Lifestyle

Komentari 4

Čvrsti ili tekući sapuni? Koža teže podnosi čvrste zbog vode

Čvrsti ili tekući sapuni? Koža teže podnosi čvrste zbog vode

Važno je znati da pretjerano korištenje sapuna čini više štete nego koristi. Svako pretjerano pranje i ispiranje ima za posljedicu uklanjanje i prirodnog zaštitnog sloja masnoće na koži

U davnim vremenima sapun su ljudi radili miješanjem životinjskih masnoća s pepelom. Reagiranjem lužine iz pepela i masnoće dolazi do saponifikacije.

Pri toj reakciji nastaje sapun, ali i nusprodukt glicerol - vrlo poznata tvar u kozmetičkoj industriji.

Glicerol je gusta i neprozirna tekućina koja je vrlo dobra za kožu zato što ima sposobnost vlaženja i sprečavanja njezina isušivanja.
Danas se u industrijskom načinu dobivanja sapuna dodaje čista natrijeva ili kalijeva lužina, pa tako postoje natrijevi i kalijevi sapuni. Natrijevi sapuni su u pravilu tvrdi i upotrebljavaju se kao čvrsti pripravci u kućanstvu, a kalijevi sapuni uglavnom su mekši.

Obični sapuni nisu prikladni za pranje u tvrdoj vodi jer u reakciji s kalcijevim, magnezijevim i ionima željeza tvore netopljiv talog. To znači da je učinkovitost običnih sapuna smanjena u tvrdoj vodi. Da bi sapuni bili učinkoviti i u tvrdoj vodi, u njih se stavljaju tvari koje mogu vezati metale, koji čine vodu tvrdom.

Uglavnom se proizvode iz životinjskih masti (svinjski i goveđi loj), ulja palminih koštica, ulja kikirikija i kokosa i dr. Svi imaju podjednaku učinkovitost u pranju.

U današnje vrijeme najviše se proizvode takozvani tekući sapuni ili sindeti. Oni se sastoje od smjese sintetičkih tenzida i različitih dodataka. Vrlo lako se otapaju u vodi, za razliku od klasičnih čvrstih sapuna, a dobri su i zato što nemaju izraženog lužnatog djelovanja na kožu nego su mnogo blaži i manje mijenjaju pH kože.

U tekuće sapune često stavljaju i tvari koje premašćuju, primjerice razna biljna ulja, poput ulja arašida, masline i slične.

Nezaobilazne su i njegujuće tvari poput aktivnih tvari iz kamilice, ekstrakti aloe vere, med i mnoge druge. Obavezno im se dodaju i tvari za bolji miris, kao što je geraniol, odnosno eterično ulje timijana, ili limonen, poznati sastojak iz citrusa te mnoge druge tvari, poput kumarina, eugenola i sličnih. Da bi bili uočljiviji i privlačniji kupcima, ovi proizvodi sadrže i bojila, koja se inače upotrebljavaju i u kozmetičkoj industriji.

Za dulji rok trajanja stavljaju i konzervanse. Oni sprečavaju prekomjerni razvoj mikroorganizama koji uzrokuju kvarenje.

Važno je znati da pretjerano korištenje sapuna čini više štete nego koristi. Svako pretjerano pranje i ispiranje ima za posljedicu uklanjanje i prirodnog zaštitnog sloja masnoće koja je prirodno prisutna na koži. Važno je koristiti sapun onako kako je propisano na deklaraciji i koristiti ih namjenski. Cijene različitih sapuna su različite, a udio prirodnih sastojaka i njihov broj mogu utjecati i na cijenu jer je njihovo dobivanje skuplje.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

 

Najčitaniji članci