Danas se otvara 15. festival tolerancije | 24sata
Obavijesti

Lifestyle

Danas se otvara 15. festival tolerancije

Danas se otvara 15. festival tolerancije
24

Bundek će narednih 10 dana biti dom vrhunskim filmovima, diskusijama, izložbama i odličnom glazbenom programu

15. izdanje Festivala tolerancije održava se od 1. do 10. srpnja na zagrebačkom Bundeku. Posjetitelje kroz 10 uzbudljivih dana festivala očekuje jedna svjetska premijera, filma Skriveno djetinjstvo: Vesnina priča. Priča je to o dvjema ženama, o majci i kćeri, Evi i Vesni Domany koje su jedine od njihove uže i šire obitelji preživjele teror ustaškoga režima i Nezavisne Države Hrvatske za vrijeme Drugoga svjetskog rata. Kad je započeo rat u Jugoslaviji, 6. travnja 1941. godine, Eva je imala 21 godinu, a Vesnu je rodila nekoliko tjedana kasnije. Pored svjetske premijere, posjetitelji će moći pogledati čak 45 hrvatskih premijera, od sveukupno 51 filma koji će biti prikazani na Festivalu. Cjelokupni program festivala već se petnaest godina vodi istom misijom: promicati i brinuti za tolerantno, napredno i solidarno društvo.

Od filmova koji se posebno izdvajaju iz programa je švicarska drama s elementima trilera Svetica nemogućeg naše mlade glumačke zvijezde Tare Thaller, potom nizozemski glazbeni dokumentarac Here We Move Here We Groove te češki film za mlade Čopor koji problematizira međuvršnjačko nasilje u sportu. dodatno za sve ljubitelje sporta u programu će se naći i nogometni klasici Bijeg u pobjedu i Dva poluvremena u paklu te austrijski dokumentarac Robinova družina. Glazbeni znalci će doći na svoje filmovima Rockfield: studio na farmi (The Queen, The Stone Roses, Simple Minds, Black Sabbath, Led Zeppelin, The Charlatans, Manic Street Preachers, Coldplay, ...), Nowhere Inn (St. Vincent), Faith i Branko i Dosta. Ljubitelje mode istodobno čekaju provokativni i angažirani filmovi Manekenka Maddy te Helmut Newton: perverzija i ljepota.

Prilikom izbora filmova vodilo se računa o promicanju ideje tolerancije, dijaloga, poštovanja i promicanja demokratskog društva. Teme filmova su i ove godine neofašizam, rasizam, negiranje holokausta, predrasude prema izbjeglicama te kršenje prava žena i homoseksualnih osoba a s nekoliko efektnih kratkometražnih filmova (Ovo je laž i U lice) tematizira se etika  internetske komunikacije i iskrivljavanja istine.

Pored odličnih filmova, posjetitelji će moći pogledati i tri izložbe koje će ih potaknuti na promišljanje što je to tolerancija te koliko smo daleko spremni ići u zagovaranju iste. Izložbom "U fokusu" u suradnji s UNHCR-om Festival tolerancije nastavlja praksu samostalne produkcije izložbi koje tematiziraju pitanje izbjeglica u hrvatskom društvu. Riječ je o spoju znanosti (dr. sc. Vladimir Cviljušac) i umjetnosti (Helena Klakočar, Tisja Kljaković Braić i Milan Trenc). Druga izložba, također u suradnji s UNHCR-om, bit će video instalacija naslova "Mi", a nastat će u realizaciji produkcijske kuće Sekvenca, odnosno pod režijskom palicom jednog od najznačajnijih hrvatskih redatelja mlađe generacije, Jure Pavlovića. Namjera je osvijestiti problem izbjeglištva podsjećanjem javnosti da se takva situacija može desiti bilo kome i da izbjeglice trebamo promatrati na isti način kako promatramo sami sebe. Video instalaciju "Mi" gledatelji će prvo moći pogledati u nedjelju 20. lipnja povodom Svjetskog dana izbjeglica na Starom gradu Dubovac u Karlovcu s početkom u 21.00 sat. Izložba i performans na izbjegličku tematiku su pripremljeni u suradnji s UNHCR-om Hrvatska. Treći izlet u nefilmske vizualne umjetnosti 15. Festivala tolerancije je izložba fotografija "Zato što postojim" nagrađivanog austrijskog fotografa Christophera Mavriča pripremljena u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom. Izložba je to portreta osoba s invaliditetom s kojom nas Mavrič upozorava kako je vrijeme da zajedno promislimo o kvaliteti života u doba starosti.

U programu posjetitelji mogu prisustvovati i Tolerance talkovima, Dobar, loš, zao: Čovjek – tribina na temu rasta netolerancije, antisemitizma i fašizma te očuvanju sjećanja na holokaust (Vesna Domany Hardy, Inoslav Bešker, Rajko Grlić i Boris Jokić); Novi dom, novi život – diskusija o integraciji izbjeglica i azilanata (Nj. E. nadbiskup Giorgio Lingua, apostolski nuncij, Anna Rich, predstavnica UNHCR-a u Hrvatskoj, pater Stanko Perica) te Umjetnost (i) promjena – društveno tematiziranje nepoštivanja ljudskih prava te načini izražavanja neslaganja, bunta i osvještavanja pitanja prava (Nataša Govedić, Silvio Vujčić, Igor Grubić, Idis Turato).

Glazbeni program ovogodišnjeg 15. Festivala Tolerancije predvodit će The Beat Fleet, Edo Maajka, Vlatko Stefanovski, a nastupat će i austrijska indie pop senzacija Dramas, Porto Morto u posebnoj postavi sa DJ setom, Marko Bosak & The Bonebomb, zbor Domaćigosti, mađarski Ex Auro, Ivana Galić & Soulbeat te DJ-i Marijan Felver, Damir Ludvig i Phillitchevanje

Program je kao i dosadašnjih godina besplatan, sufinanciran sredstvima Grada Zagreba, HAVC-a, UNHCR-a Hrvatska i drugih partnera.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Udata sam i imam puno mlađeg ljubavnika: Čini me boljom, ovako sam sretna žena i majka
ISKRENA JE

Udata sam i imam puno mlađeg ljubavnika: Čini me boljom, ovako sam sretna žena i majka

Da ljubav dolazi na razne načine dokazuje slučaj 50-godišnje Hrvatice Marine koja je ispričala vlastitu neobičnu ljubavnu priču te kako je pronašla sreću