Ljeto s Podravkom: Za doručak pripremite slasni složenac od Provita crunchy mueslija, jagoda i jabuka, a za ručak se osladite pravom rapsodijom okusa
Danas kuhamo Mediteransku rapsodiju i Lagani složenac
Današnji doručak: Lagani složenac
10 minuta/jednostavno
Sastojci: 2 zrele jabuke, 250 g jagoda, 100 ml Jabuka juicea, 100 % Lero, 200 ml jogurta, 100 g Provita crunchy mueslija s voćem Podravka
Priprema:
Jabuke i jagode očistite i narežite. U zdjelicu za serviranje stavite jabuke, jagode, pokapajte voćnim sokom. Zatim stavite žlicu Provita mueslija, pa preko toga žlicu jogurta i tako ponavljajte slojeva. Na kraju završite s jogurtom i mueslima ukrasite jagode i poslužite.
Savjet: Za pripremu možete koristiti i drugo sezonsko voće po želji.
Današnji ručak: Mediteranska rapsodija
15 minuta/jednostavno/4 osobe
Sastojci: 50 ml SMS Ekstra djevičanskog maslinovog ulja, 60 g luka, 1 pasirana rajčica Podravka (500 g), 2 Eva tuna fileta u biljnom ulju (2x115 g), 50 g SMS Crnih maslina, 1 žlica kapara, 1 žličica Vegete bilje mediterana mix, 1 žličica šećera, 100 ml bijelog vina, sol, papar, 350 g Špageta Podravka, naribani ovčji sir ili parmezan
Priprema:
U tavi na lagano zagrijanom ulju popecite nasjeckani luk. Nakon toga dodajte passatu. Kad prokuha, dodajte šećer i Vegetu bilje mediterana mix. Zalijte vinom i pustite da lagano prokuha.
Dodajte ocijeđenu tunjevinu, masline, kapare, popaprite i po potrebi posolite. Špagete skuhajte u većoj količini kipuće blago posoljene vode, a zatim ih ocijedite. Kuhane špagete prelijte pripremljenim umakom, pospite naribanim ovčjim sirom, ukrasite listićima bosiljka i poslužite.
Savjet: Jelo možete pripremiti i tako da špagete ocijedite (ali ih nemojte isprati) pa ih umiješajte u umak i kratko prokuhate.
Savjet nutricioniste
Nutricionistički visokovrijedan proizvod i dobar izvor energije, uvijek dostupan, brz, prilagođeni svakom uzrastu, lagan, prirodan i zdrav proizvod za aktivan život. Vjerojatno ste naslutili da govorimo o žitaricama za doručak. Podravka doručak obuhvaća sve navedeno. Žitarice koje pogoduju probavi, odnosno njihova vlaknasta struktura, kukuruzne pahuljice koje su obogaćene vitaminima B-kompleksa te voće kao izvor hranjivih tvari.
Naš ručak uistinu je prava rapsodija okusa, s istinskom predstavnicom Mediterana - maslinom, vrlo dobrim izvorom mononezasićenih masnih kiselina i vitamina E. Vitamin E je glavni tjelesni antioksidant, topiv u mastima, koji hvata i neutralizira slobodne radikale u svim područjima u tijelu gdje je prisutna mast.
Maslina sadrži i brojne aktivne fitonutrijente, poput polifenola i flavonoida, koji također imaju protuupalna svojstva. Njihovim djelovanjem smanjuju se simptomi astme, osteoarttritisa i reume, tri oboljenja za čiji su nastanak najveći krivci slobodni radikali.