Lifestyle

Komentari 4

Curici (4) je zbog gripe oštećen mozak: Za djecu je vrlo opasna

Curici (4) je zbog gripe oštećen mozak: Za djecu je vrlo opasna

Gripa u najranijoj dječjoj dobi predstavlja značajno težu i opasniju bolest negoli u odraslih zbog nezrelosti imuniteta, objasnio nam je pedijatar prof. dr. sc. Milivoj Jovančević

Božića za malenu Jade Delucia (4) iz SAD-a nije bilo. Djevojčica je roditeljima na Badnjak rekla da se osjeća loše da bi je dan kasnije pronašli gotovo beživotnu, nije reagirala. Hitno je prevezena u bolnicu gdje su se liječnici krenuli boriti za njezin život. 

Nakon zaraze virusom gripe kod Jade je došlo do velikog oštećenja mozga.

- Testirali su je na puno različitih stvari kako bi se uvjerili da se ne radi o više infekcija ili bakterija, ali jedino na što je bila pozitivna je virus gripe tipa B - rekla je njezina baka Courtney Frey i dodala da malena nije mogla disati, a mozak joj je natekao.

Djevojčica je na uređajima za održavanje na životu provela gotovo dva tjedna, a rezultati MRI snimki pokazali su da je oštećenje mozga ozbiljno i opsežno. Liječnici nisu mogli roditeljima ništa obećati niti predvidjeti sa sigurnošću kakvo će biti njezino stanje nakon što je probude.

Nekoliko dana nakon Nove godine Jade je otvorila oči i počela micati rukama. Njezina obitelj bila je presretna no i dalje se, kažu, mole da se potpuno oporavi kako bi je mogli povesti kući gdje je i dalje čekaju njezini neotvoreni božićni pokloni, prenosi WMC Action News5.

Obitelj sakuplja donacije kako bi pokrila troškove liječenja za malenu Jade.

'Djeca su pod većim rizikom zbog nezrelosti imuniteta'

- Gripa u najranijoj dječjoj dobi predstavlja značajno težu i opasniju bolest negoli u odraslih zbog nezrelosti imuniteta. Osim što sam virus može uzrokovati upalu pluća, mozga i srčanog mišića nerijetko se komplicira bakterijskom superinfekcijom. Naime vrlo su česte pridružene bakterijske infekcije te se uslijed infekcije virusom gripe često događa da bakterije koje su i inače prisutne u dišnim putevima razmnože i izazovu upalu - objasnio nam je pedijatar prof. dr. sc. Milivoj Jovančević.

Kaže kako se najčešće radi o upalama srednjeg uha, a nešto rjeđe o upalama sluznice bronha i pluća. Ponekad se dogodi da bakterija prodre u krvotok i uzrokuje stanje koje se naziva bakterijemija ili sepsa. 

- Ovo posljednje predstavlja po život opasno stanje koje nije lako prepoznati obzirom da je dijete već zbog samog virusa gripe lošeg općeg stanja, ima visoku vrućicu, a katkada ima i popratne probavne smetnje (mučninu, proljev povraćanje). Ovakve bakterijske infekcije u ranoj životnoj dobi mogu imati iznimno brzi tijek; unutar par sati bakterija se proširi po cijelom organizmu. Ovako opsežna upala je popraćena velikom količinom kemijskih spojeva koji se pritom oslobađaju (tzv. medijatora upale ali i toksina koje izlučuju bakterije) - dodao je profesor Jovančević.

Objasnio je da spomenuti spojevi dovode do stanja šoka i brzog zatajenja svih organa te je izuzetno izazovno među mnogom djecom oboljelom od gripe prepoznati ono s početnim stanjem teške bakterijske infekcije.

Simptomi da je dijete teško bolesno

Profesor je izdvojio simptome koji ukazuju da je dijete teško bolesno i potrebno je bez odgode zatražiti liječničku pomoć:

'Najkritičnija skupina su trudnice'

- Najkritičnija skupina su trudnice jer se u trudnoći imunitet mijenja. Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije trudnice su u prvoj, najrizičnijoj skupini, te se trebaju cijepiti tijekom 2. ili 3. tromjesečja trudnoće. Time se štiti i nerođeno dijete. Druga kategorija u rizičnoj skupini su djeca do dvije godine zbog nezrelosti imuniteta, a posebno su sklona bolesti kada krenu u kolektiv. Zna se dogoditi da se u isto vrijeme zaraze sa tri virusa, gripom i drugim agresivnim virusima, a tada može doći do ozbiljnih komplikacija - objasnio nam je profesor Jovančević.

Predškolska djeca se trebaju cijepiti

Dodao je da predškolska djeca najlakše prenose virus i najveći su prijenosnici pa je to razlog zašto liječnici toliko stavljaju naglasak na važnost cijepljenja. 

- Predškolci nemaju razvijene higijenske navike tako da curenje nosa, kihanje i kašljanje bez zaklanjanja usta rukom, guranje ruku u usta i diranje svega i svakoga oko sebe vrlo učinkovito širi različite uzročnike infekcije dišnih puteva pa tako i gripe. To je jedan od razloga što se u preporukama za cijepljenje populacija predškolske djece nalazi u prioritetnoj skupini. Drugi je razlog što su u toj dobi značajno češće komplikacije gripe - pojašnjava ova pedijatar.

Cijepiti bi se, naglašava, svakako trebali i zaposlenici u školama i vrtićima te ljudi koji često putuju po svijetu.

kid with mom washing her hands in bathroom

Važna je i prevencija

- Redovito i temeljito pranje ruku, izbjegavanje stavljanja različitih predmeta u usta i provjetravanje prostora također značajno umanjuje mogućnost zaraze virusom gripe. Treba pripomenuti da zdrava i raznovrsna prehrana te kretanje i boravak na otvorenom doprinose općem stanju organizma i čine organizam otpornijim na infekcije. Suprotno vjerovanjima, pojačani unos vitamina nema zaštitni učinak - kaže prof. dr. sc. Milivoj Jovančević.

Spomenuo nam je kako postoji odlična aplikacija Little Dot na kojoj čak 63 hrvatska pedijatara (među njima i profesor Jovančević), savjetuju roditelje o sigurnom i zdravom odrastanju njihove djece. Tamo se čak može direktno komunicirati sa nekim od stručnjaka, po izboru roditelja i dobiti konkretan savjet vezan za zdravlje djeteta.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Najčitaniji članci