Lifestyle

Komentari 0

Cvijet iskrenosti: Ciklame vole hladniju sobu i sjeverni prozor

Cvijet iskrenosti: Ciklame vole hladniju sobu i sjeverni prozor

Da bi ove osjetljive biljke preživjele cijele godine u zatvorenom prostoru treba znati što im posebno smeta. Temperatura iznad 15 stupnjeva može im štetiti pa ih radije prebacite na mjesto koje se ne grije

Ciklame ne podnose pregrijane prostorije sa suhim zrakom. Najbolje ih je držati u prostorima koji se ne griju, u kojima je temperatura od 10 do 15 stupnjeva.

Treba im puno svjetla, ali ne i izravnog sunca. Idealan je istočni ili sjeverni položaj. Dobro njegovana ciklama može cvjetati sve do ožujka.

POGLEDAJTE VIDEO: Kreativnost s gumama

Za to vrijeme treba otkidati ocvale cvjetove. Za vrijeme cvatnje potrebna je redovita prihrana jedanput tjedno. Prirodno prestaju s rastom u proljeće, pa treba smanjiti zalijevanje. Potrebno joj je razdoblje mirovanja od oko mjesec dana, dok se listovi ne posuše.

Kada prođe opasnost od mraza, otprilike u svibnju, može se staviti u vrt, balkon i ne zalijevati do sredine ljeta. Kad počne razvijate nove listove, gomolj treba presaditi i držati na svježem i svjetlom mjestu uz redovito zalijevanje. Prije mraza potrebno ju je skloniti u negrijanu prostoriju.

Za ciklamu kažu da je cvijet iskrenosti. Dobro ju je imati u domu jer "poravnava račune" i izglađuje nesporazume.