Lifestyle

Komentari 5

Čuvajte drveni pepeo: Koristan je za dezinfekciju rana, tjera mrave i žohare i - pere stakla

Čuvajte drveni pepeo: Koristan je za dezinfekciju rana, tjera mrave i žohare i - pere stakla

Ako često roštiljate tijekom ljeta, spremajte drveni pepeo jer se može iskoristiti u niz situacija u domaćinstvu - iznenadit ćete se kako sve može biti koritan

Drveni pepeo, prah koji sakupimo nakon sagorijevanja drva, zapravo može biti vrlo koristan u domu i vrtu, pa nije zgorega skupiti ostatke koje imate u roštilju. Vjerojatno nikad ne biste pomislili da ga možete iskoristiti za čišćenje staklenih površina, skupljanje ulja koje se prosulo, ili - tjeranje mrava.

POGLEDAJTE VIDEO: Sve moguće funkcije pepela 

Evo nekoliko situacija u kojima pepeo može biti vrlo koristan: 

1. Čišćenje prozora 

Drvenim pepelom koji ima malo više teksture možete napraviti 'piling' čisteći prozore, što će ih bolje oprati nego da koristite obično tekuće sredstvo za prozore. Savršen je za čišćenje staklenih vrata kamina ili prljavih farova na automobilu. Samo ga nemojte isprobavati na nježnom kristalu.

2. Tjeranje mrava

Mravi ne vole drveni pepeo, a nije toliko toksičan da ih ubije. Ako u dvorištu imate mravinjak, pospite ga hrpom drvenog pepela. Mravi će se evakuirati i preseliti na drugo mjesto. 

3. Gnojivo i zaštita u vrtu

Koristite drveni pepeo u dvorištu ili vrtu kao prirodno gnojivo. Naime, pepeo sadrži dio minerala iz drveća, čak i nakon što su izgorjela. Pomoći će i u očuvanju bljaka od  štetnika bez da ih otrujete. Krug drvenog pepela oko povrtnica - primjerice oko salate - spriječit će najezdu puževa.

Feral chickens in Diss

4. Zaštita za životinje

Prašenje pilića ili mladih purica drvenim pepelom prirodni je tretman protiv buha i drugih vrsta insekata. Dobro ih istrljajte pepelom i manje će ih napadati buhe, što znači da je i manji rizik da dobiju parazite. 

5. Poliranje srebrnine

Lagano namočite krpicu kojom ćete polirati srebrninu s vodom, ali tako da je samo malo vlažna, pa ju umočite u malo drvenog pepela. Istrljajte srebro krpom i začas će zablistati novih sjajem. Štoviše, izvući će sve mrlje sa starog srebrnog pribora ili nakita. 

6. Repelent za insekte 

Drveni pepeo u uglovima kuhinjskog ormarića i pukotinama kuće može pomoći da zadržite žohare izvan kuće i daleko od hrane. Samo pripazite da vaši kućni ljubimci u njega ne zabiju nos.

7. Čišćenje rana 

Drveni pepeo je dobar antiseptik i ako se raširi po rani, može ju dezinficirati. Postoje i studije koje pokazuju da to može ubrzati vrijeme zacjeljivanja tkiva. Definitivno ga je korisno imati u alatu za prvu pomoć, prenosi portlal Sharebly.  

OTKRIJTE TAJNE AUTOSTOPA U NOVOJ EPIZODI SERIJALA PUT POD NOGE:

Najčitaniji članci