Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
10 komentara

Cvijeće za Sve svete: Vodič za kupnju u hrvatskim trgovinama

Cijena standardne multiflore ove je godine 30 kuna, lani je bila pet kuna jeftinija. No ima i manjih lončanica za 25 kuna, dok ekstra velike stoje 35 kuna

Foto: Privatni albumI
10 komentara

Vidite kako su lijepi i veliki! Ne bi ovakvi bili da ih nismo pazili svaki dan. Svaku multifloru presadila sam barem jednom - iz kontejnera u kojima počinju rasti pa do plastičnog pitara u kojima su spremni za prodaju.

Kaže nam to Ika Knežević (61), šefica OPG-a Kožuner u mjestu Poljica Brig, desetak kilometara od Zadra, dok ponosno pokazuje svoje cvijeće spremno za Sve svete. Cijena standardne multiflore ove je godine 30 kuna, lani je bila pet kuna jeftinija. No ima i manjih lončanica za 25 kuna, dok ekstra velike stoje 35 kuna. Ika otkriva da u svaku teglu mora uložiti i više od 15 kuna, a proizvodnja multiflore počinje već početkom lipnja. Puno je truda, a zarada nije velika.

Davor Javorović/PIXSELL | Autor: Davor Javorović/PIXSELL Foto: Davor Javorović/PIXSELL

Ika je do prije tri godine cvijeće prodavala samo na štandu kraj ceste koja od Zadra vodi prema Pagu, a od tada prodaja ide i preko interneta.

- Nisam na Facebooku, ali moja djeca i nevjesta jesu. Preko interneta rezerviraju cvijeće pa zatim po njega dođu - kaže Ika.

Multiforu, prepoznatljivi grmoliki cvijet, preporučili su nam i u Zagrebu za ukrašavanje grobova jer traje i do mjesec dana te ne traži veliku pozornost.

- Podnosi niske temperature, čak i malo ispod nule. I krizantemu i nju ubija mraz, ali multiflora je izdržljivija te je ne treba posebno zalijevati - kaže Nada (63), koja godinama prodaje cvijeće na zagrebačkom Dolcu. Domaći proizvođači iz više gradova kažu da su im najveća konkurencija trgovački centri u kojima je cvijeće već danima na akciji. Tegle raskošnog cvijeća ima već od 20 kuna. (ath, fl, mi, dm, mt, kdh, mk, dp)

Uvezemo 234 tona krizantema

Prema podacima HGK, lani smo uvezli krizanteme koje su vrijedile više od 6,5 milijuna kuna. U ponudi za Sve svete je i umjetno cvijeće, pušleki su već od nekoliko kuna, a raskošni buketi i do 350 kn.

Vodič za kupnju cvijeća za Sve svete

ZAGREB - Po tržnicama grmovi krizantema i 120 kuna

Vole i maćuhice Na Dolcu preporučuju i maćuhice za ukrašavanje grobova jer na proljeće opet cvatu. Ima ih od tri kune. Rezane špine i gumbeki su 10 kn, krizanteme 12, a u teglama i do 120 kn.

SLAVONSKI BROD - Najbolje cvijeće tek stiže idući tjedan, ali ponuda je bogata

Lončanice do 40 kuna Cvjećari su nam rekli kako najviše idu sitnije krizanteme, i to bijele i žute. Lončanica cvijeća pred Sve svete može se naći već od 20 kuna.

PULA - Najviše idu krizanteme koje su 20 kuna po posudi

Skuplje na tržnici Posude s cvijećem u Puli su od 35 kuna naviše, a u središtu grada su nešto jeftinije i idu već od 20 kuna. Na štandovima se u svim gradovima uglavnom prodaje domaće cvijeće.

24sata | Autor: 24sata Foto: 24sata

SPLIT - Cvjećari kažu da nisu poskupjeli desetak godina

Bogata ponuda Rezane krizanteme su 10 kuna, buketi do 25, lončanice idu do 50 kuna, a aranžmani su između 50 i 200 kuna. Prodavači kažu da cijene nisu dizali posljednjih 10 godina.

VARAŽDIN I KARLOVAC - Idu i sitniji gumbeki, tražene su špine, margarite...

Karlovac malo jeftiniji Na varaždinskoj tržnici po sedam kuna idu margarite, špine i gumbeki, a u Karlovcu su kunu skuplji. Aranžmani u Varaždinu su 70-250 kn, u Karlovcu 50-300 kn.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message