili na monogo načina - kuhali su ga, oekli, sušili, pržili. I sjemenke bundeve su jeli, ali i koristili kao lijek.Jeli su i cvjetove bundeve.

Niti kora nije propala. Nakon što bi izvadili sjemenke i meso, Indijanci u koru osušili i koristili kao zdjele za pohranu graha, sjemenki... Zapravo, toliko su poštovali bundevu da su i mrtve pokapali s njom - da bi imali što jesti na putu u "onaj svijet".

Bundeva je u Europu došla zahvaljujući Kolumbu koji je ponio njezine sjemenke kada se vraćao iz Amerike. U početku su je ljudi koristili za hranjenje stoke, a onda su shvatili da bi je i oni mogli jesti. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'