Dadilje: Zanimanje budućnosti koje postaje sve isplativije | 24sata
Obavijesti

Lifestyle

Komentari 10

Dadilje: Zanimanje budućnosti koje postaje sve isplativije

Dadilje: Zanimanje budućnosti koje postaje sve isplativije
4

Povratak zanimanja "dadilja": Članice Hrvatske udruge dadilja koje završe edukaciju više ne rade na crno i imaju stopu zapošljavanja od oko 80 posto

VIDEO

Čuvam djecu već 16 godina, a sada već godinu dana imam službeno obrt za čuvanje djece, govori prva registrirana dadilja Ljiljana Frdelja iz Jastrebarskog.

Prije novog zakona o dadiljama na crno je djecu čuvalo, procjenjuje se, oko 15.000 ljudi. 

- Željela sam raditi bez straha od inspekcija. Nisam htjela kršiti zakon pa sam godinama pokušavala naći neku mogućnost, ali u Hrvatskoj to nije bilo moguće - objašnjava Frdelja.

No čim se zakonski sve riješilo, krenula je u inicijativu. 

- Morala sam se prekvalificirati. To je trajalo sedam mjeseci, tj. 540 sati teorije i prakse. Silno sam to željela i trudila sam se upijati sve informacije koje sam mogla - prisjeća se dadilja. 

Nakon što je završila, uhvatila se u koštac s papirologijom i otvorila obrt za obiteljsko čuvanje djece gdje s kolegicom čuva 12-ero mališana do četiri godine. 

- Hrvatska udruga dadilja surađuje s učilištem u Zagrebu kako bi naše polaznice dobile znanje iz prve ruke, a članice imaju popust na školarinu i time jednu od najjeftinijih edukacija u zemlji od 3800 kuna. Naše polaznice imaju stopu zapošljavanja veću od 80 posto - govori predsjednica udruge Vesnica Rašić te dodaje da cijena edukacije u pojedinim krajevima Hrvatske doseže i do 6000, 7000 kuna što je za nezaposlene puno, a Hrvatski zavod za zapošljavanje povremeno ima besplatne edukacije za nezaposlene koje bira prema svojim kriterijima.

- Radno vrijeme je klizno pa se roditelji ne moraju brinuti da stignu u određeno vrijeme - objašnjava Frdelja i dodaje da mjesečno plaćaju 1500 kn, a Grad Jastrebarsko sufinancira 500 kn po djetetu.

Završite program za dadilju jer to je zanimanje budućnosti

Zakonom o dadiljama propisano je da svi koji žele otvoriti obrt za čuvanje djece, osim odgojiteljica, trebaju završiti Program osposobljavanja za dadilje. On traje 400 sati (250 teorije i 150 sati prakse). Provode ga učilišta diljem Hrvatske i traje oko tri mjeseca. U zemljama EU i svijeta tečaj traje do najviše 180 sati, a prolaze ga svi bez obzira na prijašnju edukaciju. No obvezno je stručno usavršavanje cijelo vrijeme, kaže Vesnica Rašić iz Hrvatske udruge dadilja.

Potrošit ćete oko 15.000 kuna a da niste počeli ni raditi

Prema najpovoljnijoj varijanti, na primjeru Zagreba za dadilju koja je prijavljena na minimalnu plaću koja je u sustavu paušalnog oporezivanja troškovi u prvoj godini iznosit će okvirno:

  • Otvaranje obrta: 1000 kuna
  • Školovanje: 6000 kuna
  • Doprinos obrtničkoj komori: 1000 kuna
  • Porez na tvrtku: 260 kuna
  • Porez na dohodak: 1850 kuna
  • Doprinosi za mirovinsko, zdravstveno i Zapošljavanje: 4743 kune
  • Premija obveznog osiguranja: nepoznato
  • Ukupno prva godina: Oko 15.000 kuna 
  • Ukupno iduća godina: Oko 9000 kuna

Nakon burze na edukaciju pa do obrta za dadilje 

Prvi obrt za čuvanje djece u Zagrebu otvorila je 50-godišnja Marica Kopić. Nekadašnja ekonomistica nakon nemogućnosti pronalaska posla odlučila se za edukaciju za dadilje. Još od mladosti htjela se baviti ovim poslom, a sada se i usudila. Završila je edukaciju, unajmila stan, opremila ga i registrirala obrt. Sada može legalno čuvati 12-ero djece.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 10

VIDEO

Prema dijelovima lica i prstiju odredite veličinu vagine ili penisa potencijalnog partnera
LAKŠE DO ZADOVOLJSTVA

Prema dijelovima lica i prstiju odredite veličinu vagine ili penisa potencijalnog partnera

Drevna mudrost priznaje da nije baš sve u dužini i debljini, već postoje tehnike i položaji u seksualnom činu zahvaljujući kojima uz puno vježbanja i prilagodbe jedno drugom možemo nadoknaditi nedostatke