Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Curenje nosa kod djece ne mora biti razlog za paniku

Curenje nosa kod djece ne mora biti razlog za paniku
1

Dijete kojem curi nos treba što više boraviti na svježem zraku, kretati se i igrati, a prostorije u kojima ono boravi ne smiju biti pretople

VIDEO

Djeci koja idu u vrtić, a kojima dugotrajno curi nos i kroz dan se povremeno zakašljavaju, nos treba čistiti fiziološkom otopinom, objašnjava pedijatar prim. dr. Milivoj Jovančević. Roditelji koji brinu čim dijete počne šmrcati mogu biti mirni jer je curenje nosa česta pojava u djece. Također, nije potrebno dijete kojem curi nos prisiljavati na ležanje u krevetu.
- Ono treba boraviti što više na svježem zraku, kretati se, igrati, a prostorije u kojima boravi ne treba pregrijavati. Treba se javiti liječniku tek u slučaju pojave vrućice, jakoga kašlja koji prouzročuje povraćanje, onemogućava normalno spavanje i hranjenje te ako se javi bol u uhu. “Bezopasno” curenje nosa i povremeno zakašljavanje tijekom dana mogu potrajati mjesecima.
Ako je opće stanje djeteta dobro, nije poželjno uvoditi antibiotsku terapiju - dodaje dr. Jovančević.
Što se tiče prevencije zaraznih bolesti u djece, dr. Jovančević ističe izuzetnu važnost čestog pranja ruku: “Upale dišnih puteva najvećim dijelom se prenose rukama tako da je nužno pripaziti na higijenu i poticati dijete na što učestalije pranje ruku. Kad je riječ o predškolskoj djeci, također treba prati i dezinficirati igračke te površine na kojima dijete jede”, pojasnio je dr. Milivoj Jovančević.

>>> Osim obaveznih cijepljenja, dr. Svjetlana Bela Klancir preporučuje cijepiti djecu protiv gripe, vodenih kozica i bakterije streptokok pneumonije koja može izazvati teške upale uha.
- Zbog cijepljenja su nestale bolesti poput difterije i poliomijelitisa, a ni ospica nije bilo dugo. Treba se cijepiti kako se ne bi ponovno pojavili - ističe dr. Bela Klancir, pedijatrica iz poliklinike Sabol.

>>> Streptokokna angina počinje vrlo naglo, temperaturom, glavoboljom i umorom. Treba brzo reagirati jer može biti opasna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Recept za najbolji pire krumpir - cijeli život ga krivo radimo...
OTKRIO POZNATI CHEF

Recept za najbolji pire krumpir - cijeli život ga krivo radimo...

Ljudi najčešće pire krumpir pripremaju u vodi i naknadno dodaju začine. Poznati chef s Food Networka je rekao da je to krivi način pripreme i otkrio kako pripremiti savršeno kremasti pire krumpir

Dnevni horoskop za petak 3. svibnja: Ovan mora paziti koje tračeve širi, Lav privlači novac
KAŽU ZVIJEZDE...

Dnevni horoskop za petak 3. svibnja: Ovan mora paziti koje tračeve širi, Lav privlači novac

Pročitajte dnevni horoskop za petak 3. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Dovedite ga do 'ludila': Njegove prave točke za jači orgazam...
SAVRŠENA LJUBAVNICA

Dovedite ga do 'ludila': Njegove prave točke za jači orgazam...

Osim što su vizualni tipovi, muškarci u seksu ne vole dosadu i rutinu, pa želite li ga iznenaditi, u potpunosti depilirajte bikini zonu. Na taj će način vidjeti sve što ga uzbuđuje