Obavijesti

Lifestyle

Komentari 13

Danas je Badnjak: Evo zašto se na ovaj dan kiti božićno drvce

Danas je Badnjak: Evo zašto se na ovaj dan kiti božićno drvce

S vjerojatnim podrijetlom u europskim pretkršćanskim kulturama, božićno drvce ima dugu povijest te je u različitim kulturama postalo uobičajen zimski prizor

VIDEO

Katolici danas obilježavaju Badnjak. Badnji dan ili Badnja večer je naziv dana prije Božića u kršćanskom kalendaru. Ovo je dan prije Božića, dan kada se slavi rođenje Isusa Krista.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Badnjak 01:43

Badnjak je također ime za drvo koje se pali na ognjištu za Badnjak. Na Badnjak se uređuje kuća za Božić te se kiti božićno drvce. Tradicionalno se na Badnjak posti, iako Katolička Crkva post ne smatra obveznim.

Ime Badnjaka povezano je s glagolom 'bdjeti' jer se na taj dan bdjelo čekajući Isusovo rođenje.

Prekid za blagdane - kako to učiniti i kako preživjeti kad ste vi taj koji je ostavljen za Božić?
Prekid za blagdane - kako to učiniti i kako preživjeti kad ste vi taj koji je ostavljen za Božić?

Po gregorijanskom kalendaru Badnjak pada 24. prosinca te ga toga dana slave u katoličanstvu i protestantizmu. Po julijanskom kalendaru Badnjak pada također 24. prosinca, međutim to je 6. siječnja po gregorijanskom kalendaru te ga toga dana slave u nekim pravoslavnim crkvama.

Na sam su se Badnjak ukućani rano ustajali, a žene su napravile božićni objed, pospremile dom i pripremale nemrsnu hranu za večeru, jer se na Badnjak ne jede meso. Uglavnom se jela riba, često bakalar, pekao kruh koji bi bio na stolu sve do blagdana Sveta tri kralja, a njegova je veličina simbolizirala obilje naredne godine.

Zadar: Nadbiskup Želimir Puljić predvodio misu polnoćku u katedrali sv. Stošije

Muškarci su pak hranili stoku koja je također trebala biti spokojna zbog božićnih svetkovina, a također su pripremali drva za ogrjev i nabavljali hranu koju bi domaćice potom pripravljale. Nakon večere odlazilo bi se na tradicionalnu misu, tzv. polnoćku, na kojoj bi se dočekao Božić.

I danas se na Badnjak tradicionalno posti odnosno priprema posna hrana, a najviše bakalar. Također,  obično se na Badnjak kiti jelka, a u krugu obitelji pjevaju i božićne pjesme. Ispod božićnog drvca se stavljaju darovi koji se otvaraju ujutro.

S vjerojatnim podrijetlom u europskim pretkršćanskim kulturama, božićno drvce ima dugu povijest te je u različitim kulturama postalo uobičajen zimski prizor. Božićno drvce jedna je od najpoznatijih i najpopularnijih tradicija koje se povezuju s proslavom Božića.

U Njemačkoj i sjevernoj Europi običaj ukrašavanja stabala potječe iz poganskih vremena kad su stabla smatrali simbolima koji predstavljaju plodnost bogova prirode. Običaj je bio povezan sa zimskim solsticijem (oko 21. prosinca) kojeg su smatrali danom ponovnog rođenja boga Sunca. 

Odaberite najbolju ponudu za doček Nove godine: Cijene se kreću od 100 pa do 8600 kuna
Odaberite najbolju ponudu za doček Nove godine: Cijene se kreću od 100 pa do 8600 kuna

Ukrašavanje stabala kasnije je postao jedan od kršćanskih običaja, i to nakon što je Crkva 25. prosinca odredila kao dan Kristova rođenja, time zamijenivši pogansku proslavu solsticija.

Radi se obično o zimzelenom stablu koje se unosi u dom ili se postavlja na otvorenom, a tijekom dana prije Božića ukrašava se kuglicama, slasticama te božićnim lampicama, malim raznobojnim svjetiljkama, dok su se prije češće ukrašavala svijećama. Na vrh drvca često se postavljaju anđeo ili zvijezda repatica koja predstavlja Betlehemsku zvijezdu iz priče o rođenju Isusa Krista.

U Hrvatskoj se tek 1850-ih godina počinje pojavljivati običaj ukrašavanja božićnog drvca na što su utjecali njemačka tradicija te tadašnji prostorno-politički odnosi. Ipak, čak i prije širenja tog običaja, domovi su na Badnjak bili ukrašavani cvijećem, plodovima i zelenilom, a za to su najčešće bila zadužena djeca.

Badnja večera sastoji se od posne, ali bogate trpeze. Nakon blagoslova i molitve, na jelovniku se uglavnom nalazi riba, salata od graha, krumpir, kiseli kupus. Glavno jelo je u pravilu bakalar, ili u nedostatku bakalara, i neka druga vrsta ribe. Bakalar se priprema 'na bijelo', kao namaz ili na lešo.

Večera protječe u miru i tišini, često uz svjetlost svijeća. U nekim krajevima peku se dva različito ukrašena kruha; jedan za Badnjak, a drugi za Božić. Drugdje se peče samo jedan kruh koji na stolu treba biti od Badnjaka do Sveta tri kralja.

Nekada je na Badnjak po crkvenim pravilima bio strogi post i nemrs, ali više nije tako zapovjeđeno i dozvoljeno je jesti meso i ne postiti. Badnji dan je pun rituala i simbolike. Domaćin pozdravlja ukućane pozdravom koji naviješta skori Božić "Hvaljen Isus! Dobro vam došla badnja večer"! Na taj pozdrav slijedi odgovor: "I s tobom zajedno!" 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Želite pričati 'prljavo' u seksu, ali bojite se da će to zvučati glupo? Evo kako to izvesti...
ZVUČAT ĆE PRIRODNO

Želite pričati 'prljavo' u seksu, ali bojite se da će to zvučati glupo? Evo kako to izvesti...

Plus+ Stručnjakinja za seks Tracey Cox smatra da je pogrešno vjerovanje da su 'prljavi' razgovori, rezervirani samo za muškarce. Ovo su njezini savjeti kako žene riječima mogu začiniti seks

Znakovi za uzbunu:  Evo kako možete prepoznati da vas partner vara s nekim na poslu
POVRATAK U UREDE

Znakovi za uzbunu: Evo kako možete prepoznati da vas partner vara s nekim na poslu

Plus+ Afere na poslu puno su češće nego što to bilo tko od nas misli, ili želi priznati. Statistike pokazuju da je čak 65% ljudi koji rade u uredima imalo neku vrstu afere s nekime s posla
Top 16 razloga zbog kojih ćete se htjeti seksati baš svaki dan!
ZDRAVO, KORISNO I ZABAVNO

Top 16 razloga zbog kojih ćete se htjeti seksati baš svaki dan!

Plus+ Dobro je prakticirati vođenje ljubavi što češće, a stručnjaci su objasnili zašto. Donosimo odlične razloge zašto da se bacite u naručje svojeg partnera i uživate u vrućim igricama