Lifestyle

Komentari 9

Da bi bilo bolje na poslu: Kada i koliko pauza bi trebali uzimati?

Da bi bilo bolje na poslu: Kada i koliko pauza bi trebali uzimati?

Ljudi u prosjeku uzimaju dvije i to nešto dulje pauze, no zapravo bi bilo puno bolje uzimati njih više kraćih, a najkorisnija je ona između 10 i 11 sati ujutro

Postoji li idealno vrijeme kada biste trebali napraviti predah na poslu? Upravo na to pitanje pokušali su odgovoriti psiholozi s Baylor Sveučilišta koji su promatrali 95 radnika tijekom radnoga tjedna te dokumentirali i ocjenjivali svaku stanku koju su uzeli. 

Pauzu su pri tome definirali kao bilo koje vrijeme, formalno ili neformalno, tijekom radnog dana, u kojemu relevantni radni zadaci nisu potrebni ili očekivani, uključujući, ali ne i ograničavajući, pauzu za ručak, kavu, pregledavanje privatnog maila ili druženje s ostalim kolegama, ali ne i pauze koje uključuju odlazak u WC. 

Znanstvenici su na taj način prikupili 959 izvještaja, koji su pokazali da osobe imaju u prosjeku dvije pauze dnevno. A bit onoga što su otkrili saželi su u sljedeće točke:

1. Sredina jutra najbolje je vrijeme za predah

Umjesto sprinta kroz prijepodnevni rad, bolje se nagradite ležernim ručkom koji će vam vratiti energiju, koncentraciju i motivaciju. Sudionici istraživanja izvijestili su ad imaju više zdravstvenih problema te da im je lošije ako predah uzmu kasnije. 

2. Napravite nešto u čemu ćete uživati

Ako radite na dodijeljenom zadatku, a niste uzeli predah, u redu je da se 'pozabavite' s aktivnošću povezanom s poslom, sve dok je riječ o nečemu što ste sami odabrali i u čemu uživate. 

3. Bolji odmor = bolje zdravlje = bolja pozicija na poslu

Radnici koji uzmu ugodnu stanku sredinom jutra manje se žale na bolove u tijelu, primjerice na glavobolju, naprezanje očiju ili bol u leđima, jer rjeđe pate od sagorijevanja, ali i prijavljuju veću razinu zadovoljstva poslom.

4. Bitan je broj

Radnici koji uzimaju kraće, ali češće pauze, imaju više energije i motiviraniji su od kolega koji čuvaju svoju pauzu za jedan dulji predah. Ipak, znanstvenici nisu identificirali nikakvu čarobnu duljinu vremena idealnog za pauzu, piše Business Insider.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Najčitaniji članci